Termelékenység 5 tengelyen

A cél a holtidők és az effektív technológiai idők csökkentése

2017. december 12., kedd, 06:00

Címkék: EMO Hannover forgácsolás HELLER megmunkálóközpont öttengelyes megmunkálás Rother Metal Kft.

A HF sorozatú új öttengelyes megmunkálóközpontok kialakításuknál fogva jelentősen csökkentik a mellékmozgások időtartamát, mely nagy dinamikával és a vízszintes orsóelrendezéssel kombinálva jelentősen redukálja a megmunkálás idejét.

A HELLER új modellje nagy termelékenységet garantál a sorozatgyártásban az univerzális alkalmazásoknál, illetve a kis és közepes szériák esetében. A 2016-ban debütált HF 3500-as típus munkatere 710 × 750 × 710 mm, és max. 550 kg tömegű munkadarabok megmunkálására képes, míg az EMO Hannover 2017 kiállításon első ízben bemutatott, palettacserélővel felszerelt HF 5500-as modell már 900 × 950 × 900 mm-es munkatérrel és 750 kg munkaasztal-terhelhetőséggel rendelkezik.

Robusztusság és dinamika

Az új HF sorozatba tartozó 5 tengelyes megmunkálóközpontokat a korábbi nürtingeni fejlesztésekhez hasonlóan a termelékenység, a teljesítmény, a megbízhatóság és a magas rendelkezésre állás jellemzik. A HF sorozat a bevált minőséget olyan innovatív tulajdonságokkal ötvözi, mint az X, Y és Z lineáris tengelyek kinematikája, az abszolút mérőrendszerek és a körasztalba integrált közvetlen hajtású dinamikus, A és B forgó/billenő tengelyek. E gép rendkívüli dinamikája az új 5 tengelyes munkaasztal koncepció nagy sebességének, a minimalizált tehetetlenségi nyomatéknak, illetve a közvetlen hajtásoknak köszönhető. Igény esetén, alkalmazástól függően a dinamika tovább növelhető a „Speed-Dynamics Package” alkalmazásával, mely gyártói tapasztalatok alapján további 10-15% megmunkálási idő megtakarításához vezethet. A holtidők további csökkentéséhez a HF sorozat nagy sebességű, emelő/forgató elven működő NC szerszámcserélő megoldása is nagymértékben hozzájárul. Az új sorozat jellegzetességei közé tartozik még a munkaasztal ellenoldali csapágy-alátámasztása is, ugyanis az YRT csapágyazás nagy terhelés mellett a kellő merevséget is biztosítja. A gép kifejlesztése során fontos szempont volt a flexibilitás, ezért ez a szériaasztalos vagy palettacserélős változatban is rendelhető.

A HELLER által gyártott prémium orsók

A dinamikus, 5 oldalú megmunkálásra tervezett megmunkálóközpont a vízszintes elrendezésű orsójának, a gyors szerszámcsere- és optimalizált mellékidőknek köszönhetően teszi a szimultán 5 tengelyes megmunkálást még hatékonyabbá. A HF sorozat a különböző alkalmazásokhoz a megfelelő orsók széles választékát kínálja. Míg az SC63 Speed Cutting motororsóval (18 000 rpm, 100 Nm) és HSK-A63 befogókúppal rendelkező alapváltozat könnyűfémek megmunkálásához ideális, az opcionálisan rendelhető PC63 Power Cutting orsóegység (12 000 rpm, 201 Nm) öntöttvas és acél nagy teljesítményű forgácsolásához biztosítja a szükséges nyomatékot. További lehetőségként a gyártó HSK-A100-as orsóvégződésű motororsókat is kínál. Az SC 100 orsóegység (12 000 fordulat/perc, 201 Nm) megnövelt stabilitást és nagy sebességet biztosít az univerzális alkalmazásokhoz, míg a PC 100 orsóegységet (10 000 rpm, 354 Nm) magas nyomatéka jellemzi a nagyobb dimenziójú és tömegű szerszámok biztonságos kezelése érdekében.

Optimalizált és ergonomikus kialakítású munkatér

A HF sorozat optimalizált munkatérrel és munkadarab-elforduló körökkel bír. A szokványos 5 tengelyes megmunkálóközpontokkal ellentétben a HELLER koncepciója nem az egy egypontos rögzítésen alapul, hanem lehetőséget ad a sokoldalú befogástechnikához, illetve túldimenzionált alkatrészek, mint például erőátviteli egységek, biztonságos rögzítéséhez is. Annak érdekében, hogy a munkatérben elegendő hely álljon rendelkezésre, a HF 5500-as modell munkaterébe helyezhető munkadarab max. magassága 860 mm-re, annak elforduló átmérője pedig max. 900 mm-re nőtt, ez a kisebb méretű HF 3500-as modellhez képest több mint 27 százalékos munkatértöbbletet jelent. A megnövelt elfordulási paraméterek ellenére a szabadságfok alig került lekorlátozásra. A nagy pontosságú körasztal 150°-kal (+30°-tól –120°-ig), bizonyos korlátozásokkal akár 225°-ig billenthető. Vízszintes megmunkálás esetén biztosított a forgácsok szabad lehullása, a meredek oldalfalak, a rozsdamentes acél burkolatok, valamint a központi forgácskihordó biztosítják mind a rövid, mind a hosszú forgácsok biztonságos eltávolítását.

Kényelmes működtetés

A HF sorozaton mutatta be a HELLER először az új 24"-os vezérlőpultot, mely érintőképernyős kezelőfelülettel gyors hozzáférési technológiát lehetővé téve, illetve XTENDS opcionális bővítő alkalmazásokat is felkínál. Lehetőség van a munkatérben egy figyelőkamera felhelyezésére, mely hasznos segítséget nyújt a felügyeleti funkciók támogatásánál, azok beállításának megkönnyítését eredményezve a forgácsolási folyamat során.

Automatizálás: jövőbe mutató és hatékony

A HELLER évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a termelési folyamatok hatékonyságára és a magas megmunkálási minőségre, melyek mutatói az automatizálási rendszerekben is visszatükröződnek. A gyártó cégek számára a meglévő termelési rendszerekbe történő rugalmas integráció is fontos szempont. Az új gépsorozat ebből a szerszámmenedzsment szempontból is rugalmas és ügyfélbarát megoldást kínál. Az új megmunkálóközpontok lehetővé teszik a korábbi HELLER gépekből származó (meglévő) szerszámok, valamint a manuális befogási lehetőségek további alkalmazását. Igény szerint hidraulikus működtetésű rendszerek kiépítése is lehetséges.

www.heller.biz

Magyországi képviselet:

Rother Metal Kft.

Jakabfi Lajos

Tel.: + 36 30 525 1306

lajos.jakabfi@rothermetal.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek