Utazás a digitalizált termékek világába 4. rész

Szintet lépni mesterséges intelligenciával

2019. január 10., csütörtök, 06:00

Címkék: digitalizálás energia energiafelügyelet energiafogyasztás energiagazdálkodás energiahatékonyság energiamegtakarítás energiamenedzsment Festo ipar 4.0

2000-ben a klasszikus Nokia 3310 tulajdonosai nagyon büszkék voltak modern mobiltelefonjukra. Az ikonikus telefon iránti kereslet miatt a Nokia forgalma az egekbe szökött, ami akkoriban alapvetően a hardvernek volt köszönhető. Csaknem 20 évvel később az iPhone X hardvere nemcsak sokkal drágább, de a digitalizációnak köszönhetően az új üzleti modellek és új piacok felépítésének egyfajta úttörője is. Az Apple Store-ban több mint 100 000 alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek 9,5 milliárd eurós piacot jelentenek a zene- és szoftveripar számára. A trend pedig a folyamatos növekedés irányába mutat.

Intelligens megoldások

A digitalizálás érájában a klasszikus termékek, mint például a meghajtók, vezérlőrendszerek, szelepek vagy szervizegységek intelligens megoldásokká válnak. A termékek egyre több funkciót tartalmaznak, lehetővé teszik az egymással, automatizálási piramis magasabb szintjeivel – a szenzortechnológiával, az intelligenciával és a szoftver alapú funkciókkal – megvalósított kommunikációt.

Az MSE6-E2M energiahatékonysági modul a szervizegységek, szenzorok és fieldbus technológia teljesen új, intelligens kombinációja (Forrás: Festo AG & Co. KG)

A Festo portfóliójában például a D sorozat klasszikus szervizegysége készíti elő a sűrített levegőt. Szűrői olaj-, víz- és porleválasztói kiváló minőségű sűrített levegőt biztosítanak. Ez önmagában sem kevés, az MSE6-E2M energiahatékonysági modul azonban ennél sokkal töbre képes. Az érzékelőkkel ellátott modulok olyan adatok összegyűjtésére képesek, amelyek kiértékelése segíthet az esetleges rendellenességek ellensúlyozásában. Felismeri a szivárgásokat és folyamatfüggő adatokon alapuló állapotfigyelést valósít meg. A sűrített levegő fogyasztás csökkenése miatt akár 30%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Több, mint alkatrész

„A Festo termékei évtizedek óta többet jelentenek egyszerű felszerelendő alkatrésznél – mondta dr. Frank Melzer, Festo igazgatótanácsának tagja. – Bár ez az irányadó elv nem számít újnak, a digitalizációnak köszönhetően a termékek további hozzáadott értéket is képesek teremteni.” A Festo a Resolto Informatik GmbH 2018 tavaszán történt felvásárlása után mesterséges intelligenciával felvértezett megoldásokat is kínál valós idejű alkalmazásokhoz. Az adatokat így már a gépek közvetlen közelében is fel tudják dolgozni, ami lehetővé teszi az energiamegtakarítást, a ciklusidők lerövidítését, valamint csökkenti a leállásokat és a gyártási hibákat. „Az idő egy új fizetőegység” – foglalta össze röviden Dennis van Beers, a Festo Benelux klaszterének ügyvezető igazgatója.

„A Festo automatizálási termékeiben megjelenő mesterséges intelligencia algoritmusok további hozzáadott értéket teremtenek ügyfeleinknek” – jelentette ki dr. Frank Melzer, Festo igazgatótanácsának tagja (Forrás: Festo AG & Co. KG)

A Resolto SCRAITEC szoftvermegoldása például ismeri a rendszer egészséges állapotát, és a szenzoradatok valós idejű elemzésével minden rendellenességet észlel. A SCRAITEC korai és pontos előrejelzéseket készít, diagnózisokat állít fel és ajánlásokat tesz a cselekvésre. „Az analitika és a mesterséges intelligencia hatalmas hatást gyakorol a termékportfóliónkra, hiszen az AI algoritmusok integrálhatók mind a felhőbe, mind közvetlenül a Festo komponenseibe” – tette hozzá dr. Melzer.

Vége

Kapcsolódó cikk:

Utazás a digitalizált termékek világába 3. rész

Utazás a digitalizált termékek világába 2. rész

Utazás a digitalizált termékek világába 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek