Instant analitika

Továbbfejlesztett, skálázható FactoryTalk Analytics támogatás a gyártásoptimalizálásban

2017. december 30., szombat, 13:08

Címkék: analítikai megoldás analízis Automation Fair automatizálás FactoryTalk folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés Internet of Things ipar 4.0 kiállítás Rockwell Automation Rockwell Automation

A felhasználók és a gépgyártók már a modern ipar hajnala óta próbálják megismerni termelési berendezéseik valós idejű teljesítményét és műszaki állapotát. A Rockwell Automation által Houstonban megrendezett Automation Fair szakkiállításon néhány lépéssel közelebb kerültünk az eszközök azonnali áttekinthetőségéhez.

A Rockwell három lényegi előrelépést mutatott be a FactoryTalk szoftver által fémjelzett fejlett analitikában. Ezek közül kettő – a FactoryTalk Analyse for Devices és a FactoryTalk Analytics for Machines – már kereskedelmi forgalomban is elérhető, a szélesebb analitikai koncepciót célzó Project Scio pedig jelenleg is fejlesztés alatt áll.

Analitika a berendezések szintjén

A rendezvényen élő demonstráció során mutatták be, hogyan kapcsolódik vezeték nélkül a FactoryTalk Analytics for Machines egy felhőalkalmazásokban is használható Allen Bradley 9300-ENA átjáróval egy helyben történő tisztító rendszerű (clean-in-place, CIP) egészségügyi berendezésre. A szaniter készülék vezérlőjére letöltött kiegészítő opció lehetővé tette az átjáró számára, hogy valós idejű adatokat gyűjtsön a berendezésről és továbbítsa azokat Microsoft Azure alapú analitikai eszköznek.

A megoldás jelentéseket és grafikus információkat szolgáltat a gépgyártók és a felhasználók számára, akik át is rendezhetik az adatstruktúrát és prioritást adhatnak azoknak az adatoknak, amelyek a leginkább érdeklik őket. Lehetőség van az állapotban eltöltött átlagidő (MTOS), az állapoton kívül töltött átlagidő (MTIS), a javításhoz szükséges átlagidő (MTTR), valamint a teljesítményindikátorokra vonatkozó iránymutatás (KPI) kijelzésére is. A FactoryTalk Analytics for Machines szoftvereszköz segítségével nemzetközi szervezetek esetében a gép teljesítménye akár globálisan is összehasonlítható a hasonló berendezésekkel.

Az átjáró Ethernet protokollon keresztül közvetlenül kapcsolódik az internetre, így a működéshez nincs szükség szerverre, vagy külön személyzetre. A rendszer felhőalkalmazásokra optimalizált és azonnali használatra kész.

Átfogó műszaki állapot elemzés

A FactoryTalk Analytics for Devices szoftvereszköz a FactoryTalk Analytics általános tulajdonságait egészíti ki az egyes automatizálási rendszerelemek műszaki állapotának vizsgálatával és értékelésével. Az automatizálási hálózathoz csatlakoztatva a FactoryTalk Analytics for Devices automatikusan felismeri és nyilvántartja az összes hálózatra csatlakoztatott eszközt, valamint létrehozza az azok felügyeletéhez szükséges kezelőfelületet.

A fejlesztés alatt álló Project Scio sok különféle adatforrás struktúrába öntését és kombinálását célozza olyan „forgatókönyvek” elkészítéséhez, amiket a felhasználók a működés optimalizálásához alkalmazhatnak. A vállalati oldalról ezek a források magukban foglalhatják a vállalati erőforrás-tervezést (ERP), a FactoryTalk Historiant, az SAP-t, a nyílt forráskódú  RabbitMQ üzenet közvetítő platformot, a big datát, vagy a támogató webszolgáltatásokat. A fejlesztés célja szerint mindezt a Scio automatikusan összehangolja, majd egységes megjelenítési formákat és jelentéseket hoz létre, amelyek mind valós idejűek és gyártási szinten skálázhatók.

Amikor a felhasználók bejelentkeznek a Scióba, először egy céloldal nyílik meg a leggyakrabban használt jelentésekkel és a társfelhasználók által megosztott információkkal. Ez minden érintett számára lehetővé teszi, hogy megtekinthesse a releváns KPI-ket és az alkalmazások változó igényeinek megfelelően új jelentéseket készítsen. A rendszer energiafogyasztásán alapozva kiszámíthatjuk például az egységnyi termékre jutó energiaigényt, de a legfontosabb, hogy bárki létrehozhatja a számára szükséges riportokat és nézeteket anélkül, hogy adatbányász, vagy fejlesztő lenne.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkek:

A projekttervezés növeli a várható nyereséget

Költségmegtakarítás egységes energiaellátási és automatizálási rendszerekkel

A munkaerőhiány erősíti a sokféleséget

Gyorsaságra és intelligenciára építve

Kiberbiztonság az üzemben

Az ipari automatizálás következő generációja

Hol tartunk a digitális átállásban?

Automatizálási seregszemle Houstonban

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek