NKE csapágyak szivattyús alkalmazásokhoz

Költségcsökkentés a szerelés és karbantartás leegyszerűsítésével

2013. március 14., csütörtök, 13:49

Címkék: csapágy fluidtechnika moduláris csapágyrendszer NKE szivattyú

Az NKE – a piac egyik meghatározó szivattyúgyártójával együttműködve – új, moduláris csapágyrendszert fejlesztett ki egy teljes szivattyúgeneráció működésének racionalizálásához. A megoldás a szerelés és karbantartás leegyszerűsítésével csökkenti a költségeket.

Az eredeti cél egy teljes szivattyúcsalád racionalizálása volt, ezért egy fix és úszócsapágyakra kidolgozott modult kellett kifejleszteni tizenkét különböző méretben. Nagyon fontos elvárás volt a csapágyak a tengelyre, illetve a szivattyú burkolatára történő, speciális rögzítő eszközök nélküli könnyű be- és kiszerelhetősége. A csapágy fröccsenő víz elleni védelme és a kenés nélkül három éven át tartó karbantartásmentes időszak szintén követelmény volt.

 

Csapágyazott járókerék tengely

Az NKE 6 komponensből fejlesztette ki az ügyfelek elvárásainak megfelelő csapágyazást. A 48 különböző modellt tartalmazó szivattyúcsaládhoz mindössze 21 különböző típusú ferdehatásvonalú és mélyhornyú golyóscsapágyat használtak. Külön kihívást jelentett a nagy teljesítményű szivattyúmodellekhez használatos csapágyrendszerek kifejlesztése. Fix csapágy pozícióknál egy ferde hatásvonalú golyóscsapágy párat alkalmaztak a magas terhelhetőség és a hosszú élettartam érdekében. Egyenkénti beszerelés helyett a Magyarországon számos disztribútor által képviselt NKE megoldást talált a csapágypárok a szivattyúkba egységként történő telepítésére.

 

NKE csapágyegységeket tartalmazó szivattyú kivágott modellje

Az új csapágyrendszer előnye a könnyű szerelhetőség és egyszerű kezelhetőség, mivel több részegység helyett mindössze egyetlen elemet kell telepíteni, ami az alkatrészellátást is leegyszerűsíti. Az élettartamkenésnek köszönhetően a karbantartási költségek gyakorlatilag megszűnnek. A csapágyazás racionalizálása a termelési költségeket is csökkenti. A rendszernek olyan pozitív fogadtatása volt a végfelhasználók részéről, hogy az NKE partnerei azt tervezik, hogy minden szivattyútípust az új moduláris rendszerre állítanak át.
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek