Csúcssebességre kapcsolt a Bystronic

Töredékére csökkentett vágási sebesség széles lemezvastagság tartományra

2018. január 04., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás Blechexpo ByStar Fiber Bystronic ByTrans ByVision Cutting fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás messe stuttgart Stuttgart

A piacon jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű lézervágó berendezést is láthatták a Bystronic standján a látogatók Stuttgartban, a november elején rendezett Blechexpo kiállításon. A svájci lemezspecialista 10 kW-os fiberlézer-forrással felszerelve kínálja csúcskategóriás gépét, a ByStar Fibert.

Lenyűgöző sebességével és magas vágási minőségével győzte meg a 10 kW-os ByStar Fiber azt a jó néhány magyar látogatót, akik kiutaztak a Blechexpo kiállításra novemberben. A gép óriási technológiai ugrást jelent az eddigi 4 és 6 kilowattos gépekhez képest, vágósebessége ugyanis négyszerese a 4 kW-os gépekének. Vagyis ugyanannyi idő alatt négyszer több darabot tud kivágni, mint a legtöbb versenytársa. A legnagyobb különbség a 0,8 és 12 mm közötti lemezvastagságnál mutatkozik meg, de ennél vastagabb, akár 30 mm-es anyagok esetében is rendkívül jó eredményeket ér el a 10 kW-os ByStar Fiber. Ez komoly előnyt jelent a használóinak a piaci versenyben.

Merőben új gépkoncepciójával a Bystronic újradefiniálta az optikai szálas lézervágást, és ezzel bővítette a technológia felhasználási területét. A ByStar Fiber azokat a felhasználókat célozza, akik a fiberlézer-technológiára alapoznak, tehát akik a jövőben megbízásaik teljes spektrumát szállézergépekkel szeretnék teljesíteni a nemesfémtől az alumíniumon és a szerkezeti acélon át egészen a színesfémekig, mint a réz vagy a sárgaréz. Mindezt a vékonytól a vastag lemezekig, egyformán magas minőségben.

A ByStar Fiberben rejlő újdonság nem más, mint az a következetesség, amellyel a Bystronic ezt a berendezést fejlesztette, ugyanis a legapróbb részletekig a fiber technológiára optimalizálták. Az újfajta gépfelépítés fontos eleme például a rövidebb híd, amely jóval nagyobb vágási dinamikát tesz lehetővé komplex körvonalak esetén is. De része az új gépkoncepciónak egyebek mellett az automatizálási megoldások problémamentes hozzákapcsolása, az intelligens szenzorok és a modern szoftverrendszerekbe történő integrálás is.

A ByStar Fiber 10000 rendszert ByTrans Cross automatizációval és BySort válogatórendszerrel kiegészítve állította ki Stuttgartban a Bystronic. A 10 kW-os gép olyan tekintélyes mennyiségű nyersanyagot képes rövid idő alatt feldolgozni, hogy az már automatizálásért kiált. A Bystronic különböző automatizálási megoldásainak köszönhetően azonban az anyagellátás is a vágási folyamat nagy sebességéhez igazítható. A ByTrans Cross egy tökéletesen automata be- és kirakodó rendszer, amelynek különlegessége a szabadság, amelyet a felhasználónak kínál. Áthidalja ugyanis azt az akadályt, amely a hagyományos automatizálási megoldások számára mindig a határt jelentette: választani kellett a nagy darabszámú gyártás és a kis volumenű munkák között. A ByTransszal egyikről sem kell lemondani. Egyszerre alkalmas magas darabszámú szériagyártásra és kisebb, alkalmi megbízások kivitelezésére, akár azonnal, átalakítás és átállási idő nélkül. A ByTrans Cross moduláris felépítésének köszönhetően ugyanis többféleképpen használható.

Egyrészt akár közvetlenül összeköthetjük a nyersanyagraktárral, így teljes mértékben a raktár és a vágógép közé integrált be- és kitöltési rendszert hozunk létre. Másrészt a berendezés raktár-összeköttetés nélkül, önállóan is tud működni. Az alapmodell két kazettával rendelkezik, amelyek akár anyagraktárként is funkcionálhatnak. De használhatjuk az egyik kazettát nyersanyagraktárként, a másikat pedig a késztermék tárolására is.

Végül a harmadik forgatókönyv: bármikor, amikor a felhasználó szeretné megszakítani az automatikus anyagáramlást, hogy egy alkalmi munkát iktasson közbe, a ByTrans Cross elegendő helyet biztosít a lemezek manuális vagy daruval történő behelyezéséhez és a kész darabok eltávolításához is, hiszen a rendszer keskeny kivitelű, és a lézervágó berendezés vágóasztala mellett helyezkedik el, lehetővé téve akár a targoncával történő betöltést is.

További fontos szempont lehet a lézervágás gördülékeny összekapcsolása az előtte és utána következő, változó ritmusú munkafolyamatokkal, amit a ByTrans Cross optimálisan megold. Ennek előfeltétele az automatizáció vezérlésének beépítése a ByStar Fiber kezelőfelületébe. Így a felhasználó a vágási folyamatot és az automatizált anyagáramlást is a lézervágó berendezés érintőképernyőjéről indíthatja el néhány kattintással. Erre fejlesztette ki a Bystronic a „ByVision Cutting” vezérlőszoftvert, amely már sikerrel vette az akadályokat a Bystronic fiber lézerek legújabb generációjánál. A ByVision Cutting képes számos vágási folyamat és a hozzájuk kapcsolt automatizálás integrálására. Így a mindennapi termelésben zökkenőmentesen összeköthető a lézervágás a nyersanyag automatikus ki- és betöltési folyamatával. Ma már egy felhasználó sem veszíthet időt azzal, hogy hosszú utakat kelljen megtennie és felesleges kezelési lépéseket végrehajtania azért, mert a lézervágó gépet és a hozzá kapcsolt automatizálást külön terminálról kell vezérelnie. Így az automatizálás a gép kezelője számára is kényelmet jelent.

www.bystronic.hu


Látogatói vélemények

Bálint Tibor ügyvezető igazgató, Tónus Kft.

A lemezmunkálás szinte minden technológiai folyamata (lézeres vágás, stancolás, darabolás, élhajlítás, hegesztés, bevonatolás stb.) megtalálható üzemünkben. A lemezmegmunkálási technológiák számottevő fejlődése hosszabb időbe telik, mint az más ágazatoknál megszokott, így nagyjából kétévente szoktunk részt venni a szakirányú kiállításokon. Idén nem konkrét gépre, hanem az újdonságok valódi értékeire voltunk kíváncsiak. Az általunk használt rendszerek esetében fontos az integrálhatóság kérdése, tehát ötletelni és tájékozódni kell a jövő megtervezéséhez. Egy-két kivételt leszámítva a kiállításokon való részvétel számunkra ezt a célt szolgálja. A gépek terén sok újdonságot nem láttunk, termelésirányításban, a technológiák összekapcsolásában viszont sok, számunkra is érdekes megoldással találkoztunk.

A kiállításon a Bystronic az elvárt szintet hozta a szakmaiság terén. A bemutatott 10 kW-os fiber lézer lenyűgöző gyorsasággal és kiváló minőségben dolgozik, de a MES termelésirányítási szoftver is felkeltette az érdeklődésünket. A magyar képviseletnél a közelmúltban zajlott le a váltás, ez megérződött, de úgy gondolom, határozottan jó irányba haladnak.

Határozottan érezzük a munkaerőhiányt, és sajnos e téren nem is látjuk pozitívan a jövőt, az elkövetkezendő öt év tekintetében legalábbis biztosan nem. Ennyi idő kellene ugyanis ahhoz, hogy egy most megindított munkaterv bármilyen változáshoz vezessen. A magas hozzáadott értékkel dolgozó kisebb cégekre a munkaerőhiány komoly veszélyt jelent, mert nincsenek saját oktatási központjaik. Az automatizálás ez idáig gazdasági megfontolások miatt mindig háttérbe került, de ha nem lesz kivel dolgozni, egy-két éven belül valószínűleg nagyobb mértékben támaszkodunk majd rá.

Nagy Zoltán ügyvezető igazgató, 3B Kft.

25 éve foglakozunk anyagmozgató berendezések gyártásával, amihez nagy mennyiségben használunk fel melegen és hidegen hengerelt lemezeket. A Blechexpón a lemezmegmunkáló rendszerek újdonságait szerettük volna megismerni. Évente egy-két hasonló rendezvényen veszünk részt, és átfogó kínálattal találkoztunk annak ellenére is, hogy nem ez a vásár számít az első számú lemeztechnikai szakkiállításnak. Már 12 évvel ezelőtt a Bystronictól vásároltuk az első lézeres vágógépünket, amit nemsokára egy újabb lézervágó beszerzése követett, most pedig egy élhajlító gép megvétele van napirenden. Egy gyors, viszonylag kis munkaterű berendezést kerestünk. Találtunk is megfelelőnek látszó gépeket – a Bystonic kínálatából például mind az Xpert 40-es, mind a 80-as modell elnyerte a tetszésünket –, amikre bekértük az ajánlatokat, és át kell tekintenünk, hogy az általunk megmunkált lemezekhez melyik berendezés a legmegfelelőbb.

Minket is erősen érint a munkaerőhiány, ezért azt kell mondanom, hogy az utóbbi időben nem is tudunk létszámban bővülni, új munkahelyeket létrehozni. Úgy próbáljuk a forgalmat növelni, hogy eleve arra számítunk, hogy nem lesz pluszmunkaerő az új feladatokhoz. A gépbeszerzéseink, üzletfejlesztésünk is azt célozza, hogy kisebb létszámmal nagyobb értéket tudjunk előállítani, így nálunk is előtérbe kerültek az emberi beavatkozás nélkül is dolgozni tudó szerszámgépek.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek