Egy (tényleg szinte) mindenhez

A Röhm bemutatja az új CoAE homlokmenesztőt esztergáláshoz és maráshoz

2021. június 02., szerda, 06:00

Címkék: befogástechnika befogó forgácsolás megfogó RÖHM szerszám szerszámtechnika

A befogás- és megfogásspecialista Röhm bemutatta az új CoAE homlokmenesztőt, ami egyaránt jól használható esztergáláshoz és maráshoz is, egy befogásban, magas ismétlési pontossággal. A cserélhető menesztőtárcsák és központcsúcsok lehetővé teszik különféle munkadarabok megmunkálását egyetlen alaptest használata mellett. A menesztőtárcsák játékmentes illesztésének köszönhetően nagy pontosság érhető el még abban az esetben is, ha irányváltást kell végrehajtani megmunkálás közben. A hidraulikus kiegyenlítés kompenzálja a menesztőfelület kisebb mértékű merőlegességi hibáját, ezáltal pontos kapcsolódást biztosít a munkadarabnak a menesztőkörmökön.

Elméletben az esztergált alkatrészek egyből készre munkálhatóak lennének, a lehető legnagyobb pontosság mellett, ha csúcsok közötti megtámasztást alkalmaznánk. A valóságban viszont ez nem igazán járható út, figyelembe véve azt a tényt, hogy a forgácsleválasztáshoz vágóerő szükséges, vagy a munkadarab saját, akár száz kilogrammos tömegét mozgatni kell. Ilyenkor használhatók a homlokmenesztők a főorsó oldalon. Ezáltal a központcsúcsokat kiegészíthetjük egy a munkadarab anyagába mélyedő menesztőtárcsával, ami a forgatóerőt viszi át a darabra. Egyes tengelyek esetén, amiket – sok esetben a pontossági igények miatt – nem lehet újra befogni, vagy a tokmánypofák által hagyott benyomódások nem megengedettek, kifejezetten jó megoldás a homlokmenesztők használata. Tipikus felhasználási területek a főtengelyek, vezérműtengelyek, kardántengelyek és a villanymotorok tengelyeinek gyártása.

Röhm CoAE Morse-kúpos homlokmenesztő kilökő anyával, különböző méretű központcsúcsokkal és menesztőtárcsákkal (fogazott koronás és váltólapkás változat)

A Röhm fejlesztőmérnökei a sokéves gyártói tapasztalatok alapján átdolgozták a homlokmenesztő-családot, amit CoAE néven mutattak be. Az új család kombinálja a már bevált CoA és CoE típusú homlokmenesztők jó tulajdonságait. A CoA-ból, amit főként az esztergálásban lehet használni, örökölte a hidraulikus kiegyenlítést, míg a CoE-ből, ami a maráshoz lett kitalálva, hozta a játékmentes illesztés előnyét.

Az új CoAE menesztővel lehetőség nyílik akár 350 kilogrammos munkadarab megfogására. Ennek kivitelezéséhez 8 kN tengelyirányú erő szükséges. Mindemellett nagyon pontos koncentricitás érhető el, 0,015 mm.

CoAE készlet központcsúcsokkal és menesztőtárcsákkal

A könnyen cserélhető menesztőtárcsák széles, 8 mm-től 80 mm-ig terjedő átmérőtartományt fednek le. A magas nyomaték átvitele kulcsfontosságú a hatékony megmunkáláshoz. Ennek érdekében a Röhm különböző kialakítású menesztőtárcsákat gyárt, a forgásirányoknak megfelelően jobbos, balos, illetve mindkét forgásirányhoz. Így optimális nyomatékátvitelt biztosítanak a különféle megmunkálástípusokhoz.

CoAE felhasználási elv CNC-esztergán, szegnyereg oldalon központcsúcs, megtámasztás bábbal

A szerszámgép és a főorsó típusának függvényében a CoAE különböző gépirányú csatlakozási lehetőséggel választható. Hengeres szárú kivitellel (tokmányba fogás esetén), Morse-kúpos (kérhető kilökő anyával is), rövid kúpos karimával vagy egyedi illesztő karimával rendelhető.

CoAE metszete a cserélhető központcsúccsal és a menesztőtárcsával

A COK-AE változat kifejezetten gépi működtetéshez lett kifejlesztve. Ez a megoldás nagyobb sorozatokhoz, illetve a nagy tömegű munkadarabok megmunkálásához lett kifejlesztve. Az alaptest a főorsóra van szerelve. Ebben az esetben a központosítás után a gép beépített munkahengere nyomja be a menesztőkörmöket az alapanyagba. Így biztosítja a megfelelő tengelyirányú erőt, mely a nyomatékátvitelt biztosítja.

További információ:

Alker József

RÖHM Hungaria Kft.

E-mail: jozsef.alker@roehm.biz

www.roehm.biz

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek