Az EMAG az AMB-n

Kiemelkedően produktív megoldások a hálózatos autóalkatrész-gyártás terén

2018. szeptember 05., szerda, 06:00

Címkék: AMB 2018 EMAG eszterga forgácsolás messe stuttgart okosgyár Stuttgart

Milyen módon gyárthatók még hatékonyabban az igényes autóalkatrészek, és ebben milyen szerepet játszik a gyártóeszközök digitalizálása? Ezekre a kérdésekre ad választ az EMAG-csoport az idén szeptember 18–22. között Stuttgartban megrendezésre kerülő AMB kiállításon. A gépgyártók számos nagy teljesítményű megoldást mutatnak be élőben, többek között a fogaskerekek, bütykök, perselyek és sok más alkatrész gyártására alkalmas VL 1 TWIN kétorsós pick-up rendszerű esztergagépet. A gép két főorsóval rendelkezik, amellyel egyidejűleg két egyforma alkatrészt lehet megmunkálni. Ennek eredményeként jelentős mértékben megnő a termelési mennyiség, a darabköltségek ugyanakkor csökkennek.

A max. 75 milliméter átmérőjű alkatrészek megmunkálására alkalmas VL 1 TWIN a kiváló tulajdonságaival bizonyos értelemben megadja az irányt a kiállításon való részvételhez, hiszen ahogyan a gépnél, úgy általában az EMAG-nál is a dinamika, a pontosság és a folyamatbiztonság áll a fókuszban.

A VL 1 TWIN esetében ehhez két pick-up munkaorsó (9,9 kW / 136 Nm, 40% ED mellett) áll rendelkezésre, amelyek két azonos munkadarabot vesznek fel a szállítószalagról, a munkatérbe szállítják, majd egyidejűleg megmunkálják őket. Ennek eredményeként a termelési kapacitás a kétszeresére nő. Itt fontos megemlíteni, hogy a két alkatrész átmérőjét és hosszúságát (X/Z irány) egymástól függetlenül lehet korrigálni, mivel az orsószekrények teljesen önállóan képesek mozogni. Az egyidejű folyamat további dinamikáját, ismétlési és tartós pontosságát az X tengelyen lévő lineáris motor biztosítja a közvetlen útmérővel (üveg mérőléc) kombinálva. A Mineralit® polimerbetonból készült masszív gépágy, valamint a 45-ös méretű görgős vezetékek kellő stabilitást biztosítanak az esztergálási folyamat során. „Ezen túlmenően az EMAG saját TrackMotion rendszerével egyszerre több VL 1 TWIN gép egymással való összekapcsolása is lehetséges, de a gépet multitechnológiás gyártósorokban is alkalmazhatjuk – fejtette ki Björn Svatek, az EMAG Modular Solutions részlegének értékesítési és marketingigazgatója. – Ilyen módon nagy folyamatbiztonság mellett állíthatók elő a komplett bütykösdarabok, bolygó- és napkerekek, perselyek vagy gördülőcsapágy-gyűrűk.”

A VL 1 TWIN pick-up rendszerű esztergagép egyidejűleg két egyforma alkatrészt munkál meg

A szakemberek Stuttgartban a lánckerékgyártás példáján mutatják be, hogy milyen egyszerű az EMAG-gépek gyártósorokba való integrációja. Az ömlesztett munkadarabok egyenként kerülnek felvételre, a gyártósoron való továbbításuk automatikusan történik, majd egy VL 3 DUO típusú, kétorsós esztergagép végzi a nyersdarab két oldalán a megmunkálást. Ezután történik a fogazási folyamat egy VL 4 H géppel – a pick-up rendszerű lefejtő marógép kiváló pontosságú, nagy sebességű megmunkálást biztosít. A teljes folyamatnál döntő fontosságú a gépek pick-up rendszerű automatizációjának és az EMAG TrackMotion automatizálási rendszerének szinkronizált együttműködése.

A nemkívánatos mellékidők, a gépállások ezzel minimálisra csökkenthetők. Az AMB kiállításon az EMAG a gyártósor mindkét gépét, a VL3 DUO-t és a VL 4 H-t is bemutatja.

A munkatér belseje: A két pick-up munkaorsó révén kétszeresére nő a termelési kapacitás

Úton az okosgyár felé

A kiállítás további fontos területe a gyártás vezérlésére, előrejelzésére és felügyeletére kifejlesztett különböző szoftvereszközök bemutatása. A „MultiMachineMonitor” webes alkalmazás például gyors áttekintést nyújt a gyártásban közreműködő összes gépről. A „MachineStatus” mérőszámaiból a gép termelékenységére vonatkozó következtetéseket lehet levonni.

„Mindkét alkalmazást bemutattuk már a tavalyi EMO kiállításon is. A vevők nagyon pozitív visszajelzései hozzájárultak a célzott továbbfejlesztéshez – magyarázta Rainer Seitz, az EMAG szoftverfejlesztési & IoT osztályának vezetője. – Következésképpen például egyszerűbbé tettük az alkalmazások kezelését. Egyidejűleg nagyszámú gép is áttekinthető módon megjeleníthető, és a különböző gépek adatai egyetlen grafikonon összehasonlíthatók. Mindezeknek a fejlesztéseknek az eredményét mutatjuk be az AMB kiállításon.”

A „MultiMachineMonitor” webes alkalmazás a gyártásban részt vevő összes gép gyors áttekintését biztosítja. Minden szokványos végberendezésen alkalmazható

Új szervizszolgáltatás

Az EMAG számára az idei AMB kiállításon a szerviz is központi téma – ehhez kapcsolódik az okostelefonokra és táblagépekre letölthető új EMAG ServicePlus alkalmazás bemutatása. Az új alkalmazás megkönnyíti a felhasználó és a szervizmunkatárs közötti kommunikációt – például műszaki problémák esetén. A gépkezelő egyszerűen megnyitja az alkalmazást, és beolvassa a gépen lévő QR-kódot. Ezután a szoftveren keresztül kérhet egy szervizvisszahívást, vagy indíthat egy alkatrész-ajánlatkérést. „A dolognak két döntő előnye van – mondta Peter Strohm, az EMAG Global Service projektmenedzsere. – Egyrészt, a technikus szakembereink egyből tudják, hogy melyik gépről van szó, és ismerik annak pontos konfigurációját. Másrészt, a felhasználó automatikusan a megfelelő kapcsolattartó személyhez kerül. Mindkét tényező hozzájárul a szervizfolyamat felgyorsításához.”

A ServicePlus alkalmazás megkönnyíti a felhasználó és a szervizmunkatárs közötti kommunikációt

Az EMAG az alkalmazást igény szerint videóhívásos funkcióval is felszereli. Ennek segítségével a gépkezelő a problémát felveszi a kamerájával, és azt élőben be tudja mutatni a szerviztechnikusnak. Az EMAG ServicePlus alkalmazással folytatott teljes kommunikáció az EMAG saját szerverén keresztül történik, ami eleget tesz a magas szintű biztonsági előírásoknak.

A vásár 4. csarnokának 4B51-es standjánál az EMAG-csoport technológiai fejlesztéseinek széles spektruma tekinthető meg. A látogatók egy sor gyártási megoldást láthatnak, amelyek a különböző alkalmazási területeken gondoskodnak a minőségről és a hatékonyságról. Az ehhez tartozó folyamatok a nyersdarabtól a rendkívül finom végső megmunkálásig terjednek – ezt pedig végeredményben a cégcsoport óriási technológiai spektruma teszi lehetővé.

www.emag.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek