Itt a legújabb dobás, a Universal Robots+

2016. június 23., csütörtök, 19:46

Címkék: +YOU AUTOMATICA 2016 ipari robot kollaboratív robot robotika Universal Robots Universal Robots+

A müncheni AUTOMATICA kiállításon kerül először bemutatásra dán robotgyártó legújabb fejlesztése, a Universal Robots+, amely az expó teljes ideje alatt B5 (518) teremben, valamint az érdeklődő fejlesztők számára a kijelölt +YOU standnál (341) tekinthető meg.

A Universal Robots+ segítségével a vállalat egy saját ökoszisztémát hoz létre, amely lehetővé teszi a UR3, a UR5 és a UR10 együttműködő robotkarokra készített alkalmazások fejlesztését és bemutatását. Az úgynevezett URCap-ek, azaz kiegészítő elemek, melyek kiterjesztik az UR robotok képességeit, lehetnek egyedi hardware elemek, szoftver plug-inek, vagy ezek kombinációi. A Universal Robots+ célja az, hogy rövidítse a cégek számára a megvalósítási időt, ugyanakkor növelje a felhasználói kényelmet és minden érintett fél számára csökkentse a költségeket.

„A Universal Robots+-szal olyan egyedülálló helyzetet hozunk létre, amellyel mindenki nyer: a fejlesztő közösség, a forgalmazó partnerek és a végfelhasználók is.” – mondta Esben J. Østergaard, a Universal Robots műszaki vezérigazgatója és társalapítója. „A +YOU fejlesztői program résztvevői ingyenes támogatást fognak kapni a Universal Robots-tól az URCap-ek kidolgozásához. A Universal Robots+ bemutatótermében kiállított kiegészítő elemek integrálása után a forgalmazó partnereinknek és végfelhasználóinknak nem kell költeniük az alkalmazások fejlesztésére és tesztelésére, hiszen azokat mint egyszerű plug&play megoldásokat tudják telepíteni. Röviden, a Universal Robots+ könnyű hozzáférést jelent hatékony, már használatban is bizonyított és biztonságos automatizálási folyamatokhoz. Ezeket a folyamatokat azokkal a személyekkel együttműködésben emeljük a következő szintre, akik kulcsfontosságúak ezen a területen: a ma és holnap fejlesztőivel.”

A fejlesztők és forgalmazók haszna

„A folyamat során, miután elfogadtuk a fejlesztők Universal Robots+-on belüli tervét, a helyi forgalmazókon keresztül robotokat bocsátunk a rendelkezésükre, melyekkel tesztelhetik és optimalizálhatják az elkészült UR Capeket. Kérés esetén a fejlesztők kedvezményes áron vásárolhatják meg a robotokat, amennyiben azokat az új, UR-al kapcsolatos elemek fejlesztésére és tesztelésére fogják használni” – folytatta Stefan Tøndering Stubgaard, a Universal Robots vállalati műszaki támogatásért felelős igazgatója.

Miután elkészül a prototípus, a fejlesztő elküldi a Universal Robots-nak vizsgálatra. „Mielőtt egy új termék a bemutatóterembe kerül, nekünk meg kell győződnünk a minőségéről.” – magyarázta Tøndering Stubgaard. „Átfogó funkcionalitási ellenőrzésekkel teszteljük, hogy a URCap kivitelezése és működtetése valóban az elvártnak megfelelően egyszerű-e, valamint azt, hogy a termék teljesíti-e a Universal Robots minőségi követelményeit.”

Ezeken felül a Universal Robots hitelesíti is a fejlesztők által készített URCap-eket. Ehhez azonban a fejlesztőnek dokumentálnia kell, hogy az általa létrehozott megoldást már egy valós alkalmazás is használja, valamint, hogy egy végfelhasználó is sikeresen működteti vagy működtette.

Az így elkészült egységeknek a Universal Robots+ kiállítótermében való bemutatása a fejlesztők számára már nem kerül semmibe. A Universal Robots ezzel egy professzionális fejlesztési láncot és üzleti platformot szolgáltat a tervezők számára, amely megnyitja előttük a folyamatosan táguló globális ügyfélhálózatot.

Az elkészült termékek és kiegészítők értékesítése továbbra is a Universal Robots meglévő forgalmazói partnerhálózatán keresztül fog történni. Így a forgalmazók is haszonra tesznek szert a központi platform használatával, ahol egyszerre tudnak kimondottan olyan alkalmazásokat kínálni és elérni, amelyeket kifejezetten UR robotokkal való használatra terveztek. A Universal Robots+ egy olyan, optimalizálást szem előtt tartó eszköztár, amely egyedi vásárlói igényekre készít optimális megoldásokat.

Az első elkészült URCap-ek

Az fejlesztői közösség által először készített és a Universal Robots által elfogadott kiegészítők az AUTOMATICA kiállításon, a Universal Robots+ indítóünnepségén is megtekinthetőek. Az egyik, újonnan bemutatott URCap egy képfeldolgozással irányított pick&place megoldás, amely a Robotig-tól, egy kanadai, rugalmas robotikai fogóeszközök és szenzorok gyártásával foglalkozó vállalattól származik. „Az új kamera és képfeldolgozó rendszerünk könnyedén felszerelhető a UR-robotokra, amelyek így öt percen belül már mehetnek is a szerelőszalagra. Nincs szükség külső számítógépre ahhoz, hogy beállítsuk, programozzuk, vagy működtessük a kamerát. Mindez a robot felhasználói felületén keresztül történik. Azzal, hogy kifejlesztettük ezt az alkalmazást, sikerült megoldást találni arra a Universal Robots és a vásárlóink által támasztott igényre, amely egy bárki által felszerelhető kamera és képfeldolgozó rendszer könnyebb és gyorsabb telepítését célozta meg.” – magyarázta Samuel Bouchard, a Robotig vezérigazgatója.

Az új szoftver csökkenti a telepítési időt

A Universal Robots+ bemutatásával egy időben a Universal Robots kiadja a robotkarokat működtető szoftver új frissítését is. A Software Version 3.3 többek közt a Profinet IO-rendszert is tartalmazza. A Profinet protokollokkal való kompatibilitás számtalan új telepítési és alkalmazási lehetőséget nyit meg a robotok előtt. „A Universal Robots+ platformot támogató frissítés kulcsfontosságú eleme az, hogy a szolgáltatók így olyan megoldásokkal tudnak előállni, amelyek tökéletesen igazodnak az UR szoftverhez.” – mondta Østergaard.

Eddig azt a szoftvert, amely lehetővé tette a kommunikációt a fejlesztői alkalmazások és az UR robotkarok között, egy viszonylag bonyolult script kód használatával lehetett telepíteni, amely a végfelhasználók többségének számára nem csak időigényes, hanem nehéz feladat is volt. Mivel a Software Version 3.3. részben nyílt forráskódú szoftverből áll, a fejlesztők add-on-ként telepíthetik saját szoftvereiket, így jelentősen csökken a végfelhasználó telephelyén ezzel töltendő idő, ez pedig egyúttal az árat és a kockázatokat is redukálja.

Elérhetőség

A Universal Robots+ és a +YOU fórum a mai naptól érhető el online, angol nyelven. Az első URCap-ek pedig már megtekinthetők a Universal Robots+ bemutatótermében.

A vizuális anyagok innen tölthetők le.


Universal Robots+: Egy plug & play alkalmazásokat ismertető, online bemutatóterem, amely az egyszerűség új szintjét teszi elérhetővé olyan vállalatok számára, melyek már a kezdetektől lépéselőnyre szeretnének szert tenni a következő UR robot alkalmazás telepítésével.  A Universal Robots+-nál azonnal elérhető kiegészítők, robotkar-végeszközök és szoftveres megoldások választásával a forgalmazók és a felhasználók is magas szintű biztonságot és kiszámíthatóságot kapnak az alkalmazások megfelelő működéséhez, valamint – az elgondolástól kezdve egészen az üzembe helyezésig –heteket, akár hónapokat is lefaraghatnak a UR ko-botok telepítési idejéből.

+YOU: egy egyedi, ingyenes fejlesztői program, amely hatékony üzleti és támogató platformot nyújt az UR robotalkalmazások virágzó fejlesztői ökoszisztémája számára.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek