Sorvezető a prémium alufelnik gyártásához

Évente 60 000 alufelni legyártásához járul hozzá a TNC 640 vezérlő Mestrino városában

2018. november 23., péntek, 06:00

Címkék: autóipar autóipari beszállító felni forgácsolás Heidenhain heidenhain tnc 640 vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Közismert, hogy az alufelnik nagyobb vezetési élményt nyújtanak a jobb járműdinamika és kezelési tulajdonságok révén. Stílusos küllemüknek köszönhetően még a parkoló autón is megakad a járókelők szeme. Az alufelnik legyártására azonban eltérő módszerek léteznek, amelyek csúcsát a kovácsolt alumínium- és a magnéziumfelnik jelentik, amilyeneket például az APP TECH is gyárt a prémium autómárkák, valamint a motorsport és tuningszektorok számára. A kovácsolt anyag csekély súlya és a nagy merevség egyaránt hozzájárul a nagyobb sebesség eléréséhez. Külcsínük elérésében pedig a marási folyamat játszik döntő szerepet. Az APP TECH marási technológiája nem kis mértékben a TCN 640 vezérlőn és az olasz TNC Clubon alapul.

A hagyományos öntött felnikhez képest a kovácsolt felnik szélesebbek és könnyebbek, ami pozitív hatással van a vezetési teljesítményre, a jármű dinamikájára és a kezelési jellemzőkre. A kovácsolási folyamat kivételesen jó alapot szolgáltat a megmunkálás során a tökéletes felület eléréséhez, de ez csak egy nagy teljesítményű géppel és olyan vezérlővel érhető el, amely pontos kontúrkövetést tesz lehetővé. A finiseléshez ezért az APP TECH egy 5 tengelyes megmunkálóközpontot használ HEIDENHAIN TNC 640 vezérlővel. A TNC Club tagság pedig biztosítja, hogy a gépkezelők berendezéseik minden csínját-bínját ismerjék. A gyártási folyamatok folyamatos optimalizálásával pedig egyre jobb felületi minőség és termelékenység érhető el.

A tökéletes felület gyors létrehozása

Francesco Doro, az APPTECH gépekért és automatizálásért felelős munkatársa bepillantást engedett az APP TECH gyártási módszereibe. A hőkezelt alumínium- és magnéziumtömböket először esztergák és háromtengelyes megmunkálóközpontok segítségével készítik elő az 5 tengelyes megmunkáláshoz. „A folyamatos 5 tengelyes megmunkálást a kúpos szerszám hátlapjával végezzük – magyarázta Francesco Doro, hozzátéve, hogy: – Ezzel a módszerrel rövidebb idő alatt jobb felületminőség érhető el, mint ha egy gömbvégű szerszám csúcsával végeznénk el. A folyamat során a HEIDENHAIN TNC 640 vezérlő fontos szerepet játszik a szerszámpálya pontosságának megőrzésében, mert a szerszám munkaterületén elkövetett legkisebb pozicionálási hiba rontja a felületminőséget.” A megmunkálási művelet főként a Cycle 32 TOLERANCE ciklus alkalmazásával megy végbe. A ciklus optimalizálja a mozgásvezérlést, és alkalmazkodik a megmunkálási művelethez a kívánt pontosság elérése érdekében, a dinamika csökkentése nélkül.

Kis választék, de óriási változatosság: tökéletes felnik minden ízléshez

Az APP TECH által alkalmazott eljárásokhoz a TNC 640 további erősségeit kell kiaknázni. A forgácsolás, a háromtengelyes megmunkálás és az 5 tengelyes megmunkálás munkafolyamata rendkívüli pontosságot igényel a munkadarab-beállítások konfigurálásakor. Francesco Doro mutatta be a megoldást: „A munkadarab pozicionálásában fellépő hibák elkerülése érdekében a 3D koordináta-rendszert a felni felületéhez és nem a gép felületéhez kell illeszteni. Ezt a HEIDENHAIN munkadarab-tapintó és a TNC 640 TCH PROBE 431 ciklus segítségével érjük el.”

Álomfelnik tökéletes felülettel: a TNC 640 optimalizált mozgásvezérlése az autók szerelmeseinek is teljesíti a vágyát

Az optimális beállítások kikísérletezése

Az APP TECH munkatársai a tökéletességre törekednek, és ebben a tekintetben semmi sem számít lehetetlennek. A gép beállítása és a vezérlési funkciók kombinációja túlságosan fontos terület ahhoz, hogy ne vegyék figyelembe legalább egyszer, hogy előnyösek-e az adott megmunkálási feladathoz. Az olasz TNC Club is segít a gépkezelőknek a TNC vezérlők új oldalainak felfedezésében. „Ez a hozzáállás is hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt években sikerült megszereznünk az éllovas pozíciót” – mondta Francesca De Boni, az APP TECH ügyvezető igazgatója.

Hamarosan elegáns sportkocsik részévé válnak: kiszállításra kész kovácsolt felnik

Francesco Doro a következő előnyöket sorolta fel egy 5 tengelyes megmunkálóközponttal, TNC 640 vezérlővel és a szerszám hátlapjával készített felni kapcsán: „A megfelelő CAM- rendszerrel, alkatrészprogrammal és megmunkálási paraméterekkel az esztétikai hibákat harminc százalékról két százalékra voltunk képesek csökkenteni. A gép ugyanakkor tíz százalékkal lett gyorsabb. Ez nagyon világosan megmutatja, hogy milyen hatással van a vezérlő a megmunkálási folyamatra.”

Az APP TECH jelenleg a gyártási folyamatait szervezi át a folyamatáram optimalizálása érdekében, amiben fontos szerepet kap a TNC 640 vezérlő. Francesca De Boni szavaival: „A HEIDENHAIN vezérlőkkel elért kivételes gyártási eredmények alapján további hét TNC vezérlő beszerzését tervezzük. Ez lehetővé teszi majd a magas minőségi színvonalunk megtartását, sőt, úgy gondolom, még javítani is tudunk azon.”

Az APP TECH, mint sok vállalat, most lép be a gyártás digitalizálásának világába. Egy, a HEIDENHAIN-nal való együttműködésben végzett kísérleti projektben a felnigyártó az új StateMonitor szoftvert teszteli a Connected Machining funkciócsomagból. „A hálózatosított gyártásban a gépállapotok rögzítése és elemzése révén megbízható adatok gyűjthetők a termelési folyamatainkról, ami lehetővé teszi a későbbi fejlesztési irányok meghatározását” – mondta Francesco Doro a várható eredményekről.

A minőség és a dizájn győzelme: évente 60 000 prémium felni kerül Mestrino városából a világ minden részére

A sikerkovács felnigyártó

Az APP TECH kovácsolt alumínium- és magnéziumfelniket gyárt a prémium autómárkák, valamint a motorsport és tuningszektorok számára. A vállalat az egész gyártási folyamat során támogatja az ügyfeleket a tervezéstől és végeselem-elemzéssel végzett validálástól kezdve a helyszíni méréseken át a használatra kész felnik kiszállításáig. Minden évben több mint 60 000 prémium felni hagyja el az olaszországi gyártóüzemet.

Sikerpályán az APP TECH (balról jobbra): Francesca De Boni (ügyvezető igazgató), Francesco Doro (gépekért és automatizálásért felelős munkatárs) és Lorenzo Vezzani (ellátásilánc-menedzser)

A hagyományos öntött felnikhez képest az APP TECH által gyártott kovácsolt felnikre nagyobb merevség és lényegesen jobb rugalmassági modulus jellemző. Más szavakkal: lényegesen magasabb a strukturális merevségük. Ez az anyag nedvességtartalmának, nagyobb sűrűségének és egyenletes szemcseméret-eloszlásának köszönhető, ami lehetővé teszi könnyű, rendkívüli stabilitású és karakterisztikus kezelést biztosító felnik gyártását.

www.heidenhain.hu


„A HEIDENHAIN TNC 640 fontos szerepet játszik a szerszámpálya pontosságának megőrzésében.”

Francesco Doro, az APPTECH gépekért és automatizálásért felelős munkatársa


„A TNC 640 világosan megmutatja, hogy milyen nagy mértékben függ a gyártási folyamat a vezérlőtől.”

Francesco Doro, az APPTECH gépekért és automatizálásért felelős munkatársa

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek