Egyedi megoldások, fejlett alkalmazások

Változatos maró- és esztergakínálat az autóipar technológiai váltásához

2017. január 12., csütörtök, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító CELOS DMG MORI forgácsolás NLX 2500SY | 700 szerszámgyártás

A DMG MORI évek óta növekvő ágazata, az autógyártás jelentős szerkezeti változáson megy át. Az egyre többféle modell, ugyanakkor egyre rövidebb termékélettartamok, a széles körű modularizálás és a rendkívüli költségnyomás, valamint a fejlődő országok egyre növekvő termelése összességében erős, újító szellemű és rugalmas beszállítókat követel meg, akik ilyen körülmények között is talpon tudnak maradni.

A DMG MORI autóipari szektor számára gyártott termékskálájának gépei a tömeggyártásra szolgáló költség- és helytakarékos i-sorozattól a következő generációs asztal- és raklapcserélős NHX gépcsaládon át egészen a kiemelkedő termelékenységű DMC H linear gépcsaládig terjednek, amelyet modern lineáris hajtással szereltek fel. Ezáltal a DMG MORI ideális gépet tud ajánlani a robbanómotor- és hajtóműalkatrészek minden sorozatgyártási feladatához. A forgó alkatrészek tömeggyártásához egyebek közt optimalizálta a CTV családba tartozó vertikális esztergáit, hogy képesek legyenek a homokinetikus gépelemek és edzett fogaskerekek megmunkálására is, és ezzel az alkalmazások széles választékát tette elérhetővé. A horizontális esztergák terén a CTX, NLX és NZX termékcsaládot is továbbfejlesztették, és különféle alkalmazásokhoz igazították főtengelyek, támcsapágyak és villanymotor-forgórészek automatikus sorozatgyártása céljából. A DMG MORI Systems olyan professzionális szolgáltatásokat biztosít, melyek az automatikus megoldások célorientált megvalósítására koncentrálnak.

Az NHX termékcsalád alapján a DMG MORI a kínai piachoz igazította az NHC 6300 gépet

NHC 6300 – nagy teljesítményű megmunkálás maximális pontossággal

Az NHX termékcsalád szerszámgépei régóta elismert, kiemelkedő minőségű termékek nagy teljesítményű forgácsolási feladatokhoz. E sikeres termékcsalád alapján a DMG MORI a kínai piac igényeinek is megfelelő NHC 6300 gépet fejlesztette ki. A vízszintes megmunkálóközpontot Tianjinben gyártják, egyik legszembetűnőbb jellemzője a gyártásra optimalizált kialakítás, azonban a belső jellemzők terén a szerszámgépgyártó a már bevált technológiákat alkalmazta. A figyelemre méltó, 630×630 mm-es palettaméret és a BT50 főorsó tökéletes alapot ad szinte minden megmunkálási folyamathoz, még a nehezen megmunkálható és sok forgácsot termelő anyagok esetében is.

Hengerfej

A sebesség és pontosság egyaránt az NHC 6300 kiemelkedő sajátsága. Az akár 60 m/perces előtolási sebesség kiváló dinamikát biztosít, a B tengely nyomatékmeghajtásának köszönhetően a paletta indexelési ideje (90°) csupán 1,48 másodperc. Mindezt tovább fokozza a kiemelkedő, µm-es pozicionálási pontosság, amit a könnyű mozgó oszlop, valamint könnyebb mozgó alkatrészek használata biztosít. A rendkívül magas minőségi követelményeket tükrözi a direkt hajtású mérőrendszerek egységes használata is. A megmunkálás minőségét javítja a paletta középpontja és a főorsóhomlok közötti kis távolság is. Ezáltal rövidebb szerszámokat lehet használni a stabilabb megmunkáláshoz. Az NHC 6300 szerszámok maximális hossza elegendő mély furatok megmunkálásához anélkül, hogy az asztalt el kellene forgatni.

A masszív gépágy a lineáris X és Y irányú szánvezetékekkel megfelelő alapot biztosít a nagy teljesítményű és stabil megmunkáláshoz. A mozgatni kívánt alkatrészek súlypontjához lehető legközelebb elhelyezett meghajtások szimmetrikus elrendezése éppoly fontos a gépek stabilitásához, mint a 120 mm belső átmérőjű főorsó. Az NHC 6300-at úgy tervezték meg, hogy maximális megbízhatóságot és kiemelkedő stabilitást biztosítson. Kiváló megoldás például a főorsó továbbfejlesztett labirintusszerkezete, mely megakadályozza, hogy a hűtőfolyadék bejusson az orsóegységbe. Ezenkívül az automatikus szerszámcserélő (ATC) karja hosszú, és nehéz szerszámok esetében is szilárd befogást biztosító mechanikus rögzítéssel van felszerelve.

Az NLX 2500SY | 700 alapváltozata rendelkezik fő- és ellenorsóval is

NLX 2500SY | 700 – tökéletesség minden szempontból

Ha esztergákról van szó, a kiváló megmunkálási eredmények és hatékony megmunkálási folyamatok kulcsa a stabilitás és kiemelkedő pontosság. A DMG MORI az NLX termékcsalád fejlesztése során pontosan ezeket a szempontokat tartotta szem előtt, az eredmények pedig minden szempontból meggyőzőek. A DMG MORI már a fejlesztési fázisban torziós merevségi szimulációkat végez végeselem-analízises módszerrel, hogy a lehető legnagyobb merevséget érjék el. Az X, Y és Z tengelyeken alkalmazott, kiemelkedő rezgéscsillapítással és magas dinamikus szilárdsággal rendelkező síkvezetékek nagymértékben hozzájárulnak a gép rendkívüli teljesítményéhez. A nagyobb méretű golyósorsók a megnövelt csapágyakkal együtt tovább fokozzák a teljesítményt, az X tengely merevségének 50%-os növelésével. A gépágyba integrált hűtőrendszer segítségével a hőstabilitás is optimalizálható, a hőmérséklet-változások minimálisra csökkenthetők.

Lendkerék

Az NLX széria csúcsmodelljei közé tartozó NLX 2500SY | 700, ahogy az ilyen teljesítményű gépeknél már megszokhattuk, egy főorsóval és egy ellenorsóval rendelkezik. A BMT® revolver 12 hajtott szerszám számára biztosít helyet, melyek akár 10 000 1/perces fordulat mellett is alkalmazhatók. Opcionálisan 16 vagy 20 férőhelyes konstrukciók, valamint a TRIFIX® gyorscserélő rendszer is elérhető. Az Y tengely 100 mm-es (±50 mm) mozgási tartománya mellett a gép többi tengelyének tartományait is úgy határozták meg, hogy a lehető legszélesebb skálát lefedjék a megmunkálási folyamatokat illetően. A 705 mm-es esztergálási hosszal akár 366 mm átmérőjű munkadarabok megmunkálására is alkalmas, sőt, az Y tengely használata nélkül ez akár 460 mm-ig növelhető. A főorsó 80 mm-es rúdáteresztési képessége még nagyobb alkatrészek megmunkálását teszi lehetővé. Az NLX 2500SY | 700 pontosságához a kifinomult hőmérséklet-kezelés is nagymértékben hozzájárul. A hűtőfolyadék egy integrált körben áramlik keresztül a gépen és a gépágyon, ami egyenletes hőmérsékletet biztosít a teljes rendszerben.

Hajtóműház

Az NLX 2500SY | 700 CELOS® rendszerrel, 21,5"-es ERGOline® panellel és MITSUBISHI vezérléssel érkezik. A DMG MORI CELOS® rendszere leegyszerűsíti és felgyorsítja a folyamatot, mely során egy ötlettől eljuthatunk a késztermékig. A rendelkezésre álló CELOS APP alkalmazások lehetővé teszik a munka-, folyamat- és gépadatok digitalizált kezelését, dokumentálását és vizualizálását. Emellett a CELOS® kompatibilis a PPS és ERP rendszerekkel is, hálózaton keresztül összekapcsolható a CAD/CAM alkalmazásokkal, és a jövőben érkező számos új CELOS APP használatával még egyszerűbb kezelést biztosít.

www.dmgmori.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek