Milliárdos technológiai fejlesztés egy szolnoki cégnél

2012. július 05., csütörtök, 15:12

Címkék: Derula Gyártó és Kereskedelmi Kft. Gazdaságfejlesztési Operatív Program rétegelt lemez

Összesen egymilliárd forintot meghaladó technológiai fejlesztés-sorozat zárult le a rétegelt lemez előállításával foglalkozó Derula Gyártó és Kereskedelmi Kft. szolnoki üzemében – közölte az olasz tulajdonú üzem gazdasági vezetője az MTI-vel szerdán.

Szabó Noémi elmondta: a projekt megvalósítását jelentős részben a 2008 végén kirobbant pénzügyi, gazdasági és strukturális válság tette szükségessé. A fejlesztés új épületet nem igényelt, a társaság meglévő infrastrukturális adottságai, gyártócsarnokai lehetővé tették a termelési technológia bővítését, illetve korszerűsítését – tette hozzá.
A 2010 júniusában kezdődött és a közelmúltban lezárult, 1 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás-sorozat célja a versenyképesség javítása és piacbővítés volt. A fejlesztésre fordított pénzből több mint 300 millió forintot vissza nem térítendő uniós támogatásként nyert el a vállalat a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán.
A gazdasági vezető hangsúlyozta: a több lépcsőben végrehajtott beruházás hatása már a cég eredményességének javulásában és a foglalkoztatotti létszám növekedésében is lemérhető. A szolnoki üzem nettó árbevétele a 2009-es 2 milliárd 580 millió forintról 2011-ben 4 milliárd 475 millió forintra nőtt.
Ez idő alatt a társaság közel 70 új munkahelyet is teremtett,  dolgozóinak átlagos létszáma 168-ról 236-ra emelkedett – húzta alá Szabó Noémi.
A Derula Gyártó és Kereskedelmi Kft. a bútoriparban, valamint a parketta- és lakókocsigyártók számára értékesíti Szolnokon készült termékeit, amelyeket többek között francia, német, holland, olasz, osztrák és román piacra exportál. A társaság a 10 legnagyobb cég egyikének számít az európai rétegeltlemez-gyártók között.
Enrico Bonzano, a Derula Kft. olasz tulajdonosa korábban egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: néhány éven belül szeretnék legalább megkétszerezni a cég 2011-es gyártókapacitását, illetve az általuk művelt 1500 hektár magyarországi erdőterület megduplázásával megteremteni a biztonságos alapanyag-ellátás feltételeit. Az ültetvények kezelése így további 2-300 ember számára biztosítana álláslehetőséget.
Az üzletember hangsúlyozta: a terveikben szereplő 3000 hektárnyi erdővel gazdálkodva a társaság alapanyag-szükségletének nagyjából egyharmadát biztosítaná, ám ez már elegendő puffert jelentene a piaci beszerzés nehézségeinek áthidalására.

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek