Ha már csak egy szikra hiányzik

Újabb mérföldkövet értek el a FANUC szikraforgácsolók

2017. április 26., szerda, 06:00

Címkék: Fanuc forgácsolás formagyártás Robocut szerszámgyártás szikraforgácsolás szikraforgácsoló

Bár az elektromos ívkisülések anyagleválasztó képessége tulajdonképpen már az elektromosság tudományos vizsgálatának és felhasználásának kezdetétől (XVIII. század) ismert volt, az anyag lokális megolvadása sokáig a kisülés „kéretlen” mellékhatásának számított. A kisülések precíz anyagleválasztásra történő hasznosítása már a XX. század találmánya. A szovjet Lazarenko házaspár 1943-ban szabadalmaztatta a szikraforgácsolás alapjait, és innentől datálható az eljárás ipari hasznosításának fejlődése is.

Kevéssé ismert tény, hogy az első szerszám- és gépgyártásban is alkalmazható szikraforgácsoló berendezést Erosimat C néven Magyarországon fejlesztették ki, amely 1958-ban a Brüsszeli Világkiállítás Nagydíját is elnyerte (a feltaláló Kovács László sorsa valódi magyar korlenyomat: osztályidegenként a rendfokozatától is megfosztották, de a polgári életben villamosmérnökként igazi világsikert alkotott).

A szikraforgácsolás gyakorlati alkalmazása viszonylag gyorsan terjedt. Az eljárás alapjait kidolgozó Szovjetunión kívül kezdetben csak néhány európai ország volt képes minőségi szikraforgácsoló gépet gyártani, a 60-as, 70-es években azonban a technológiai eltolódással a kelet-ázsiai országok is felzárkóztak az élvonalhoz. A magas beruházási hajlandóság és a magasan képzett munkaerő révén Japán hamar a technológia egyik vezető nagyhatalma lett, és a fejlesztések élére nem állhatott más, mint a világ egyik legnagyobb gyártásautomatizálási gyártója, a FANUC.

Elkészült a 30 000. FANUC ROBOCUT

A japán gyártó szikraforgácsoló gépeinek lelkét a 60 éven keresztül fejlesztett CNC-vezérlések és szervomotorok nyújtják, amelyek megbízhatóságuk és pontosságuk miatt piacvezetők a szektorban. A FANUC bejelentése szerint a ROBOCUT huzal-szikraforgácsoló gépekből idén leszállításra került a harmincezredik egység is. Mivel a sorozat gyártása csak 1975-ben indult el, a folyamatos fejlesztések mellett az ügyfelek töretlen bizalma is elengedhetetlen volt az újabb mérföldkő eléréséhez. A több mint 40 év alatt felhalmozott szakértelemre és tapasztalatra alapozva a FANUC folyamatosan növelte a gépek sebességét és precizitását, hogy megfeleljen a szerszám- és formagyártás által támasztott pontossági követelményeknek.

„Kizárólag eredeti FANUC-alkatrészekkel dolgozunk, más nem is jöhet szóba. A FANUC teljes portfóliójának hardvereit és szoftvereit Japánban fejlesztik és gyártják le – ismertette Bán Norbert szervizmérnök. – Már a legelső géptest is öntvényből készült, pontosan a merevség végett. A géptesten standard kivitelben két darab hőmérsékletmérő szondát találhatunk, melyekkel a vezérlés figyeli a hőmérsékletet, és a tengelyek mozgásával kompenzálni képes a géptest esetleges hőtágulását. Opcionálisan akár nyolc hőmérő szonda is felszerelhető a géptestre rendkívüli pontosságot igénylő megmunkálásokhoz, vagy olyan szélsőséges környezetekben való működéshez, ahol nagy külső hőmérséklet-változások mellett kell dolgoznia a gépnek.”

A FANUC szerszámgépes és robotikai leányvállalatai 2014-ben világszinten egy egységes cégcsoporttá olvadtak össze. Ezzel nemcsak a világ egyik legnagyobb gyártásautomatizálási beszállítójává vált, hanem az egyetlen, amely ilyen széles körben tud automatizálási megoldásokat nyújtani a különböző iparágaknak. Ez rengeteg előnnyel jár mind a cégcsoport hatékonyságát tekintve, mind pedig az ügyfelek számára, mindemellett nem járt a modellválaszték szűkítésével, hiszen a FANUC a robotok tekintetében például az egyik legszélesebb portfólióval rendelkezik a piacon.

Bővült a huzal-szikraforgácsoló gépek kínálata

A FANUC  szikraforgácsolók új ROBOCUT α-CiB sorozatában – amihez tavaly csatlakozott az X 800 mm × Y 600 mm × Z 310 mm munkatartományú és 3 000 kg tömegű munkadarabokhoz elegendő teherbírású ROBOCUT α-C800iB modell – már a gyártó által kifejlesztett legújabb technológiák állnak rendelkezésre. A gépek pozicionálási pontossága 1 µm, a legjobb elérhető felületi érdesség Ra = 0,1 µm.

Az α-CiB sorozat kompakt, nagy teljesítményű gépei az új FPC (rugalmas impulzusvezérlés) technológiával működő továbbfejlesztett generátorszabályozással rendelkeznek. Az automatikus huzalfeszesség-szabályozás, a Core Stitch (huzalorsó-összefűzés) funkció, valamint a FANUC robotok integrálhatósága számos automatizálási lehetőséget teremt a hosszabb ideig tartó emberi beavatkozás nélküli forgácsoláshoz, ami kulcsfontosságú a hatékonyság optimalizálásához.

A gép intelligens szoftverrendszere is folyamatos fejlesztés tárgya. A sorozat az érintőképernyős technológiával rendelkező 31i-WB vezérléssel és iHMI felhasználói felülettel érhető el. Már az ipar 4.0 koncepcióba illeszkedik a Robocut Link-i program, amivel nemcsak nyomon követhetjük a megmunkálási ciklust, de akár vágási beállításokat is tudunk módosítani egy távoli számítógépről. A gép leállás esetén vészjelzést is tud küldeni az okostelefonunkra vagy tabletünkre. Az Ethernet-kapcsolattal a gépről programok küldhetők, vagy tölthetők le. Igény esetén a sorozathoz tartozó gépek egy robotkarral bővíthetők, ami akár 140 órás emberi beavatkozás nélküli működést is lehetővé tesz.

Az egyszerű kezelhetőségnek és a pontos, megbízható megmunkálásnak köszönhetően a FANUC szikraforgácsolók gyorsan elnyerték az ügyfelek bizalmát. „Még a 30 éves gépekkel is pontosan lehet dolgozni, így nem megy ritkaságszámba, ha az ember egy üzem eldugott sarkában egy csendesen dolgozó FANUC huzal-szikraforgácsoló géppel találkozik” – fejezte be Bán Norbert.

www.fanuc.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek