Négy komplett folyamatlánc a porágyas és porfúvós technológiákhoz

Globális piacvezető az additív technológiák területén

2019. július 03., szerda, 06:00

Címkék: 3d fémnyomtatás 3D nyomtatás additív gyártás DMG MORI fémnyomtatás szelektív lézer szinterezés

Testreszabott gyártási megoldások: az additív fémtechnológiák piacvezetőjeként, a DMG MORI egyesíti a LASERTEC 3D és LASERTEC 30 SLM modelleket a hagyományos CNC-berendezésekkel.

A 20 éves tapasztalattal rendelkező, az additív megmunkálások területén globális piacvezetőnek számító DMG MORI az innovatív gyártástechnológiák és a világszintű szolgáltatások megtestesítője. Ezt bizonyítja a cég portfóliója is, melyben négy komplett additív folyamatlánc is található a porfúvós és porágyas technológiák számára. Ebben az ajánlatban a DMG MORI LASERTEC 3D modelljeit és LASERTEC SLM sorozatát a saját, széles körben elterjedt gépválasztékával egészíti ki.

Az additív gyártás lehetőségei

Az additív gyártási technológiák folyamatos térhódítása az alkatrészek és szerszámok gyártásának területén az eljárásokban rejlő lehetőségekre hívja fel a tervezők figyelmét. A megmunkálás sebességén kívül az ilyen technológiákkal előállított alkatrészek minősége is folyamatosan növekszik. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetők a folyamatos pozitív előrejelzések a technológiát illetően: 2020-ra az additív technológiák ipari részesedése a 20-30%-os növekedést is elérheti. „Különösen a hagyományos gyártási eljárások kiegészítőjeként számon tartott porfúvós és porágyas folyamatok kínálnak célszerű és kiemelkedően biztató lehetőségeket” – magyarázza Patrick Diederich, aki a DMG MORI ADDITÍV MEGMUNKÁLÁSÉRT felelős munkatársa.

A hagyományos megmunkálások és az additív gyártás területén is széles körű portfólióval rendelkező DMG MORI holisztikusan közelíti a témát. „Ha az additív gyártást bevezetik a termelésbe, akkor alapvető fontosságú, hogy ezeket a módszereket a már meglévő termelési környezetbe integrálják – különösen ott, ahol a prototípustól a kis szériás gyártáson keresztül a tömeggyártás irányába való fejlesztés történik – folytatja Patrick Diederich. – A költséghatékonyság kulcsfontosságú ebben a tekintetben. Ehhez szükséges felhívni a figyelmet az additív technológiák által nyújtott lehetőségekre, melyek az alkatrészek tervezésénél kezdődnek, de a termék teljes életciklusára is hatással vannak. Ez az egyetlen módja a hatalmas lehetőségek kiaknázásának.”

A DMG MORI, a 3D hybrid széria gépeinek köszönhetően, már ötödik éve sikeres jelenlétnek örvend a lézeres felhordó hegesztés és fémforgácsoló megmunkálás piacán. A digitális folyamatlánc létrehozásával és bővítésével egyidejűleg a cég piacvezetővé fejlesztette magát az additív technológiák területén. Míg a LASERTEC 65 3D-t kizárólag a lézeres felhordó hegesztésre készítették a már meglévő megmunkálóközpontok kiegészítése céljából, addig a LASERTEC SLM sorozat gépei a porágyas szelektív lézerhegesztéssel bővítik ki a portfóliót. A hagyományos CNC-berendezésekkel kombinált additív technológiáknak köszönhetően a DMG MORI megalkothatta négy egyedi igényalapú folyamatláncát.

LASERTEC 3D hybrid: Additív megoldás porfúvós és hagyományos technológiával egyetlen berendezésben

A LASERTEC 3D hybrid és LASERTEC 3D berendezések elsősorban a porfúvós felhordó hegesztés területén alkalmazhatók. Előbbi az additív és hagyományos megmunkálások előnyeit egyesíti egyetlen berendezésben. A LASERTEC 65 3D hybrid-et az akár ø 500 × 400 mm méretű alkatrészek szimultán 5 tengelyes megmunkálására tervezték. A LASERTEC 4600 3D hybrid pedig lehetővé teszi a hatoldalú esztergáló és maró műveletek elvégzését akár ø 660 × 1500 mm-es munkadarabokon. A kihívást jelentő geometriák kialakítására tervezett LASERTEC 3D hybrid gépek rugalmas átállást biztosítanak a fúvókás lézeres felhordó hegesztés és a hagyományos esztergáló/maró műveletek között.

LASERTEC 65 3D: Tökéletes kiegészítés már telepített gyártóberendezésekhez

A porfúvós technológián alapuló második folyamatlánc része a munkadarabok 5 tengelyes felhordó hegesztésére és megmunkálóközponttal történő befejezésére alkalmas kompakt LASERTEC 65 3D. E tulajdonsága ideális kiegészítőjévé teszi a már üzembe helyezett berendezéseknek, és biztosítja a kapacitás optimális kihasználását. A 735 × 650 × 560 mm-es mozgási tartománnyal rendelkező LASERTEC 65 3D munkatere körülbelül 40%-kal nagyobb, mint a hybrid változaté, az alapterülete viszont 45%-kal kisebb.

A DMG MORI a lézeres felhordó hegesztési folyamatláncát hibrid SIEMENS NX CAD/CAM technológiájú NC-programozással, alapanyag-adatbázis alapján készített technológiai paraméterekkel, folyamatfelügyelettel, valamint -dokumentációval teszi teljessé. „Egy építési folyamat során lehetőség van különböző alapanyagok kombinálására a két porfúvós folyamatlánc esetében, ami egy olyan képesség, amely biztosítja az alkatrészek speciális tulajdonságait” – teszi hozzá Patrick Diederich.

LASERTEC SLM széria: Két folyamatlánc a porágyas additív megmunkálások területén

A DMG MORI a LASERTEC SLM szériát kínálja a porágyas additív gyártáshoz (SLM – Selective Laser Melting). A LASERTEC 30 SLM 2. generációja 300 × 300 × 300 mm-es építési térfogattal rendelkezik, és a különleges Stealth dizájnnak köszönhetően optimális felhasználói kényelmet biztosít, míg az új LASERTEC 12 SLM a vékonyfalú alkatrészek nagy pontosságú építésére alkalmas. A berendezés 125 × 125 × 200 mm-es építési térfogattal és 35 µm-es fókuszátmérővel rendelkezik. A porágyas technológia számára két folyamatlánc érhető el: egyrészt az additív technológiával előállított munkadarabok a kívánt felületi minőségre alakíthatók egy marógép, például az 5 tengelyes DMU 50 3. generációjával. Másrészt a LASERTEC SLM berendezések képesek az előzetesen megmunkált bázislapokat és testeket bármiféle beavatkozás nélkül készre munkálni.

A CAM-programozáshoz alkalmazott integrált szoftveres megoldás és a CELOS-szal történő vezérlés nagyszerű kiegészítése a LASERTEC SLM szériának. Az összehangolt és egységes felhasználói felület lehetővé teszi a különböző alkatrészek offline programozását, és a program későbbi átvitelét a berendezésre – bonyolultságtól függetlenül. A hatékony információáramlásnak és a CELOS intuitív működésének hála, a munkadarabok elő- és utómunkálatai optimálisan végezhetők. Továbbá a LASERTEC SLM sorozat nyílt rendszere lehetővé teszi minden gép és folyamatparaméter személyre szabását, amibe a szabad alapanyag-választás is beletartozik.

A DMG MORI az INTECH-kel együttműködve fejlesztette ki az OPTOMET szoftveres megoldását a porágyas technológiák folyamatparamétereinek szabályozásához. Az alkalmazás önszabályozó és tanuló algoritmusok segítségével percek alatt képes előre kiszámolni az SLM folyamat szükséges paramétereit. Ennek köszönhetően a rétegvastagság szabadon számítható, ami cserébe lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb gyártást. Az OPTOMET egy alapanyag-adatbázissal is rendelkezik, amelynek segítségével a felhasználó valamennyi gyártó által előállított alapanyagot használhatja anélkül, hogy előre tesztelnie kellene azokat. A nyílt rendszernek köszönhetően ez az adatbázis egyénileg bővíthető a vásárló saját kísérleteivel is. Az OPTOMET továbbá képes a paraméterek olyan szintű beállítására, hogy a különböző anyagi tulajdonságok, mint például a keménység, porozitás és rugalmasság, változtatható és optimalizálható legyen.

LASERTEC SLM széria: Gyors alapanyagcsere a rePLUG pormodulrendszer segítségével

A rugalmasság, a termelékenység és a folyamat megbízhatósága a LASERTEC SLM sorozat kiemelkedő jellemzői, amelyek egy lenyűgöző szelektív lézerhegesztő berendezéssé teszik az additív rendszerek piacán. Az egyik kiemelendő egység a rePLUG névre hallgató rugalmas pormodul. „Ez a részegység lehetővé teszi az alapanyagváltást kevesebb mint két óra alatt. Ezen túlmenően a zárt anyagáramkör biztosítja a magas szintű munkabiztonságot és a folyamat autonómiáját is” – magyarázza Mathias Wolpiansky, a REALIZER GmbH ügyvezető igazgatója. Az új Stealth formatervezésű gép ergonomikus felépítése is tükrözi a DMG MORI elhivatottságát a sok éven át tartó folyamatos optimalizáció mellett, aminek célja, hogy egyszerűbbé tegyék a felhasználók munkáját az összes kulcsfontosságú vezérlőelem elérhetővé tételével. „Ez hosszú távon hatékonyabbá teszi a gépen történő munkavégzést.”

www.dmgmori.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek