Hogyan készül a „tömlők Mercedese”?

Olajfúrásban használt tömlőcsatlakozók ultrahangos tisztítása Magyarországon

2016. május 23., hétfő, 06:00

Címkék: Continental ContiTech Rubber Industrial Kft. gázipar ipari tisztítás notus-powersonic olajfúrás olajipar tisztítástechnológia tömlő ultrahangos tisztítás

A Magyarországon mintegy 6 000 főt foglalkoztató Continental-csoporthoz tartozó szegedi Contitech Rubber Industrial Kft. többek között fokozottan nyomásálló tömlőket gyárt a világpiac számára. Az olajfúró platformokon is használt tömlők kimagasló gyártástechnológiája a munkahelyi baleseteket és a környezeti katasztrófákat hivatott megelőzni. A gyártási folyamat egyik legfontosabb láncszemének számító ultrahangos tisztításhoz a cég tavaly két újabb csúcstechnológiás tisztítóberendezést vásárolt.

Az olaj- és gázipar szárazföldi és mélytengeri fúrásaihoz készült tömlők szigorú szabvány szerint készülnek, elvárás a zéró selejtszám, hiszen egy tömlő meghibásodása következtében fellépő olajömlés környezeti katasztrófát lenne képes okozni. Ha a tömlőcsatlakozó nem megfelelően tapad a tömlőtesthez, akkor az a terület a rendszer leggyengébb elemévé válik, és a fúrótornyok 1 035 baros üzemi nyomásán hamar megadhatja magát. A gumi és a fém „örökéletű házassága” csak úgy érhető el, ha maximális tapadást hoznak létre a felületek között, ami tökéletes tisztaságot, a mikroszennyeződések eltávolítását feltételezi. A nyomástűrés, hossz és átmérő szerint osztályozott tömlők homokszórás előtt zsírtalanításon esnek át, az ultrahangos tisztítási eljárás pedig azok festési műveleteit előzi meg.

Az olajfúrásban használt tömlőcsatlakozóknak 1 035 baros üzemi nyomást is ki kell bírniuk

A minőségi elvárásoknak megfelelően a beszállító cégek is szigorú előminősítési folyamaton esnek át. A NOTUSPOWERSONIC a korábbi üzleti kapcsolatok révén immár 12 éve tartozik a ContiTech előminősített beszállítói közé. A cég által 2004-ben leszállított ultrahangos tisztítóberendezésben a nyolc ultrahang-generátor által előállított 37 kHz frekvenciájú elektromos rezgés speciális ultrahagos rezgőfejekkel mechanikus rezgéssé alakítja át a tisztítóközeget. A folyamat végeztével a vízbázisú közeg tetején megjelenik a leválasztott reve. A berendezés több ezer csatlakozó kezelése után is kifogástalanul működik, a gyártási paraméterek azonban az elmúlt évtized során komoly változásokon estek át: a geometria és a felületi kialakítás módosulása mellett komoly hatása volt a méretek növekedésének is. Az akár 16 colos csatlakozók tisztítására már robusztusabb, nagyobb teljesítményű berendezésekre volt szükség.

A 2004-ben leszállított ultrahangos tisztítóberendezés

Beszerzési eljárás

A Continental-csoport beszerzési szabályzatának értelmében a szegedi gyár önállóan dönthetett erről a beruházásról. Az ultrahangos tisztítóberendezés egy összesen 17 tételből álló – a gyártást segítő gépeket és eszközöket tartalmazó – beszerzéscsomag része volt. A megvásárolt gépek vagy a minőségjavítást, vagy az eddig külső beszállítókkal végzett tevékenységek saját kompetenciába vételét szolgálták.

Az ultrahangos tisztítóberendezés meghívásos beszerzési felhívására több cégtől kértek be ajánlatot, amit a második körben három vállalatra szűkítettek, akik közül a legjobbal alakították ki a végleges feltételeket és vételárat. A ContiTech minden meghívott beszállító számára ugyanolyan specifikációt küldött át, ezután személyes megbeszéléseken hívták fel a pályázók figyelmét arra, ha egy-egy részletre vonatkozóan kiugróan alacsony vagy magas értéket állapítottak meg – a cég ezzel saját magát is védte, nehogy a győztes cég később általa figyelembe nem vett paraméterek miatt kívánjon módosítani az ajánlatán. A cég számára a minőségen és az ajánlati áron kívül a szükséges referenciák megléte, a biztonságos működésre vonatkozó garanciák, valamint a projektfinanszírozási kérdések számítottak a legfontosabb szempontoknak – előnynek számított, ha a beszállító nem igényelt előfinanszírozást. Nem volt lényegtelen az sem, hogy a pályázó cég képes volt a projekt önálló – alvállalkozó nélkül történő – elvégzésére.

A szigorúan szabályozott beszerzési protokoll szerint lebonyolított eljárás során előnyt élvezhetett az a beszállító, aki egy korábbi hasonló projektet már elnyert, és azt sikeresen meg is valósította. Egy korábbi sikeres teljesítés nagyobb súllyal esett latba.

A két új tisztítóberendezésnél szembetűnő volt az ultrahang-generátorok és rezonátorok, az elektronika és a kényelmi, automatizálási lehetőségek ugrásszerű fejlődése

Csúcstechnológiás tisztítási technológia

A NOTUS-POWERSONIC által gyártott és szállított ultrahangos tisztítóberendezések 2015. december 16-án kerültek beüzemelésre, és hogy mennyit fejlődött a cég az előminősítés megszerzése óta, azt jól mutatja, hogy a több mint egy évtizede beszerzett „régi” alkatrészmosó elektronikáját még külső vállalkozó készítette – a mostani gépeken már saját gyártású vezérlés fut.

A megrendelésre gyártott, egyedi sorszámozású csatlakozók az előkészítő üzemrészben a mikrorepedések kiszűrésére szolgáló penetrációs (folyadékbehatolásos) vizsgálaton esnek át. Amennyiben az anyagszerkezet, a méretek, a furatátmérők a legutolsó sorjáig pontosnak bizonyulnak, akkor megindul a csatlakozó fémfelületének a későbbi tapadáshoz történő előkészítése. A csatlakozók mérete a várható nyomási értéktől, a külső és belső átmérőtől és a kialakítástól függ. A nyers csatlakozó az ultrahangos tisztítóba kerül, ahol a rezonanciafrekvencia leválasztja a revét a fémről. A felületi korrózió eltüntetését a tapadási együttható mérésével ellenőrzik.

A gyártási folyamat következő lépcsőfoka a homokfúvó kabin, ahol a már megtisztított és zsírtalanított csatlakozó felületén a kvarchomokbombázás mikrobarázdákat képez, ami jelentősen megnöveli az alkatrész felületét a soron következő bevonatolási eljáráshoz.

A két újonnan beszerzett, egyedi tervezésű és építésű ultrahangos tisztítóberendezés a csatlakozóval ellátott mélyfúró- és speciális tömlőkhöz lett rendszeresítve, és feladatuk kibővül a homokszórás utáni tisztítási folyamattal is. A korábbi verzióhoz képest a méretbeli változások mellett szembetűnő volt az ultrahang-generátorok és rezonátorok, az elektronika és a kényelmi, automatizálási lehetőségek ugrásszerű fejlődése. A tisztítófolyadék szűrési technológiája is változott: az új rendszerekben az úszó szennyeződéseket túlfolyókádakkal választják le, amit ezután nagy kapacitású szűrők tisztítanak meg, így a tisztítóközeg élettartama is meghosszabbodott.

A mechanikus szűrőberendezések mágnesszűrővel bővültek

Gyümölcsöző partnerség

A NOTUS-POWERSONIC innovációs kompetenciájára jellemző, hogy a két új gép leszállítása közben eltelt mintegy egy év alatt a cég önerőből a mechanikus szűrőberendezéseket mágnesszűrővel bővítette ki, melyek a leválasztott revét sokkal hatékonyabban gyűjtik össze, a karbantartás lerövidülése pedig a gépek aktív üzemóráit növeli. Ezt felismerve a ContiTech a korábban leszállított gép mechanikus szűrőinak cseréjét is kezdeményezni fogja.

A környezettudatos működés hosszú időn keresztül nem tartozott egyetlen ipari berendezés hatékonysági paraméterei közé sem, éppen ezért örömteli, hogy egyre több vállalkozás figyel berendezésének környezetterhelésére. A magas hőmérsékleten végzett tisztítás során a vízpára a fedőn csapódott ki, és a ContiTech a próbaüzem során jelezte, hogy a folyadékot a fedő kinyitása során célszerű lenne a kádba visszavezetni. A NOTUS-POWERSONIC két hét alatt alakította át a fedőt, az így kapott peremes kialakítás pedig egy ez egyben a kádba vezeti vissza a kondenzálódott vízpárát, megszüntetve az ergonómiai és ökológiai hiányosságot. A gyors reagálás vélhetően a partnerséget is elmélyítette – példát mutatva a beszállító státuszra pályázó magyar cégek számára is.

Molnár László


A verebélyi (Vráble) székhelyű NOTUS-POWERSONIC elsősorban ipari tisztításra és zsírtalanításra használt ultrahangos tisztítóberendezések fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Az ultrahangos tisztítástechnológia széleskörűen használt az egészségügyben, az ékszeroptikai és élelmiszeriparban, valamint számos más iparágban.

Találkozzunk az Ipar Napjai kiállításon!

A pavilon 302/C. stand

NOTUS-POWERSONIC Kft.

Staničná 502, 952 01 Vráble, Szlovákia

Tel.: +421 37 783 27 57

E-mail: info@notus-powersonic.sk

www.notus-powersonic.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek