Lézervágó gépekben használt ferde fogazású lécek előnyei

A CNC lézervágó gépekben leggyakrabban használt lineáris tengelyhajtások között említhetők a golyósorsók, a fogasléces hajtások és a lineáris motorok

2020. október 28., szerda, 06:00

Címkék: Bodor Laser fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia Optimum

A golyósorsós hajtással gyakran találkozhatnunk az alacsony fordulatszámú, rövid lökethosszú CNC-szerszámgépek esetén, míg a fogasléces hajtással magasabb fordulatszám és nagyobb lökethossz érhető el. A lineáris motorokkal a nagy sebességű, intenzív gyorsulásnak kitett, különleges felépítésű CNC-szerszámgépek esetén találkozhatunk. Emellett a jelenleg általánosan elterjedt fogaslécek egyenes fogazású és ferde fogazású lécekre oszthatók.

1. Kiváló kapcsolódás

Homlok-fogaskerekes kapcsolat esetén az érintkezési vonal a tengellyel párhuzamos egyenes vonal. Ezért a fogprofilpár azonos időben „lép be” és „lép ki” a kapcsolódásból a fogszélesség mentén, ami rezgéshez, zajhoz és az erőátvitel nem megfelelő stabilitásához vezet. Ferde fogazás esetén az érintkezési vonal a fogaskerék tengellyel hegyesszöget bezáró egyenes. A ferde fogazású fogaskerekek kapcsolódásakor van egy bizonyos fogmagasságkorlát. Így a két fogprofil kapcsolódásakor az érintkezési vonal hossza nulláról egy bizonyos pozícióig növekszik. Ezek után a szétválásig fokozatosan rövidül, vagyis a fogaskerekek fokozatosan kapcsolódnak és válnak szét, így az erőátvitel simább és a zajszint alacsonyabb. Ugyanakkor ez a fogkapcsolódási módszer csökkenti a gyártási hibák erőátvitelre gyakorolt hatását.

2. Magas fokú egybevágás

Az egyes fogpárok terhelése csökkenthető a fogaskerék terhelhetőségének növelése mellett, ami növeli a fogaskerék élettartamát, és egyenletesebbé teszi az erőátvitelt.

3. Kompakt mechanizmus

A normál, egyenes fogazású fogaskerekekhez viszonyított alacsonyabb, minimális fogszámnál, a ferde fogazású fogaskerekek esetén nem jelentkezik alámetszés. Így kompaktabb mechanizmust érhetünk el a ferde fogazás segítségével.

Duplázza most meg ingyen a teljesítményt!

12 kW-os fiber lézerforrások 6 kW-os áron korlátozott ideig!

A 10+ kW fiber lézerforrások előnyei:

  • Alacsony megmunkálási költségek
  • Magas vágási hatékonyság
  • Széles anyag- és lemezvastagság tartomány
  • Magas vágási precizitás
  • Gyors megtérülés
  • A lézeres vágástechnika élvonala

Magyarországi forgalmazó:

Optimum Hungária Kft.

1172 Budapest, Cinkotai út 28–30.

+36 1 434 2680

ugyfelszolgalat@optimum-hungaria.hu

www.bodorlaser.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek