Startra kész a Bosch

Internetes termékek és szolgáltatások

2012. április 03., kedd, 14:53

Címkék: bosch Car Multimedia eMobilitás Web 3.0

A Bosch csoport hatalmas lehetőséget lát a Web 3.0 által kínált internetes termékekben és szolgáltatásokban. A technológia terén a vállalat különböző termékeken, például járművek fejegységein vagy épületek és fűtőrendszerek érzékelőin végez majd olyan módosítást, hogy azok csatlakozhassanak az internethez. Az internetes kommunikáció érdekében ezeket IP alapú alkatrészekkel kell majd ellátni.

Az idei müncheni innovációs fórumon így nyilatkozott Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának tagja: “Arra számítunk, hogy jelentősen bővül majd az ilyen termékek és szolgáltatások piaca, cégünk pedig már készül is erre a bővülésre.” Az internetes termékek és szolgáltatások jelentik a webes technológiák fejlődésének következő szakaszát. Ebben a szakaszban már a világhálóra csatlakozó összes termék és ember kommunikál egymással. Denner szerint a Bosch három fő területen lehet aktív és jövedelmezően bővülő az internetes termékek és szolgáltatások kapcsán: technológia, alkalmazások és az ezekre alapozott üzleti modellek.

A Bosch az olyan infrastruktúráról is gondoskodik, mint a Bosch Software Innovations által biztosított szoftveres platformok és technológiák. Ezek a platformok szolgálnak az internetes termékek és szolgáltatások alapjául. Itt gyűlnek össze a “résztvevők” – más szóval a termékek és az emberek – és biztosítják az elemzési adatok platformját. Ezáltal a szolgáltatások vagy alkalmazások fejlesztéséhez harmadik fél adatai is felhasználhatók. A Bosch már ezen a téren is biztosít termékeket, mint például a Car Multimedia üzletág által forgalmazott navigációs alkalmazás, vagy a Junkers márka iCom alkalmazása a Termotechnika üzletágnál. Végül pedig ott vannak az alkalmazásokra alapozott üzleti modellek. Ezen modelleknél a világhálóhoz kapcsolódó tárgyak és az ott folyó adatcsere képezik a szolgáltatások alapját.

Mindez azoknak az új technológiáknak köszönhető, amelyek a virtuális és a fizikai világ között teremtenek kapcsolatot. Az ehhez szükséges technológiai alap fejlesztése kapcsán a Bosch azt feltételezi, hogy a számítástechnikai teljesítmény, az adatátviteli sávszélesség, és

a memóriakapacitás nagyjából kétévente megduplázódik. “Ez az exponenciális növekedés jelenti a jövő technológiai fejlesztéseinek alapvető hajtóerejét. Nem szabad elfelejteni, hogy mindez előrelátható módon történik” – tette hozzá Denner. A számítástechnikai teljesítmény és a sávszélesség gyors növekedése olyan új web alapú szolgáltatások létrehozását teszik lehetővé, mint a „felhő informatika” („cloud computing”). A jövőben kis költség mellett lehet majd a térben hatalmas adatmennyiségeket tárolni. A gyors és komplex adatelemzés képezi az alapját az internetes termékek és szolgáltatások terjedésének.

 

Az “eMobilitás platform” példája

 

Az internetes termékekhez és szolgáltatásokhoz tartozó tevékenységek olyan területet jelentenek, ahol a Bosch Software Innovations már nevet tudott szerezni magának egy szingapúri projekt keretében. Az ott kialakított e-mobilitás platform résztvevői például az elektromos járművek, a töltőhelyek, valamint a különböző szolgáltatók, hálózatok és szolgáltatások. Ezek a résztvevők a Bosch Software Innovations által biztosított eMobilitás platformra jelentkeznek be. Erről a platformról ezt követően portálok nyithatók meg, ahonnan pedig szolgáltatások vehetők igénybe. Az elektromos járművek vezetői például mobiltelefonjukkal hívhatják le a platformon rendelkezésre álló adatokat.

A csatlakoztatott jármű példája

Denner kifejtette, hogy a csatlakoztatott járművek egy nagyteljesítményű rádiós felületen keresztül állandó kapcsolatban állnak az internettel, más járművekkel és műholdakkal. Gyártó-specifikus alkalmazások és szolgáltatások útján a résztvevő – vagyis a jármű, vagy annak vezetője – szoftvermérnökök által fejlesztett alkalmazásokat és szolgáltatásokat kap. A másik oldalon a résztvevő kétféle adatot továbbít rádiós felületen keresztül:

1, általános adatokat: Ezek az adatok később egy nagyobb üzleti rendszerben dolgozhatók fel ügyfél adatkezelés vagy ügyfélszámlázás céljából.

2, szakterület-specifikus adatokat: Ezen adatok elemzésével a vezetők hozzáadott értékhez jutnak. Példaként említhető az erre alapozott járműdiagnosztika és megelőző karbantartás koncepciója. Ennek eredményeként a vezetők még több adatot bocsátanak majd rendelkezésre, ami aztán új “értéknövelt alkalmazások” alapjául szolgálhat.

Ugyanakkor Denner felhívta a müncheni hallgatóság figyelmét arra, hogy az internetes csatlakozás nem csak pozitív lehetőségeket rejt magában. Kockázatokkal is kell számolni: “Arra is kell számítanunk, hogy egyes hackerek megpróbálnak majd beszivárogni a rendszereinkbe.” Elmondása szerint a jogosulatlan hozzáférés megakadályozása érdekében van szükség vadonatúj technológia alkalmazására. Új generációs vezérlőegységeihez a Bosch már ki is fejlesztett egy külső támadások ellen védő hardveres biztonsági modult: “Emellett létrehoztunk egy biztonsági kompetencia központot is. Ettől lehet majd belső támogatást és tanácsokat kérni a biztonsági jellegű technológiák használatához.”

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek