Szerelés „ipar 4.0” módra

A párhuzamos motorblokkszerelés meggyorsítása egy egyszerű módszerrel

2017. március 16., csütörtök, 06:00

Címkék: autógyártás autóipar autóipari beszállító Festo ipar 4.0 megfogó motorgyártás szerelés szereléstechnika vákuum

Az adaptálhatóság, a rugalmasság, valamint az OPC UA kommunikációs szabvány alkalmazása az ipar 4.0 olyan kulcsfontosságú elemei, amelyek a gépjárműiparban a motorblokkok szerelésénél használt megfogókészülékekre tipikusan jellemzők. A Festo felhasználja ezeket a funkciókat az ipar 4.0-val kapcsolatos fő nehézségek megoldásában – például a dinamikus szerelési folyamatok rugalmasan változtatható rendszereiben.

Ahol megfogókat használnak a motorblokk szereléséhez, ott jól látható, hogy mennyire rugalmas és hatékony rendszerre van szükség: a motorblokkot, a tömítést, a dugattyút, a hengerfejet és a csavarokat egyszerre kell megfogni, és két lépésben összeszerelni. A titok nyitja a párhuzamos motorblokkszerelési módszer, mely gyorsabb és gazdaságosabb, mint az egymás után történő gyártás, ráadásul végezhető olyan szervo-pneumatikus, illetve elektromos tengelyekkel is, mint pl. az ELGA-TB-KF fogasszíjas hajtómű, illetve az ESBF-BS elektromos henger.

Az elektronikához és a kisalkatrész-gyártáshoz tervezett YJKP szervoprésben megtalálhatók az ipar 4.0 fő jellemzői: egyszerűen, intuitíven kezelhető, és az OPC UA kommunikációs szabványt használja.

Adaptív és rugalmas

A CPX/VTSA szelepsziget decentralizált intelligenciájának köszönhetően a HGPL-B helytakarékos párhuzamos megfogók – a vákuumkorongokkal és az OVEM vákuumgenerátorral együtt – rugalmas, adaptív és sokoldalú megoldást kínálnak a különböző megfogási feladatok végrehajtásához. A VTSA robusztus, nagy átáramlású szelepsziget és a CPX automatizálási platform összekapcsolása kiváló eredménnyel jár, mivel az okos diagnosztikai koncepciók és a CPX együttesen csökkentik az üresjáratok idejét és a működési költségeket, valamint jobb rendelkezésre állást biztosítanak.

Adaptív és rugalmas: a megfogó a géphez illeszthető, így meg tud felelni a használók egyedi követelményeinek.

A megfogó sokféle módon illeszthető a géphez, így megfelel a felhasználók egyedi követelményeinek. Az intelligens dizájnnak köszönhetően gyorsabb a hagyományos eszközöknél – és teljes, integrált szenzortechnológiát és mechanikát, valamint közvetlen jelfeldolgozást is magában foglal. A megfogók helyszíni irányítását az IP65/67 védettségű CPX-CEC nevű, CoDeSys fejlesztői környezetben használható vezérlő végzi. Így a megfogókhoz egyáltalán nincs szükség külön vezérlőszekrényre, és értékes hely takarítható meg már a tervezési folyamat során. Az összes fieldbus és az Ipari Ethernet, valamint az OPC UA szabvány rendelkezésre áll a rendszer kommunikációjához.

Nincs szükség vezérlőszekrényre: a CPX/VTSA szelepszigethez egyáltalán nem tartozik vezérlőszekrény, így új térélményt kölcsönöz a rendszernek. 

Képzés 4.0

Azon túl, hogy több adatot hozunk létre, ezeket értelmezni is kell, és el kell jutni a megfelelő végkövetkeztetésekhez is. Ezért az iparban dolgozóknak, valamint a szakiskolák és egyetemek hallgatóinak specifikus képzésben kell részesülniük az ipar 4.0-ról.

A teljesen automatizált digitális gyártási technológiák megismerése, valamint a digitális rendszerhálózatok felépítésének és programozásának ismerete kulcsfontosságú. Ennek hiányában a jövőbeli dolgozók nem lesznek képesek a rendszerek működtetésére, optimalizálására, illetve olyan rugalmas, intelligens komponensek kifejlesztésére, amik hozzájárulnának a rendszereknél szükséges sokoldalúsághoz és adaptálhatósághoz.

Képzés az ipar 4.0-ra: A Festo Didactic a CP Factory oktató gyárával kiberfizikai oktatási és kutatási platformot kínál. Ez a platform egy valós gyár állomásait modellezi le.

A Festo Didactic a CP Factory oktató gyárával kiberfizikai oktatási és kutatási platformot kínál. Ez a platform egy valós gyár állomásait modellezi le. A tananyag többek között magában foglalja a rendszerprogramozás, a hálózatolás (networking), az energiahatékonyság és az adatkezelés témaköreit. A platform lehetővé teszi rugalmas szoftvermegoldások fejlesztését és tesztelését is, melyek azután felhasználhatók a gyártásban.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek