Intelligens kártyarendszer

2012. június 27., szerda, 08:00

Címkék: CityPass Debreceni Egyetemi Kártya DEKa Magyar Telekom T-City CityPass NetLock Kft. RFID

A jövő városában talán mindössze egyetlen kártyára lesz szükség, amelyet a közlekedésben, az oktatásban, a munkahelyen és a szórakozás során egyaránt lehet majd használni. A NetLock Kft. CityPass intelligens kártyarendszere sokszínű felhasználási lehetőséget kínál, és egyedülálló módon egyetlen rendszerként biztosít megoldást akár egy vállalat, egy önkormányzat vagy egy oktatási intézmény eltérő kihívásaira. Integráltságát tekintve a CityPass nemzetközi szinten is élenjáró fejlesztés. A kártyákat kiszolgáló technológia a kulcs, a nyílt rendszerbe ezért bármilyen (RFID) kártyát lehet regisztrálni, akár a NEK kártyarendszernek megfelelő kártyát (új diákigazolványt, köztisztviselői kártyát), külföldi személyi igazolványt vagy városkártyát. Emellett beszállítófüggetlen, bármilyen rendszerrel képes együttműködni, és bármely szolgáltató, gyártó eltérő szolgáltatása igénybe vehető a segítségével.

„A CityPass kártyarendszer 2011-ben indult útjára, amit három éves kutatás-fejlesztési időszak, valamint 36 város közösségi közlekedési rendszerének vizsgálata előzött meg. Az intelligens kártyarendszerrel minden esetben testreszabott megoldást hozunk létre, így a felhasználók a megrendelő igényeihez igazítva egyetlen kártyával érhetnek el számos szolgáltatást. A CityPass képes fizikai és logikai beléptető, szociális és cafeteria rendszerek, valamint elektronikus ügyintézés támogatására, szolgálhat elektronikus aláírás megoldásként, de fesztiválkártyaként is. Alkalmazható parkolási rendszerek és önkiszolgáló nyomtatók igénybevételénél. Megfelelően kiépített infrastruktúra mellett akár bérletként, jegyként is funkcionál a közösségi közlekedésben, de alkalmas törzsvásárlói pontok gyűjtésére is. Ezek a funkciók külön-külön eddig is léteztek, azonban ilyen szintű integrációjuk világszinten is újdonságnak számít” – emelte ki Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetője.

 

Egy kártya, ami mindent visz

A CityPass közösségi kártyarendszerhez az igényeknek megfelelően többféle kártyatípus is elérhető: érintkezésmentes, illetve hibrid verzió érintkezésmentes és érintkezéses chippel. Az intelligens kártyatípusok kiegészíthetőek mágnescsíkkal, vonalkóddal, QR kóddal és gépi azonosítású zónával (MRZ). Az alapvetően NFC technológiát használó kártya biztonságáról a megrendelő igényeinek megfelelően több védelmi vonal is gondoskodhat, a kártyákhoz rendelt, jelszóval védett felhasználói fiókoktól kezdve az adattitkosításon át egészen a világszerte elfogadott szabványokig. A kártyák minden esetben védelmet jelentenek a kártyahamisítás- és klónozás, az adatlopás ellen. A CityPass olyan komplex megoldást kínál, hogy a jelenleg ismert kísérletekhez képest jelentősen alacsonyabb költséggel lehetne országos rendszerként is bevezetni.

 

Intelligens kártya speciális vállalati igényekre is

A CityPass egyik legnagyobb előnye, hogy minden olyan folyamat kiszolgálására képes, amely biztonságos azonosítással és adattárolással kapcsolatos. Nemcsak azoknak a vállalatoknak kínál megoldást, akik új kártyarendszert szeretnének bevezetni, hanem azoknak is, akik már meglévő beléptető rendszerüket szeretnék további funkciókkal kiegészíteni, és azokat az üzleti folyamatok integrált részévé tenni. Például eCafeteria rendszerrel való bővítés az üzemi étkeztetést modernizálja, ami pontos elszámoltatást, gyors fizetést tesz lehetővé, és a beruházási költsége is alacsonyabb a klasszikus cafeteria szolgáltatókkal összehasonlítva. Az eGyűlés bevezetésére is alkalmas a CityPass, ami idő- és költségmegtakarítás mellett pontos dokumentációt tesz lehetővé, és a távmunka elterjedését elősegítheti a hiteles taggyűlés szolgáltatással.

Emellett a speciális biztonsági igényű szervezeteknek, például laboroknak is megoldást jelent az intelligens kártyarendszer, hiszen a legmagasabb biztonsági elvárásoknak felel meg és a biztonsági jogosultságok igény szerint kombinálhatóak egy rendszeren belül is. A CityPass olyan vállalatok számára is ajánlott, akik már most fel szeretnének készülni az NFC-s telefonok elterjedésére, azok vállalati integrálására. A CityPass előnye a vállalatok számára, hogy könnyen és egyszerűen illeszthető hozzá más rendszerekhez, bővíthető, komplex megoldást kínál. Mérhetőséget és ezzel együtt anonimitást garantál.

 

Városban már bizonyított

Magyarország legnagyobb közösségi közlekedési próbaüzeme zajlik a Magyar Telekom T-City CityPass Városkártya program keretében. Szolnokon már egy éve 1000 helyi lakos használhatja a CityPass kártyát, akik papíralapú bérlet vagy jegy helyett a feltöltött kártyájukkal utazhatnak a tömegközlekedési járatokon.

„A Magyar Telekom T-City programjának célja, hogy új szolgáltatások és termékek bevezetésével kialakítsák a „jövő városát” Szolnokon, ahol a jelen infokommunikációs technológiái mellett testközelben jelennek meg a legkülönbözőbb jövőbe mutató újdonságok. Az eddig bevezetett fejlesztések közül a NetLock CityPass kártyája kiemelkedő szerepet tölt be a tömegközlekedés és közösségi szolgáltatások igénybevételének megújításában” – foglalta össze Kulcsár Sándor a Magyar Telekom üzletfejlesztési szakértője.

 

Több mint 4000 DEKa

2011. február óta már több mint 4000 hallgató és dolgozó a Debreceni Egyetemi Kártya, röviden csak DEKa kártyának becézett eszköz segítségével léphet be a Debreceni Egyetem épületeibe és rendezvényeire, valamint a Botanikus Kertbe. A behajtási engedéllyel rendelkező kártyabirtokosok az autóval történő belépéskor is a plasztik eszközzel nyitják ki a parkoló sorompóját. A rajta található vonalkód olvasójegyként is működik, így az egyetemi polgárok a különálló könyvtári belépőjüktől is elbúcsúzhattak. A DEKa kártya emellett eduID integrációval is rendelkezik, valamint vásárlásra is alkalmas – természetesen abban az esetben, ha előzőleg feltöltötték az egyenleget, ami az étel- és italbeszerzés mellett például jegyzetnyomtatási és fénymásolási szolgáltatásokat is lehetővé tesz számukra.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek