Inspiráció, innováció, információ

PackBox Fórum a FachPack-on Nürnbergben

2013. július 02., kedd, 16:00

Címkék: csomagolás fachpack 2013 logisztika Nürnberg oktatás PackBox

Az információcsere, az ismeretátadás és a hálózatszervezés témakörére épül idén a PackBox rendezvénysorozata. A szeptember 24. és 26. között a Nürnbergi Vásárközpontban, a FachPack kiállításhoz társuló eseményre a tavalyinál több kiállító érkezik, akik minden kérdésre választ adnak, ami csak a csomagolási folyamatlánccal kapcsolatban felmerülhet.

 
Már az első alkalommal, 2012-ben nagy sikert aratott a Nürnbergben megrendezett PackBox szakkiállítás. A helyszínül szolgáló, a szokásostól eltérő, elegáns, nyitott építészeti megoldás nem csak a szemeket gyönyörködtette: be is csalogatta és maradásra késztette a látogatókat. Legalábbis így vélekedett a több ezer főt számláló érdeklődő közönség a legutóbbi kiállítás teljes termékkínálatát felölelő, összesen 34 megtartott bemutató és vitafórum helyszínéről. Voltak, akik a PackBox körül kialakított pihenőcsarnokot is igénybe vették hálózati munka, beszélgetések vagy egyszerűen csak egy kávé, esetleg egy kis snack mellett eltöltött csendes pihenő céljából.
 
 

3x3

Az esemény idén a kiállítási terület középső részén kap helyet. A 4. csarnokban látogatható PackBox rendezvényt a 2013-as FachPack-hoz kapcsolódóan rendezik meg. A FachPack szeptember 24–26. között a Nürnbergi Vásárközpontban mintegy 1500 kiállító (2012-ben ez a szám 1466 volt) áll majd a látogatók rendelkezésére (szinte) minden, a csomagolási folyamatlánccal kapcsolatos kérdésük megválaszolásában. Az inspiráció–innováció– információ hármasa köré szervezett PackBox Fórumon az információcsere, az ismeretátadás és a hálózatszervezés témakörei fogják a hozzáadott értéket képviselni. A Németországból és a környező országból várt 37 000 (a 2012-es év adata: 36 986) csomagolástechnikai szaklátogatót sok érdekesség várja. A PackBox minden nap három témával foglalkozik – 10:00, 12:15 és 14:30 órai kezdettel – a blokkokban megbeszélések, prezentációk, rövid beszélgetések és vitafórumok hangzanak el. A PackBox „tartalma” is ugyanolyan széles skálán mozog, mint a csomagoláshoz, technológiához, feldolgozáshoz és logisztikához kapcsolódó, kiállított termékek.
 
 

Kedd: reggeli a PackBox-on

Kellemesen indítja a kiállítás első napját a VVL – egy hangulatos reggelivel. Vajas sós rudakkal és kávéval bátorítják vidám beszélgetésre a látogatókat, például a csomagolástechnikai és logisztikai innovációk témájában. Hogyan optimalizálható az egységrakományok lopás és sérülés elleni védelme? Mikor érdemes nyújtható fóliát, kengyelezést vagy jelöléstechnikát alkalmazni a csomagoláshoz? A beszélgetés másik témáját a csomagoláshoz és szállításhoz használt automatikus azonosító megoldások képezik. Az RFID rádiófrekvenciás azonosító címkék a termékek és raklapok elektronikus nyilvántartásba vételére szolgálnak – az ehhez kapcsolódó rövid bemutató a „Quo vadis euro raklap?” címet viseli. A VVL az anyagmozgatáshoz használható automatizált megoldásokat sem hagyja említetlenül. Délben a VR Verpackungs-Rundschau magazin képviselői veszik át a mikrofont, és ezzel a tervek szerint kezdetét veszi a migrációval foglalkozó vitafórum. Az élelmiszeriparban használt csomagolóanyagok igen széles skálán mozognak, a műanyagtól a papíron és kartonon át egészen a fémekig, ezért előfordulhat, hogy a csomagolóanyagok bizonyos összetevői „átvándorolnak” az élelmiszerekbe. A beszélgetés középpontjában a migrációszegény csomagolóanyagok és bevonattechnikák állnak. A folytatásban a bayern design ernyő témája az Új álláspontok a csomagolástervezésben – innovatív és fenntartható tervezés márka, anyag és hozzáadott érték  szerint. A rendkívül sokoldalú csomagolástervezés öt fontos momentumát érinti: jövőbeni szerepe, az igazi luxus (sokszor) miért csomagolás kérdése, fenntartható, generációk közötti tervezési megoldások, valamint csomagolástervezés, mint lehetőség kis- és középvállalkozásokszámára.
 

Szerda: álom és valóság között

A PackBox Fórum második napja is a csomagolás és anyagmozgatás témájával indul. A Fraunhofer IML mottója: csomagolás és az igény, az innováció és a kivitelezés közötti ellentmondások az anyagmozgatásban. Könnyed, ötletes és biztonságos indulás – az első prezentáció címével összhangban, ami a jövő légi áruszállításba integrálható, rakodást segítő technológiáit taglalja. Téma lesz még a hűtőlánc, valamint a csomagküldő szolgálatok csomagolástechnikai igénye, valamint a csomagolástechnikai és logisztikai alkalmazások. Ezután következik a PackReport magazin három igen érdekes prezentációval a csomagolástervezés és csomagológépek témakörében: A csomagolás a márkák értékesítője – a csomagolás fontossága a márka szempontjából, Hat halálos bűn a csomagolástervezésben és A Weihenstephan protokoll – a csomagolás kommunikációja. Ez utóbbi a csomagolórendszerek felhasználóinak szemszögéből veszi közelebbről szemügyre az automatizált megoldásokkal szemben támasztott elvárásokat. 
 
 
A DFTA a Színes csomagolásnak szenteli a délutánt. Mi a helyzet a csomagokra történő nyomtatással? Ennek keretében górcső alá veszik a nyomtatással szemben mutatkozó piaci igényeket, valamint a tervezés (álom) és nyomtatás (valóság) közötti ellentéteket. További vitatémák lesznek a csomagolóanyagokhoz használt nanorészecskék, a biológiailag lebomló bevonatok és a közvetlen, illetve utánnyomtatás.
 

Csütörtök: Karrier a csomagolóiparban

A kiállítás harmadik napján a PackBox nyitásaként a dvi tesz kísérletet a gazdaságosság és költség közötti egyensúly megteremtésére egy azonos című előadásban, melynek keretében a csomagolóanyagokkal szemben támasztott különböző követelményekkel foglalkozik. További témái: Apró, trükkös extrák – a foszfáttartalmú csomagolóanyagokban rejlő lehetőségek, valamint az FSC és PEFC tanúsítványok. A reggel záróakkordjaként a 2013-as Német Csomagolási Verseny díjnyertes termékeit mutatják be. Déltől a bdvi folytatja a bemutatók sorát: Csúcstechnológiás csomagolás – csúcstechnológiák csomagolása. A prezentáció olyan témákat boncolgat, mint a közösségi média és a csomagolás, a csomagolás és a csomagolástervezés optimalizálása szoftveres kiértékeléssel, a színek kommunikációja, az összehajtható dobozok digitális hullámosítása és perforálása. Elhangzanak továbbá csomagolástervezéshez kapcsolódó történetek is.
 
 
A délután folyamán a PackBox Fórum első ízben foglalkozik a Gyakorlat és karrier témakörével. A diákok, leendő csomagolástechnikai mérnökök, csomagolástervezők és logisztikai szakemberek mellett más szektorokból, például a gépészet vagy gazdaság területeiről érkező, továbbá a csomagolástechnikával újonnan ismerkedő érdeklődőket is szívesen látnak. Az iparágban tapasztalattal rendelkező állásközvetítők számolnak be arról, hogy a csomagolástechnikai cégek pontosan milyen elvárásokat támasztanak az új munkavállalókkal szemben – és viszont. Itt bárki, aki játszik a csomagolóiparban való elhelyezkedés gondolatával, informálódhat a gyakorlati és szakképzési lehetőségekről. Milyenek a csomagolástechnikai szakemberek általános kilátásai? Egy nemrégiben a bdvi által készített felmérés alapján erről is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők. Végezetül diákok mutatnak be alap- és mesterképzést végzett hallgatók által készített három kiválasztott diplomamunkát egy 10 perces prezentáció keretében. Az eszmecsere német nyelven zajlik majd. Bővebb információk a www.fachpack.de/packbox-forum weboldalon olvashatók.
 

Résztvevők, partnerek

A PackBox Fórum sikertörténete 2013-ban tovább folytatódik. A második felvonás szereplői: bayern design, Bund Deutscher Verpackungsingenieure (bdvi – Német Csomagolástechnikai Mérnökök Szövetsége), Deutsches Verpackungsinstitut (dvi – Német Csomagolástechnikai Intézet), Deutscher Flexodruck Fachverband (DFTA – Német Flexo-nyomtatástechnikai Szövetség), PackReport magazin, Verpackungs-Rundschau magazin (VR), Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML – Fraunhofer Anyagáramlási és Logisztikai Intézet) és a Verein zur Förderung innovativer Verfahren in der Logistik (VVL – Innovatív Logisztikai Folyamatok Promóciós Szövetsége).
 
www.fachpack.de/packbox-forum
 
A cikk megjelent az A+CS Logmonitor magazin 2013. májusi számában
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek