Nem luxus a tökéletes védelem

Az ipar 4.0-ben kulcsfontosságú IT-biztonság volt a Hannoveri Vásár egyik legfontosabb témaköre

2017. május 22., hétfő, 06:00

Címkék: Hannover Messe ipar 4.0 IT IT infrastruktúra IT-biztonság kiberbiztonság kiberbűnözés

A „Dolgok Internete”, vagy más néven ipar 4.0 hatalmas innovációs és termelékenységi ugrást tesz lehetővé a feldolgozóipar számára. A fejlődés azonban új kockázatokat is hordoz magában: a digitális utasításokat autonóm módra végrehajtó gépek és berendezések az ipari kémkedés és a kiberbűnözés első számú célpontjai lehetnek. Ha tehát az ipar 4.0 koncepciót gazdasági sikerre akarjuk váltani, időben fel kell derítenünk és meg kell előznünk az informatikai támadásokat és a hálózati hibákat. A hagyományos biztonsági megoldások már nem felelnek meg az új kihívásoknak. Az idei Hannoveri Vásáron a Rohde & Schwarz Cybersecurity speciális biztonsági megoldásokat mutatott be a digitális ipari folyamatok számára.

A cég többszintű biztonsági koncepciót hozott létre a hálózatok védelméhez. A koncepció egyik része az R&S Industrial Network Analytics, amely az IP Probe R&S Net Sensor mellett a hálózat viselkedéséről valós idejű információkat szolgáltató R&S Net Reporter analitikai platformot is magába foglalja. Lehetővé teszi a fertőzött gépekből, a rossz konfigurációból, vagy számítógépes támadásokból eredő károk korai felismerését. A biztonsági koncepció másik részét a „Specialized Line” tűzfalai alkotják, amelyek a hálózati analitikából nyert információk alapján elhárítják a támadásokat és védik a hálózatot. A tűzfalak magas fokú védelmet igénylő komplex ipari környezetek számára lettek kifejlesztve és olyan SCADA protokollokat támogatnak, mint az IEC 60870-5-104, a Modbus, vagy a DNP 3.

Az R&S Industrial Network Analytics megoldás használatával a cégek kézben tarthatják dinamikusan növekvő ipari hálózataikat. Az R&S Net Reporter eseményfigyelő funkciója proaktív módon tájékoztatja a rendszergazdákat a lehetséges hálózati problémákról, így a hibaelhárítás még a korai stádiumban megkezdődhet a termeléskiesés elkerülése érdekében. Az opcióval biztosítható a folyamatos működés és részletesen tervezhető a hálózat kihasználtsága. Ez a fajta elemzés egyre fontosabbá válik, figyelembe véve, hogy a cégek egyre szorosabbra vonják a kapcsolatot külső partnerekkel a távoli berendezések karbantartásához, a termelési rendszerek között egyre gyakoribb az adatcsere, a gyártóüzemek folyamatos monitoring alatt állnak és a logisztikai folyamatok egymással szoros szinkronban mennek végbe.

A „Specialized Line” tűzfalak a mély csomagvizsgálat (DPI) technológiát alkalmazzák az adatfolyamok tartalmi szintű minősítéséhez és dekódolásához. Ezzel finomhangolt szabályok hozhatók létre a jogosulatlan adatforgalom blokkolásához. A fehérlistás megközelítés biztosítja, hogy az ipari hálózatokat csak a jogosult felhasználók kezeljék meghatározott utasításokkal. Az R&S PACE 2 motor ágazatspecifikus kommunikációs protokollokkal bővíthető,a folyamatokba integrálható és már Modbus protokoll dekóderrel is rendelkezik.

A Hannoveri Vásár ideje alatt a Rohde & Schwarz Cybersecurity több megoldást is bemutatatott az ipar4.0-kompatibilis folyamatok biztonságossá tételéhez:

A gateprotect Tough ipari tűzfalat olyan kihívást jelentő környezetek számára fejlesztették ki, mint a szélerőművek, a gyárak, a műhelyek, illetve a szállítmányozás (például a tengeri szállítás). A ventilátor nélküli házzal és masszív hardverrel kapható tűzfal megbízhatóan védi a hálózatot még extrém hőmérsékleti feltételek, illetve elektromos, vagy elektromágneses interferencia esetén is. A gateprotect Tough kulcsfontosságú funkciója a mély csomagvizsgálat, amivel a tűzfal a protokoll tartalom alapján is szűri az adatokat. A hagyományos táblázatos megjelenítéssel szemben a grafikus felhasználói felület egyszerű, gyors és világos kezelést tesz lehetővé. A tűzfal VPN átjáróként is használható, ami ideálissá teszi a karbantartással kapcsolatos feladatokra is. A rugalmas és könnyű integrálhatóság pedig több kisebb, szegmentált termelési hálózat létrehozását teszi lehetővé.

www.rohde-schwarz.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek