Minden a helyére kerül

Egyszerű és intuitív eszköz a pontos igényekhez igazított csatlakozók lépésről lépésre történő konfigurálásához

2019. december 11., szerda, 06:00

Címkék: anyagmozgatás automata tároló automatizálás Festo ipari robot laboratórium megfogó robot robotika tárolástechnika tárolórendszer

Az automatizálás segít a laboratóriumoknak, hogy csökkenthessék a mintákat tartalmazó csövek szállításában és kézi mozgatásában rejlő kockázatokat. A Thermo Fisher Scientific tökéletesen integrált laboratóriumautomatizálási moduljai végrehajtják a vérminták beszállítását, majd a vizsgáló modulból a hűtött tárolórendszerbe való átszállítását. A Festo telepítésre kész mozgatási megoldásai gondoskodnak arról, hogy a mintákat biztonságosan szállíthassák a hűtött tárolórendszerbe és onnan ki.

A laboratóriumokra a költségekkel kapcsolatban nagy nyomás nehezedik. Németországban például az orvosi laboratóriumok 1,5 €-t kapnak a vizsgálat elvégzéséért vérmintánként. Így sok laboratórium számára csak az automatizálás és a racionalizálás lehet a megfelelő megoldás. Ez együtt jár azzal az egyértelmű piaci tendenciával, hogy a laboratóriumok központosításra és összevonásra kerülnek, s ennek során az automatizálás évente öt százalékkal növekszik.

Az automatizált modulok végzik az olyan folyamatokat, mint pl. a minták beszállítása, a centrifugálás, a mintákat tartalmazó csövek felnyitása és visszazárása, a minták osztályozása, szétosztása, címkézése, tárolása és kivétele. Ezeket világszerte a Thermo Fisher Scientific klinikai diagnosztikai részlege vagy annak OEM- (eredeti berendezésgyártó) partnerei Thermo ScientificTM TCAutomationTM néven forgalmazzák. A minták kivételének egyszerűsítésére az összes modul szállítórendszerrel és szoftverrendszerrel van összekapcsolva. Ennek a letesztelt és dokumentált mozgatási rendszernek a koncepcióját a Festo finn–német projektcsapata dolgozta ki.

Megbízható hűtés

A vérminták nagyon érzékenyek. Alapvetően fontos, hogy az értékeléshez hűtsék őket. Sok laboratórium akár 2 000 vérmintát is feldolgoz naponta. Sok múlik azon, hogy biztonságosan, a tisztaság megőrzésével, a címkézés és az első vizsgálat után azonnal hűtött tárolóhelyre tudják helyezni a mintákat, s hogy egyszerűen elő tudják venni őket. Ezeket a Thermo Fisher Scientific automatizált hűtött tárolómodulja elvégzi. Akár 14 800 mintát el tud helyezni, és vissza tudja szállítani őket a vizsgáló modulba további tesztelések céljából. Ha egymás után több vértesztet kell elvégezni, akkor az adott vérminta biztonságosan elhelyezhető és kivehető a hűtőmodulból anélkül, hogy a hőmérséklet-emelkedés miatt károsodna. Az automatizált mozgatási megoldás a mintavételi csövek leejtéséből adódó rendszerszennyeződés veszélyét is csökkenti.

Megbízható és elérhető

„Nagyon szigorú követelményeket kellett betartanunk, nemcsak a használhatóság, hanem a megbízhatóság, biztonság, tisztíthatóság és egyszerű elérhetőség tekintetében is, például áramszünet esetén” – mondta Janne Järvinen, a Clinical Diagnostics Systems szenior termékmarketing-menedzsere. A rendszer használói laboratóriumi technikusok, és nem automatizálási szakértők. A Festo telepítésre kész robotmodulja végzi a 68 minta kapacitású rekeszek betöltését és kivételét. Ezzel a megoldással óránként akár 700 minta is mozgatható. A hűtött tárolórendszer – mely 3,65 m széles, 2,2 m magas és 1,7 m mély – a Festo elektromos részegységeihez illeszkedő megfogó- és szállítórendszeren alapul.

„A Festo telepítésre kész mozgatási megoldásával a fejlesztési részlegünk rengeteg időt spórolt.” Jan Öst automatizálási szenior programmenedzser, Thermo Fisher Scientific, Clinical Diagnostics Systems

Koordinált technológia

Az egyedi megoldásokat biztosító rendszer a következőkből áll: elektromos meghajtás, mint pl. az ERMO forgó hajtás, EGC-tengelyek EMMS-ST és EMMS-AS típusú motorokkal, valamint CMMO-ST és CMMP-AS egyszerű motorvezérlő. A mozgatási rendszer X/Y koordináta-rendszerben történő mozgatását a CPX-CMXX vezérlő végzi. Az elektromos hajtások vezérlését szolgáló CPX-terminál intelligens modulja koordinálja a Descartes-féle kinematikai rendszerek teljes mozgási szekvenciáját. Az FTC-programmal egyszerűen konfigurálható a két tengelycsoport, melyek mindegyike akár négy tengellyel is rendelkezhet. A modult nem kell programozni, a szekvenciát paraméterezéssel vagy betanítással kapja meg.

Rövidebb piacra kerülési idő

„A dizájn- és fejlesztési csoportunk munkaterhének enyhítése, valamint a belső munkarendünk gyorsítása érdekében a Festo vállalatot bíztuk meg azzal, hogy leszállítsa a komplett, telepítésre kész mozgatási modult és a polcrendszert – nyilatkozta Jan Öst, a Clinical Diagnostics Systems automatizálási szenior programmenedzsere. – A TCAutomation Hűtött Tárolórendszerhez mi szállítottuk a házat, a dizájnt és a szoftvert, a Festo pedig a hitelesített és tesztelt alrendszert. A legfőbb előnyt az jelentette, hogy a Festo nagyon gyorsan tudta leszállítani a megoldást. Az első prototípusokat 3D-modellként két hónapon belül kaptuk meg, így nagyban tudtuk csökkenteni a piacra kerülési időt.”

www.festo.hu/lab

www.festo.hu/ermo

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek