Megcímkézik az emberi szíveket

Magyar technológiai innováció a szívritmuszavarok feltérképezésére

2013. június 14., péntek, 07:06

Címkék: 3D rotációs angiográfiával CT diagnosztika Dr. Bencsik Gábor dr. Reich Lajos GE Healthcare Innova EP Vision 2.0 Kardiológiai Központ kórház MR Nagy László Röntgen Szegedi Tudományegyetem szívgyógyászat

Az aktuális becslések szerint a világ népességének mintegy 5 százaléka szenved valamilyen szívritmuszavarban. Ezek eredményes, ugyanakkor költséghatékony vizsgálatára és kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki a GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja.

– Régiónk és benne Magyarország sikeresen bizonyított mint ipari központ. Mára minden feltétel adott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés fellegváraként pozícionálhassuk hazánkat. A GE magyarországi k+f jelenléte is dinamikusan növekszik, budaörsi központja mára a GE Healthcare globális orvosi szoftverfejlesztő kompetenciaközpontjává vált. Az szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére koncentráló szoftvereink talán egyik legjobb példái ennek a fejlődésnek – mondta dr. Reich Lajos, a GE Hearthcare magyarországi technológiai igazgatója június 13-án a cég budaörsi közpőontjában, ahol a Innova EP Vision 2.0 szoftverüket mutatták be.

Sokat spórolhat a magyar egészségügynek is

Az Innova EP Vision 2.0 innovatív, költséghatékony és minimál invazív (katéterezés) megoldást kínál a beavatkozások során vizsgált szervek és az eszközök megjelenítésére olyan esetekben, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem alkalmazhatók hatékonyan, vagy amikor a hagyományos térképező eljárások plusz költsége nem indokolható. A rendszer egyesíti a 3D rotációs angiográfiával, CT-vel vagy MR berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, majd ehhez a szív elektromos jeleit társítja.

 

 

Az innovatív szoftver-alkalmazás beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést, anélkül hogy a további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség.  Az innováció a munkafolyamat továbbfejlesztését is lehetővé teszi. Az úgynevezett „képvezérelt címkézés” technika színkódokkal látja el a szív modelljét a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, és ezek alapján mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával.

Új lehetőség a diagnosztikában, segítség a gyógyításban

„A Szegedi Egyetem szakembereivel együtt egy olyan új képfeldolgozó szoftvert fejlesztettünk, amely a műtőkben már meglévő rendszerekre épít. Ezzel költséghatékony, ám a korábbiaknál még részletesebb képi megjelenítést teszünk lehetővé” – emelte ki Nagy László, a GE Healthcare érsebészeti szoftverek fejlesztési vezetője. Dr. Bencsik Gábor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársa elmondta: a szívritmuszavarok katéteres kezelése során az orvosoknak pontosan kell követniük a katéter pozícióját, és fel kell címkézni azt a pontot, ahová később visszatérhetnek. A most kifejlesztett szoftver olyan részletes megjelenítést és címkézési lehetőségeket biztosít, amely a jelenleg használt fluoroszkópiás eljárással nem valósítható meg.

 

 

Sikeres bemutatkozás

Az Innova EP Vision 2.0 applikációt a Heart Rhytm Society (HRS, az Egyesült Államok legrangosabb szakmai szervezete) 34. Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be, ahol kiváló visszajelzést kapott a szakmától. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alapja támogatta. Az Innova EP Vision 2.0 jelenleg CE jellel nem ellátott, értékesítése vagy telepítése Magyarországon vagy az Európai Unióban még nem engedélyezett, a rendszer engedélyeztetése folyamatban van.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek