Digitális prototípus a termék teljes életciklusában

Autodesk-megoldások a koncepcionális tervezéstől a gyártásig

2012. november 13., kedd, 15:44

Címkék: Autodesk tervezés

Az Autodesk meghatározó szereplője a XXI. század technikai fejlődésének. Termékei kiemelt szerepet kapnak az életünk részét képező technikai és művészeti alkotások létrehozásában, legyen az akár egy egész városrész, egy épület, egy lift, vagy egy finom kávét előállító automata, egy gyors autó, egy szórakoztató mozifilm.

Az Autodesk megoldásai kulcsszerepet töltenek be annak az alkotó csapatnak a kezében, amely az álmokat az ötletek szintjéről az eladható, minőségi termék kategóriájába emeli. A folyamat sokrétű és többszereplős. Minden szereplőnek megvan a saját feladata a folyamatban, a saját hatása a „termékre” – legyen az akár egy döntéshozó, egy mérnök vagy egy karbantartó –, amihez a feladatra szabott eszközre van szüksége. Napjaink legkritikusabb tényezői az idő, a minőség és az ár. A versenyben az nyer, aki ennek a hármasnak a piaci követelményeknek leginkább megfelelő elegyét tudja nyújtani. Az Autodesk és megoldásai azt az innovatív tervezési-gyártási folyamatot és ennek eszközkészletét biztosítják, amely lehetővé teszi a teljes folyamat hatékony, digitális kezelését.

Optimalizált gyártási folyamat, ütközésmentes 5 tengelyes szerszámpályák

Csomagba foglalt alkalmazások

Az Autodesk tervezőcsomagjai különböző ipari szegmensekben kínálnak átfogó megoldást az alapkoncepció kidolgozásától a gépészeti tervezésen keresztül a dokumentáció- és látványterv készítésig. Az Autodesk Product Design Suite tervezői csomag az általános gépészeti és terméktervezéshez nyújtja a szükséges eszközöket. A következőkben rövid áttekintést adunk a csomagba foglalt alkalmazásokról.

 

Autodesk SketchBook Designer – koncepcionális tervezés

A kezdeti elképzelések, vázlatok megrajzolásában komoly segítséget nyújt a SketchBook Designer az egyszerű kezelhetőségnek, a raszteres és vektoros adatok egyidejű alkalmazásának, valamint az érintőképernyős táblagépek támogatásának köszönhetően. Az elkészült rajzok többféle formátumba exportálhatók, illetve Inventorban, AutoCAD-ben vagy Aliasban felhasználhatók.

 

Autodesk Alias Design – formatervezés

Formatervezett autók, háztartási gépek, elektronikai eszközök és egyéb esztétikus konstrukciók esetében elengedhetetlen a felületek megfelelő kialakítása. Az Alias termékcsalád segítségével tetszőlegesen bonyolult, görbület-folytonos NURBS (non-uniform rational B-spline) felületeket lehet létrehozni, amelyek utólag is rugalmasan módosíthatók kontrollháló segítségével. A felületmodellek elkészítéséhez az előzetesen megrajzolt koncepciórajzok is felhasználhatók, az eredmény pedig a fénytechnikai elvárásoknak megfelelően különböző környezetben és kialakításban ellenőrizhető.

 

Autodesk Inventor – gépészeti tervezés és dokumentáció

A formatervezők által megálmodott esztétikus felületek alapján egy funkcionálisan megfelelő, gyártható, szerelhető konstrukciót, valamint annak előállításához szükséges szerszámot és tervdokumentációt kell készíteni, amely folyamathoz kiváló gépészeti tervezőrendszer az Inventor. Az Aliasban előállított felületmodellekkel teljesen asszociatív, parametrikus modellek egyszerű és gyors kialakítását segítik az összetett alaksajátosságok és az ipari specifikus eszközök. A többtest- (multi-body) környezet segítségével teljeskonstrukciók építhetők egyetlen alkatrészen belül anélkül, hogy összeállítási környezetben kellene kényszerekkel bajlódni. Az így létrehozott testek Boole-algebrai műveletekkel könnyedén egyesíthetők vagy éppen kivonhatók egymásból, nagymértékben segítve ezzel az adaptív modellezést. A több testből álló alkatrészből a szoftver automatikusan generálja az összeállítást, amely asszociatív marad az eredeti testtel, így ez a módszer a szoftver szerszámtervező moduljának az alapját is képezi.

Az Inventorban testreszabott eszközök segítik a műanyag alkatrészek tervezését is, amelyek gyakran előforduló bordák, szellőzőrácsok, tubusok, peremek, illeszkedő felületek stb. kialakítására kínálnak kész megoldást, gyorsítva ezzel a tervezést és egyszerűsítve a modelltörténetet. A fröccsöntőszerszám-tervező modul lépésről lépésre vezet végig a tervezési folyamat egyes fázisain, követve az iparban megszokott módszereket. Az Inventorba integrált Moldflow-nak köszönhetően több ezer műanyag részletes fizikai paramétereinek figyelembevételével lehet kiválasztani a megfelelő alapanyagot. A szerszám kialakításának minden egyes lépését automatizált eszközök segítik, de az egyes fázisokba a tervező minden esetben manuálisan is beavatkozhat, meghagyva ezzel a tervezői szabadságot. Sok esetben a döntést beépített algoritmusok alapján támogatja a szoftver, amelyek jó közelítéssel határozzák meg a feldolgozási paramétereket, a zsugort, a meglövési pontok pozícióját stb. Szintén az integrált Moldflow-nak köszönhető, hogy a betétet, illetve a teljes szerszámot kitöltési szimulációval ellenőrizni lehet, ezzel is csökkentve a hibás szerszámok mennyiségét és ebből kifolyólag a költségeket. A szoftverbe integrált végeselem-analízis és dinamikai szimuláció lehetővé teszi a termék mechanikai vizsgálatát még azelőtt, hogy fizikai prototípus készülne. Mindezek az eszközök együttesen valósítják meg az Autodesk digitális prototípus koncepcióját, amely arra hivatott, hogy minden lehetséges hibát ki lehessen küszöbölni még a tervezés fázisában.

Autodesk 3ds Max Design – látványtervezés Az elkészült konstrukciókról látványos, valósághű képeket és animációkat lehet készíteni a világ legismertebb animációs szoftverével, a 3ds Maxszal. A professzionális látványtervek nagymértékben segíthetik a marketingfeladatok ellátását vagy az egyéb külső és belső kommunikációt már akkor is, amikor a termék fizikailag még nem készült el.

 

Gyártási folyamatok támogatása – CNC megmunkálás

A gyártási folyamatok során több kritikus szempontot kell összeegyeztetni. Gyártsunk gyorsan, de biztonságosan. Gyártsunk olcsón, de kiváló minőségben. Az idő rövid, a selejt nem megengedett. Rövid megmunkálási idők csak komplex technológiákkal érhetők el. A nagy értékű gyártói berendezések csak kellő kihasználás mellett térülnek meg. Hogyan lehet ezt biztosítani? Egy nagy teljesítményű megmunkálóközpont hatékonysága nagyban függ a kiszolgálástól. Több fontos tényezőt kell összehangolni, helyesen megválasztani. Többek között az alapanyag, a megmunkálószerszám, a szerszámgép kinematikai és dinamikai tulajdonságait, valamint a megmunkálóprogramot.

Vizsgáljuk meg a megmunkálóprogramot, mint az egyik fontos tényezőt. Egy komplex alkatrész programját előállítani hagyományos kézi módszerekkel gazdaságosan nem megoldható. Az Open Mind Technologies AG hyperMILL rendszere megoldást biztosít mart és esztergált termékek előállítására. A rendszer komplex ütközésvizsgálatot és ütközéselkerülést végez öttengelyes megmunkálások esetén is, így biztonságos, ütközésmentes, ellenőrzött CNC programok készíthetők. Lehetővé teszi a teljes gépi környezet szimulációját, ellenőrzését a megmunkálástervezés folyamán. Közös platformon ad lehetőséget maró-eszterga központok programozására, így a kapcsolódó megmunkálások köztes ráhagyási alakzata a marási és esztergálási műveletek között zökkenőmentesen kezelhető. Különleges, szabadalommal védett matematikai algoritmusok biztosítják az öttengelyes megmunkálások lágy mozgásait, amelyek a minőséget és a gép élettartamát jelentősen növelik a futási idő drasztikus csökkenése mellett. Az Open Mind elérhetővé teszi az iparban használatos szerszámgépekre specializált posztprocesszorokat, hogy az NC kód hibamentesen, a vezérlés számára 100 százalékosan érthető formában, annak minden sajátosságát, valamint a felhasználó folyamatait figyelembe véve készüljön el.

 

Farkas Attila, Sebők Róbert

farkas@varinex.hu

sebok@varinex.hu

www.varinex.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek