Óvatos és megbízható lapkahandling

A Festo Motion Terminal pneumatikus pozicionálást tesz lehetővé

2020. december 07., hétfő, 06:00

Címkék: anyagmozgatás automatizálás Festo handling ipar 4.0 lapka motion control

A Festo VTEM Motion Terminal egyesíti a digitalizációt a pneumatikával. Az idejében aktivált Motion Appok a rugalmasság és energiahatékonyság növelésével, valamint a termelési folyamat gyorsításával megreformálják a pneumatikát. Ez kedvezően hat az elektronikagyártásra, ahogyan az látható a lapkahandlingben használt VTEM automatizálási platform esetében.

A Festo VTEM Motion Terminal az ipar 4.0 korába repíti a pneumatikát ‒ az olyan appok segítségével, amelyek 50 különböző alkatrészt váltanak ki. Éppen úgy, ahogy az okostelefon feje tetejére állította a mobiltávközlési piacot egy évtizeddel ezelőtt, a Festo Motion Terminal megreformálja az automatizálási technológiát. Ez az újfajta funkcióintegráció a szoftverrel kombinálva egyszerűsíti az egész értékláncot, mivel csupán egyetlen hardver szükséges.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználó különböző feladatokat hajthat végre a nyolc szelep által működtetett 16 nyomásszabályozó ággal és egy pluszszeleppel. Ezzel jelentősen csökkenthető a szükséges mérnöki munka és a formátumátváltások mennyisége. Ezért hívják a szakértők a Festo VTEM Motion Terminalt az automatizálás reformjának.

Óvatos és megbízható handling a lapkákhoz: a Festo Motion Terminal pneumatikát használ a pozicionáláshoz (Forrás: Festo SE & Co. KG)

Két Motion App az óvatos és precíz mozgatásokért

Egy elektronikaipari alkalmazásban a lapkákhoz használt handlingrendszer Z és X tengelyei a Festo AEN kompakt hengerét és a DGC lineáris hajtását használják. Óvatosan és megbízhatóan szállítják a lapkákat a két, „Positioning” és „Proportional pressure regulation” Motion Appnak köszönhetően.

A „Proportional pressure regulation” Motion App irányítja az aktuátort, amely a továbbító mozgást végzi, és szabályozza a vákuumot, amely a lapkák megfogásához szükséges. A „Positioning” Motion App gyorsan, minimális vibrációval mozgatja a tengelyt a következő szalag felé, és közben a teljes lökethossz mentén végez méréseket. Ezzel az app-pal már közbenső pozíciók is megvalósíthatóak. Ha hosszabb lökethosszra van szükség közbenső pozíciók nélkül, akkor a részleges lökethossz mentén mérő „Soft Stop” Motion App az ideális választás.

Pneumatikus pozicionálás

A „Positioning” Motion App segítségével a pneumatikus aktuátorok szabadon pozicionálhatók a teljes lökethossz mentén, és lehetőség van arra, hogy a sebesség, gyorsulás és rándulás paraméterekre határértéket állítsunk be a dugattyú mozgásának szabályozására. A pozíció és a maximális sebesség dinamikus célértékei sokkal egyedibb pozicionálási feladatokat tesznek lehetővé. Az alkalmazás biztosítja a helyes mozgási sebességet és az alacsony ütközési energiát a pont-pont mozgásoknál, miközben az előpozicionálás csökkenti a ciklusidőt.

Forradalom az automatizálásban a Festo Motion Terminal segítségével: az appon keresztüli új funkciók aktiválásának köszönhetően a gépfejlesztők alapvető géptípusokat hoznak létre, és a vevő igényeinek megfelelő tulajdonságokkal ruházzák fel őket (Forrás: Festo SE & Co. KG)

Nyomás- és vákuumszabályozás

A „Proportional pressure regulation” Motion App használatával mindegyik szelepcsatornát egymástól függetlenül lehet szabályozni. Az első csatorna egy egyszeres működésű AEN munkahengert mozgat Z irányban nyomásszabályozással, miközben a második csatorna óvatosan leteszi a lapkát a pontos vákuumszabályozás segítségével. Az integrált rendszer megközelítés az összes funkció terepibusz-kommunikációját egyetlen terepi busz eszközben egyesíti. Ez költség- és helymegtakarítást tesz lehetővé.

Hardver helyett szoftver

Az új funkciók Motion Appokon keresztüli gyors aktiválásának köszönhetően a gépfejlesztők alapvető géptípusokat hoznak létre a Festo Motion Terminal segítségével, majd kiválasztják a megfelelő Motion Appokat, hogy a vevő igényeinek megfelelő tulajdonságokkal és funkciókkal ruházzák fel őket. A paraméterkészletek másolásának és átvitelének lehetősége megkönnyíti a tervezést, és időt takarít meg. A szoftveren keresztüli funkció-hozzárendelések magukban hordozzák a jogosulatlan beavatkozás megelőzésének és a szakértelem védelmének előnyeit, mivel kívülről nem lehet megmondani, hogy a szelepek milyen funkciót látnak el.

A karbantartás is egyszerűsödik, mivel a rendszer automatikusan nyomon követi a szivárgásokat, és búcsút lehet mondani a kopó és cserealkatrészek hosszú listáinak is. A „Leakage diagnostics” Motion App használatával a hibás működés észlelhető, és visszavezethető az adott aktuátorig a diagnosztikai körökön és előre meghatározott küszöbértékeken keresztül. Ez lehetővé teszi a megelőző karbantartást.

www.festo.com/motionterminal

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek