Hajtáslánc-elemek tisztításának evolúciója

Rugalmasabb, megbízhatóbb robotcella SCARA manipulátorral

2015. április 17., péntek, 15:27

Címkék: alkatrész tisztítás Dürr Ecoclean EcoCFlex 3 SCARA manipulátor tisztítástechnológia

A EcoCFlex 3 számos újítása közül is kiemelkedik a gép egyedi kialakítása, valamint az általánosan használt hattengelyes csuklós-karos robotokat kiváltó, a Dürr Ecoclean saját fejlesztésű SCARA manipulátora. A gépbelsőre vetett pillantás további részleteket is elárul, amelyek mind hozzájárulnak a hajtáslánc-elemek elő- és végső tisztításában mutatott kiváló folyamatbiztonsághoz, minőséghez és energiahatékonysághoz.

A hajtáslánc-elemek közé tartozó hengerfejek, motorblokkok és forgattyúházak elő- és végső tisztítása során a robotcellák nem pusztán a rugalmasságot növelik, hanem lehetővé teszik a modern motor- és áttételgyártás elengedhetetlen részének számító rövid ciklusidejű tisztítási fázist is. A Dürr Ecoclean több mint 400 beépített robotrendszer, rengeteg tapasztalat és számos felhasználói visszajelzés segítségével fejlesztette ki a két méretben – 3M és 3L verzióban – elérhető EcoCFlex 3 rendszert.

Az EcoCFlex 3-ban a SCARA manipulátor és a tisztítógép közös CNC-vezérlőegysége kiváltja a PLC-t és a robot vezérlését. Az energiahatékony és gyors EcoCDry sűrített levegő alkalmazása nélkül végzi el a szárítást.

Egyedi tervezésű SCARA manipulátor

A berendezés elengedhetetlen része az általában szabványtípusból módosított robotegység. Elterjedt alkalmazásuk ellenére a robotok nem mindig tudnak megbirkózni a tisztítási eljárások során felmerülő zord körülményekkel, például a nedvességgel, a magas hőmérséklettel és a vegyi anyagok használatával. Ennek eredményeként rendszeressé válnak a nem tervezett leállások és a költséges javítások.

Az EcoCFlex 3 kiküszöböli ezt a problémát. Az alkatrészmosóban a Dürr Ecoclean által kifejlesztett SCARA manipulátor kiválóan helyettesíti az általánosan használt hattengelyes csuklós-karos robotokat. A robotcellában történő működésre tervezett rakodóegység teljes egészében nagy szilárdságú alumíniumból és rozsdamentes acélból készült, és nem igényel sem felületkezelést, sem védőburkolatot. Az IP 69 védettségű SCARA manipulátor a nagynyomású vízsugárnak, a víz alá merülésnek és akár a 65 °C környezeti hőmérsékletnek is ellenáll. Az alkalmazott tisztítószerek pH-ja 6-tól 10-ig terjedhet, használatukhoz vagy cseréjükhöz pedig nincs szükség egy külső robotgyártó cég jóváhagyására.

A Dürr Ecoclean által kifejlesztett SCARA manipulátor a tisztító alkalmazások zord körülményeivel is megbirkózik. A nagy szilárdságú alumínium és a rozsdamentes acél sem felületkezelést, sem védőburkolatot nem igényel.

Az EcoCFlex 3 további előnye, hogy feleslegessé teszi a különböző ellenőrzési rendszerek feletti vitákat. A SCARA manipulátor és a tisztítógép közös CNC-vezérlőegysége kiváltja a PLC-t és a robot vezérlését, ami nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja a programozást, az üzemeltetést, a karbantartást és az átállást az alkatrészek cseréje esetén. A SCARA manipulátor kalibrálását a beépített szenzor rendszer végzi.

Kiváló minőség és rövid ciklusidő

Az EcoCFlex 3 a felszereltségi szint szempontjából is új mércét állít fel. A hagyományosan használt kerek fúvókákkal ellentétben a vízkés a vízsugarat koncentráltan a tisztítandó területre irányítja. A gépet ezen túlmenően egy változtatható keverőkamrás úgynevezett hibrid fúvókával is felszerelték. A konfigurációnak köszönhetően az alacsony- és nagynyomású kezelések, valamint az elárasztásos eljárás egyetlen tisztítóállomáson rugalmasan elvégezhető. Minden tisztítási művelet, a nagynyomású sorjázást is beleértve a folyadékszint alatt történik, ami 72 dB (A) alatt tartja a zajszintet. Az új eljárással a munkakamra ki- és betöltéséhez szükséges üresjáratok is jelentősen lecsökkennek. Ennek, valamint a moduláris felépítésnek köszönhetően akár 30 másodperces ciklusidőkkel is számolhatunk.

A nagy hátsó ajtók könnyű hozzáférést biztosítanak a karbantartás elvégzésére, és lehetővé teszik több rendszer egymás mellett történő felállítását.

Bizonyított energiamegtakarítás

A mindössze 30 kWh fogyasztás az energiahatékonyság és a fenntarthatóság terén is kiemeli az EcoCFlex 3 alkatrészmosót. Az opcionális energia felügyeleti rendszer a fogyasztási értékeket – például a villamos energiát, a sűrített levegőt, a hűtővizet és fűtést – valós időben jelzi ki, és a memóriájában is tárolja. Az energiafogyasztást ciklusonként, műszakonként vagy óránként naplózhatjuk. Az kezelői interfészen könnyen rögzíthetjük az egyes energiafajták egységárát, így pontos számítások készülhetnek az egy alkatrészre jutó tisztítási költségekről.

A nagy hatékonyságú szárítórendszerben a vákuum az üresjáratok alatt keletkezik. Ennek eredményeként nagyon rövid ciklusidő érhető el.

Energiatakarékos szárítás – sűrített levegő nélkül

Az EcoCFlex mindössze 32 m²- re csökkentett helyigénye azt is visszatükrözi, hogy a szárításhoz nincs szükség a sűrített levegővel történő eljárás során megszokott tér „elvesztegetésére”. Az EcoCDry rendszerben végzett szárítás során az újonnan kifejlesztett nagy hatásfokú vákuum szárítóban nincs szükség sűrített levegős lefúvóegységre. Az alkatrész a vákuumos szárítás megkezdése előtt csak kis mértékben hűl le. Részben az alacsony hőveszteségnek és a sűrített levegő teljes kiküszöbölésének is köszönhetően az EcoCDry körülbelül 65 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy levegőbefúvatásos vákuum szárító (alkatrészenként 2 Nm sűrített levegő-fogyasztással számolva). A vákuum az üresjáratok alatt keletkezik a nyomásálló edényben, így egy levegőbefúvatásos vákuum szárítóhoz képest körülbelül 50%-kal rövidebb ciklusidő érhető el. Az új EcoCDry vákuum szárító a már meglévő robotcellákhoz is felszerelhető.

www.durr-ecoclean.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek