Csúcsminőségű esztergálás egyetlen gombnyomásra

HEIDENHAIN CNC PILOT 640: folyamatbiztonság és garantált megmunkálási eredmény

2018. június 28., csütörtök, 06:00

Címkék: EMCO forgácsolás Heidenhain NC vezérlő vezérlés vezérléstechnika vezérlő vezérlőpanel

A HEIDENHAIN CNC PILOT 640 vezérlő hosszú évek óta számos tekintetben támogatja a felhasználókat a legigényesebb esztergálási feladatokban. Ebből kifolyólag egyre népszerűbb az olyan alkalmazásokban, amelyekben egyszerű megmunkálási műveleteket kell magas minőségben végrehajtani. A vezérlők előnyeit az esztergák fejlesztésére és gyártására szakosodott EMCO is felismerte, így EMCOTURN E45 és EMCOTURN E65 szerszámgépeit már CNC PILOT 640 vezérlővel is elérhetővé tette.

Rugalmassága és számos, a felhasználót támogató funkciója révén a CNC PILOT 640 népszerű vezérlőnek számít a forgácsolóüzemekben. A HEIDENHAIN vezérlőkre optimalizált hajtásokkal kombinálva ezek az előnyök biztosítják az egyes alkatrészek, szériák, sőt a rendkívül komplex geometriájú munkadarabok rendkívül hatékony, folyamatbiztos és kiváló minőségű megmunkálását.

TURN PLUS – NC-program egyetlen gombnyomásra

A TURN PLUS segítségével a lehető legrövidebb időn belül létrehozhatók az NC-programok a CNC PILOT 640 vezérlőben. Az előgyártmány és a késztermék kontúrjainak létrehozása után a gépkezelőnek csak az anyagot és a befogórendszert kell kiválasztania – a TURN PLUS minden egyebet automatikusan végez el:

 • a kontúrok elemzését;
 • a megmunkálási stratégia kiválasztását;
 • a szerszámok és a forgácsolási adatok kiválasztását;
 • az NC-blokkok létrehozását.

Ennek eredményeképpen egy átfogó smart.Turn programot kapunk, melynek munkablokkjait egységeknek nevezzük. A CNC PILOT 640 automatikusan elkészíti az alkatrészprogramot olyan összetett geometriájú munkadarabokhoz is, amelyeket az elülső, oldalsó és hátsó felületeken is meg kell munkálni. A geometria meghatározása után a hagyományos programozási idő akár 90 százaléka is megtakarítható.

A HEIDENHAIN CNC PILOT 640 a legigényesebb forgácsolási műveletekben is hibátlanul teljesít

Interaktív Kontúrprogramozás (ICP)

A bonyolult feladatoknál, vagy abban az esetben, ha az alkatrészrajz bizonyos dimenziói hiányoznak, hasznos segítség az Interaktív Kontúrprogramozás (ICP). A CNC PILOT 640 felhasználója a kontúrelemeket vagy azok a rajzban történt méretezésével viszi fel, vagy egyszerűen importálja a kontúrt egy .dxf formátumú rajzfájllal.

A CNC PILOT 640 automatikusan kiszámítja a matematikailag definiált hiányzó koordinátákat, metszés- és középpontokat stb. Amennyiben több megoldás létezik, a vezérlő megjeleníti a matematikailag lehetséges összes megoldást, így a gépkezelő kiválaszthatja a megfelelő változatot. A meglévő kontúrok ezenkívül bármikor kiegészíthetők vagy módosíthatók.

A HEIDENHAIN CNC PILOT 640 egyik fő erőssége az egyszerű kezelhetőség

Vizuális ellenőrzés még a megmunkálás megkezdése előtt

A CNC PILOT 640 nagy felbontású, finoman részletezett 3D szimulációja még a tényleges megmunkálás megkezdése előtt megmutatja az esztergálási, marási és fúrási művelet várható végeredményét. A tengelyek szabadon forgatható nézete lehetővé teszi az előgyártmány és az elkészült alkatrész vizuális ellenőrzését minden lehetséges szögből. A gépkezelő intuitív módon navigálhat és nagyíthat rá a beprogramozott részletekre – természetesen még a hengeres vagy homlokfelületek C tengelyű kontúrjainál is, valamint az Y tengelyű kontúroknál döntött síkban. A 3D szimuláció ily módon még a megmunkálás megkezdése előtt lehetővé teszi a legkisebb hiba felismerését is. Még komplex többcsatornás programozás esetén is előre szimulálható és megjeleníthető a munkadarabon a szerszámpálya.

Kiemelkedő tulajdonságok: az EMCO a HEIDENHAIN CNC PILOT 640 vezérlővel is kínálja az EMCOTURN E45 és EMCOTURN E65 esztergákat

A terhelésfigyelés érzékeli a szerszám kopását és törését a megmunkálás során

A terhelésmérő figyeli a főorsó és az előtolást végző tengely motorterhelését, összehasonlítva azokat egy referenciaművelet megfelelő értékeivel. A CNC PILOT 640 az értékeket egy külön ablakban grafikusan is megjeleníti. Ehhez a felhasználónak két olyan határértéket kell beállítania, amelyek túllépése különböző hibaüzeneteket generál:

 • Az első határérték túllépése után az aktuális szerszám elhasználtnak minősül, és a vezérlő automatikusan betölti az előre definiált csereszerszámot.
 • A második határérték túllépése után a CNC PILOT 640 azt feltételezi, hogy nem megengedett terhelés (például szerszámtörés) történt, és leállítja a megmunkálási folyamatot.

A terhelésmérés jelentősen növeli a folyamat megbízhatóságát a megmunkálás során, különösen az emberi beavatkozás nélkül történő gyártási időszakokban.

A TURN PLUS használatával időt takarítunk meg: a kontúrok, a megmunkálási stratégia és a szerszámok közvetlenül az NC-programban is létrehozhatók

A felület teljes megmunkálása B tengellyel és ellenorsóval

A B tengellyel felszerelt gépek lehetővé teszik ferde síkok fúrását, süllyesztését és marását. A CNC PILOT 640 ezekkel a feladatokkal is könnyedén és gyorsan megbirkózik, mivel a gépkezelő a szokásos módon programozhatja a megmunkálási műveletet a fő tengelyek síkjában. Ennek előnyei:

 • hatékony programtervezés smart.Turn módszerrel;
 • hatékony esztergálás, marás, fúrás és süllyesztés belső vezérlési ciklusokkal;
 • hatoldalú, teljes felületű megmunkálás;
 • a termelékenység növelése és a ciklusidő csökkentése.

Az érintőképernyővel felszerelt HEIDENHAIN CNC PILOT 640 intuitív kezelést tesz lehetővé a közvetlenül a képernyőn végzett ujjmozdulatokkal

Modern, többérintéses működés és jól látható kijelző

A CNC PILOT 640 praktikus, zord ipari körülmények közötti felhasználásra tervezett érintőképernyővel is elérhető. A fröccsenés- és karcálló képernyő IP54 védelmi szinttel rendelkezik, és az okoseszközökhöz hasonlóan ujjmozdulatokkal működtethető.

Az érintőképernyő által a gépkezelők tiszta képet kaphatnak a gépen futó vezérlés programozásához, ellenőrzéséhez és működtetéséhez.

 • Programbeillesztés közben a szükséges paraméterek a súgó grafikonban láthatók.
 • A szimuláció során a szerszámpálya részletes és realisztikus módon jelenik meg.
 • A program futása alatt a CNC PILOT 640 megjelenít minden releváns információt a szerszámpozíciókról, a hajtások sebességéről és terheléséről, valamint a gép aktuális állapotáról.

Többérintéses művelet és 3D szimuláció: intuitív módon ellenőrizhető, hogy megfelelő gyártási minőséget értünk-e el

Hatékony esztergálás hálózatba kapcsolt gyártásban

A gépkezelő a Connected Machining (hálózatosított gyártás) csomagot a hálózaton található összes fontos adat lekéréséhez és azok közvetlenül a vezérlőbe történő beviteléhez használhatja. Ez magában foglalja például a grafikus vagy PDF-fájlok megjelenítését a vezérlés standard funkciói segítségével.

A Remote Desktop Manager lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a vezérlő képernyőről a Windows PC felületére váltson át. A gépen digitálisan elérhetők a műszaki rajzok, CAD-adatok, NC-programok, szerszámadatok, munkadarabok, alkatrészlisták és raktári információk. A megfelelő információ mindig elérhetővé válik megfelelő minőségben, amelyik gépen csak szükség van rá. Connected Machining csomag StateMonitor szoftvere és Extended Workspace megjelenítése lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor, bárhol nyomon kövessék a gépek állapotát.

A Connected Machining integrálja a HEIDENHAIN vezérlőket a vállalat- és termelésirányítási hálózatba

A StateMonitor bármilyen böngészővel felszerelt eszközön fut, például PC-ken, okostelefonokon és táblagépeken, de természetesen a HEIDENHAIN vezérlőin és az Extended Workspace szoftveren is. A szoftver gyors áttekintést nyújt a csatlakoztatott gépek aktuális állapotáról és körülményeiről, valamint a gép által küldött üzenetekről. A StateMonitor ezenkívül e-mailt is küldhet bizonyos eseményekről, például a program befejezéséről, az állásidőről, vagy küldhet karbantartásra vonatkozó értesítéseket is. A gépüzenetek címzettje azonnal reagálhat, és megteheti a szükséges intézkedéseket.

Az Extended Workspace további ellenőrzési lehetőségeket is kínál az aktuális vezérlőképernyő mellett vagy felett, például egy, a Remote Desktop Managerrel vagy StateMonitor szoftverrel összekapcsolt irodai számítógéppel történő megtekintéshez. A vezérlőképernyő ekkor továbbra is megjeleníti a futó NC-programot. Az Extended Workspace a kívánt alkalmazásokhoz külön konfigurálható. Az integrált számítógép maga kezeli a futó alkalmazásokat, és saját nagy teljesítményű processzorral szerelték fel.

www.heidenhain.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek