FAST technológia robotizáláshoz

Alkalmazási szoftver komplett robotmodulokkal kiegészítve

2015. november 20., péntek, 06:00

Címkék: anyagmozgatás FAST technológia ipari robot Lenze Pick & Place PLCopen Part 4 robotika robotprogramozás vezérlés

A Lenze egyik fő kompetenciáját a moduláris, szabványosított és újrafelhasználható gépipari szoftverek területe jelenti. A cég automatizálási szakemberei a FAST alkalmazási szoftver eszköztárt most teljes robotmodulokkal egészítették ki. A modulok által a robotok rendkívül könnyen integrálhatók az automatizálási rendszerbe, és a berendezés működésének ellenőrzése is megoldott.

A modultechnológia, illetve a különböző mozgások megfelelő koordinátatranszformációs szoftvere leginkább pick & place alkalmazások számára lehet előnyös. A modulokba integrált masszív robotikai mag hat szabadsági fokot tesz lehetővé. A PLCopen Part 4 révén teljes szabadságot biztosít a pályatervezésben, és ezzel egy időben egyszerű paraméterezéssel és mindenféle robotikai előképzettség nélkül teszi lehetővé a pick & place mozgások végrehajtását. A FAST robotikai modul a robotika és a mozgás tökéletes kombinációja, megszünteti a saját rendszerek és a bonyolult programozás szükségességét.

A Lenze a robotikát két részre, a kinematikára és a pályatervezésre osztja. A robot geometriai számításai, a kinematikai modell egy az egyetemekkel történt együttműködésben kidolgozott univerzális koordinátatranszformációs módszerrel integrálódott a magba. Ennek eredményeként a kinematika testreszabása minden előzetes robotikai tudás nélkül gyorsan és hatékonyan elvégezhető. Az integrált kinematikai modulok robotkarokhoz, Delta2, Delta3, SCARA, valamint portálrobotokhoz is elérhetők. A maximum hat főtengely mellett további kiegészítő FAST technológia robotizáláshoz Alkalmazási szoftver komplett robotmodulokkal kiegészítve A Lenze egyik fő kompetenciáját a moduláris, szabványosított és újrafelhasználható gépipari szoftverek területe jelenti. A cég automatizálási szakemberei a FAST alkalmazási szoftver eszköztárt most teljes robotmodulokkal egészítették ki. A modulok által a robotok rendkívül könnyen integrálhatók az automatizálási rendszerbe, és a berendezés működésének ellenőrzése is megoldott. tengelyek programozása is lehetséges, így sebességfüggő folyamatok, például ragasztás vagy hegesztés is könnyen végrehajthatók. Minden eszköz és szerszám a TCP (ToolCenterPoint) által működtethető. A robot konvejor rendszerrel történő szinkronizálása is lehetséges, ha a feladat például mozgó objektumok megfogása lenne.

A pályatervezés alapja a PLCopen Part 4. A mag minden klasszikus mozgástervezést (szakasz, kör, spline és pont-pont) támogat. A PLCopen Part 4-gyel összhangban álló mozgásparancsok IEC61131 programozási környezetben állnak rendelkezésre. A PLCopennel „Buffer Mode” és „Blending” funkcionalitások, valamint „lookahead” és mozgáskiegyenlítő funkciók aktiválhatók. A PLCopen parancsokhoz néhány különleges funkció is társult annak érdekében, hogy a nem megszokott elvárásokat is ki lehessen elégíteni.

Az útvonal ezért a kinematikától függetlenül tervezhető. A robot mozgása addig nincs definiálva, amíg a kinematikai modellt nem rendeljük hozzá a mozgásvezérlő modulhoz. Ennek fő előnye abban rejlik, hogy a teljes program a kinematika változása esetén is megőrizhető. A megfelelő paraméterek megadása esetén nincs szükség átprogramozásra.

A FAST „Pick & Place” modulok része a pályatervezés is. A gépészmérnöknek ezért nem szükséges ismernie a mozgásokat kiváltó parancsokat vagy az útprogramozást, csak a mozgási paramétereket kell beállítania. A pick & place mozgások indítása a cél pozíciójának rögzítésével és az emelés magasságának megadásával is megoldható.

Minden FAST modulban tesztelési célokra a Lenze fejlesztőeszközének számító PLC Designerben található vizualizációs rendszer használható. A pick & place mozgásokhoz a felhasználó csak kiválasztja a kinematikai modellt, majd behívja és paraméterezi a technológiai modult a programban, hogy megkezdhesse a pick & place folyamatot. A FAST modullal a gyors, komplex pick & place mozgások egytengelyes mozgásként pozicionálhatók. A modul tartalmazza a megfogó vezérlőrendszerét és a lehetséges tartási pontokat is, ami abban az esetben lehet szükséges, ha a munkadarab számára meghatározott pont még nem üres.

www.lenze.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek