Lehet zöld az ég, avagy a felhőalapú informatika környezeti előnyei

2012. június 06., szerda, 17:25

Címkék: felhőalapú szolgáltatás NAVIGATOR Informatika Zrt.

Napjainkban egyre több vállalat tekinti értéknek, és illeszti stratégiai céljai közé a környezettudatos működést, melynek egyik központi eleme a megfelelő informatikai rendszer kiépítése. A környezetet kímélő informatikai technológiák alkalmazása így ma már nem csupán egy trend, hanem igen komoly stratégiai lépés. A NAVIGATOR Informatika Zrt., szakemberei is egyetértenek abban, hogy a felhőalapú informatikai rendszerek bevezetése a vállalati hatékonyság és biztonság növelése mellett a hagyományos megoldásokkal szemben jelentős mértékben csökkentheti a környezeti terhelést.

A felhőalapú szolgáltatások globális piaca a becslések szerint 2020-ra eléri a 241 milliárd amerikai dollárt. A gyors ütemben terjedő új megoldások alkalmazásának következtében a nettó globális szén-dioxid-kibocsátás nyolc éven belül 85,7 millió tonnával csökkenthető, ami hozzávetőlegesen másfél New-York-nyi éves szén-dioxid termelésnek felel meg. A felhőalapú informatikát alkalmazó nagyvállalatok például 30 százalékkal tudják csökkenteni energiafogyasztásukat, míg ez a szám a kkv-nál akár a 90 százalékot is elérheti.

A felhőalapú megoldások alkalmazása során a cégek a szoftvereken kívül az erőforrást, például a processzor- és tárolókapacitást is a hálózaton keresztül, szolgáltatásként kapják. A szolgáltató az erre a célra kialakított teremben működteti a fizikai szervert, amely csak kiszolgálóként viselkedik, és több operációs rendszert és alkalmazást, valamint a hozzájuk rendelt méretű memóriát és tárhelyet futtat. Ezzel a módszerrel megszüntethető a vállalatok telephelyén sokszor kihasználatlanul üzemelő, dedikált szerver, így a cégek megszabadulnak az „üresjáratok” okozta rejtett költségektől. Ugyanígy jelentősen visszaszorítható az üzemeltetésre fordított kiadások egy része, amely a berendezés megfelelő tárolását garantáló speciális környezet fenntartásából ered. Egy szervernek ugyanis állandó áram- és tápellátást kell biztosítani a folyamatos rendelkezésre állás érdekében, nem beszélve annak hűtéséről, ami az energiafelhasználás több mint egyharmadát is kiteheti.

 

Csökkenő e-szemét

A felhő lényege tehát, hogy a szolgáltató összegyűjti az erőforrásokat, és az igényeknek megfelelően, automatikusan elosztja őket ügyfelei között, a cégek ezáltal optimalizálhatják a rendelkezésre álló informatikai infrastruktúrájukat, valamint hardverberuházás nélkül rugalmasan növelhetik annak teljesítményét. Nemzetközi szinten évente 20-50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik, amelynek 25 százalékát a számítógépek és perifériaegységeik adják4. A felhőalapú informatikai fejlesztések viszont nem igénylik automatikusan a meglévő eszközök lecserélését, illetve újak beszerzését, ami a veszélyeshulladék-termelést is minimálisra csökkenti.

 

Virtuális iroda

A felhőalapú megoldásokkal lehetőség van a munkaállomások virtualizációjára is, amely a felhasználói környezetet teljesen elkülöníti a hardvertől. Vagyis a számítástechnikai eszközök pusztán a megjelenítésért és az adatok beviteléért felelnek, a műveletek és az alkalmazások futtatását a szerver végzi. A PC-mentes irodai munkakörnyezetre fejlesztett eszközök fogyasztása rendkívül alacsony, alig harmada a hagyományos személyi számítógépek fogyasztásának. Ezekben az eszközökben nincsenek gyorsan elavuló, illetve könnyen meghibásodó mozgó alkatrészek és legalább öt évig nem amortizálódnak, így hosszú távú alkalmazhatóságuknak köszönhetően lényegesen kevesebb a veszélyes hulladék felhalmozódása.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy ügyfeleinknek olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyek nemcsak munkájukat teszik hatékonyabbá, de egyben költséghatékonyak és kímélik a környezetet. A nyilvános- és privátfelhő-megoldások területén kiváló szakembergárdával és jelentős múlttal rendelkezünk, így a vállalatok, illetve intézmények elvárásaihoz igazodva, a környezetbarát működés maximális figyelembevételével tudjuk kialakítani informatikai rendszerüket. Tapasztalataink szerint a környezettudatosság előnyeit egyre többen ismerik fel, hiszen napról napra bebizonyosodik, hogy a zöld gondolkodás elterjedése a társadalmi felelősségvállalásban való részvételen túl a vállalatok piaci teljesítményét is javítja” – mondta Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek