Sodick AQ20L: A méret a lényeg

A megmunkálás pontosságát nem befolyásolhatja sem a hőtágulás, sem a híd mozgatásából származó deformáció

2017. október 11., szerda, 06:00

Címkék: fémmegmunkálás forgácsolás ic-Hungary Sodick szikraforgácsolás szikraforgácsoló

A japán cég már 40 éve élen jár a szikraforgácsoló gépek gyártásában, ennek megfelelően a termékpalettájuk kiemelkedően széles. Szerepelnek benne hagyományos, valamint CNC-startfúrók, kis méretű/ultraprecíziós, közepes méretű/általános felhasználású, valamint extranagy huzalos és tömbös szikraforgácsolók. A Sodick AQ20L a világ legnagyobb lineármotoros tömbös szikraforgácsoló gépe.

Az AQ15L és az AQ20L gépekkel lehetséges olyan öntőformák megmunkálása is, amelyeket az autóiparban a karosszériaelemek gyártásához használnak. Az AQ20L mozgástartománya 1 200 × 2 000 × 600 mm, munkatartályának mérete 1 900 × 2 590 mm.

Nem megy a pontosság rovására

A Sodick gépek már közel 20 éve lineármotorokat használnak, ezek garantálják a kategória első pontosságot. Nagyobb gépeknél – főleg a gantry típusúaknál – azonban a géptest hőtágulása mellett gyakran problémát okozhat a híd mozgatásából származó deformáció, és ez természetesen kihat a megmunkálás pontosságára. A hídnak a vezérelt oldala „siet”, a szabadon futó oldala pedig „késik”. A merevség miatt azonban a teljes kiegyenlítődésig rezgések mérhetők. A Sodick ezt úgy oldotta meg, hogy az Y tengelyen mind a két oldalra felszerelt egy-egy lineármotort külön mérőléccel és külön hajtásszabályozással. Ezek úgy nevezett ikerhajtásrendszert alkotnak, így a híd mozgatásának szimmetriája garantált. A mérések azt bizonyítják, hogy a pozicionálás gyorsasága és pontossága megegyezik a jóval kisebb AG60L gépével, ami nagyszerű eredmény. Ez is lehetővé teszi a nagy sebességű szikrázást bármilyen irányban. Továbbá a munkaasztal külön egységet képez, a tengelyek mozgása ettől függetlenül történik, így a max. 10 000 kg-os asztalra helyezett munkadarab sem befolyásolja a tengelyek pontosságát és sebességet. A gép X és Y tengelyre nézve teljesen szimmetrikus. Ez a hőkompenzációval együtt hatásosan küszöböli ki a pontatlanságot akkor is, ha magas a napi hőingadozás.

Könnyebbséget jelent a gép felhasználása során, hogy a munkatartályajtó az első oldalon teljesen leereszkedik, valamint az Y tengely mozgástartománya kibővíthető úgynevezett „szervizlökettel”. Így a nagyobb munkadarabok munkatérbe helyezése – akár elölről, akár felülről – is könnyebb lehet.

Minden a 3D megmunkálás és automatizálás irányába mutat, és ezt elősegíti a gépen található automata szerszámváltó, valamint az integrált Intelligent Qvic 3D CAM szoftver. Az elektródák, a nyers darab és a késztermék modelljével pár pillanat alatt megtervezhetjük az automata megmunkálást, így csökkentve az emberierőforrás-igényt. A Sodick minden megoldása a minőséget, termelékenységet és költséghatékonyságot támogatja.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek