Automatizálás és digitalizáció a 2-es csarnokban

A digitális jövő aktív alakítása: folyamatosan kapcsolatban álló csúcstechnológiás berendezések, DMG MORI ügyfélportál, ügyfélorientált automatizálási megoldások és additív megmunkálások a DMG MORI standjánál az EMO-n

2019. szeptember 13., péntek, 06:00

Címkék: 3d fémnyomtatás 3D nyomtatás additív gyártás automatizálás digitalizálás DMG MORI EMO Hannover fémmegmunkálás forgácsolás ipar 4.0

Az iparág vezető kereskedelmi expójának számító EMO 2019. szeptember 16–21. között kerül megrendezésre. A DMG MORI ezen alkalmat megragadva mutatja be legújabb, az automatizálás, a digitális gyártás és az additív megmunkálások területén elért innovációit. A kiállítás északi bejáratánál található 2-es csarnokban bemutatott 45 attrakció között 29 automatizálási megoldás lesz megtalálható. A digitalizáció tekintetében a vállalat az „összekapcsolhatóság” témakörére mint minden jövőorientált termék és technológia alapját képező tulajdonságra összpontosít, ami minden gépet, protokollt és platformot, valamint terméket érintő jellemző. A kiállítást a legújabb CELOS-frissítések és automatizálási megoldások teszik majd teljessé, melyek – a teljesség igénye nélkül – a moduláris és robot által támogatott munkadarab-kezelő, valamint palettamegoldások. A standoknál bemutatásra kerül továbbá az új my DMG MORI ügyfélportál is. Végül pedig a kulcsiparágak – repülőgépgyártás, járműipar, alakítóipar és orvostechnológia-ipar – számára létrehozott DMG MORI Technology Excellence Centerek teszik teljessé a vásárt.

Automatizált értékteremtés minden DMG MORI berendezéssel

A WH CELL és a WH FLEX csupán kettő a 29 automatizálási megoldásból, amelyeket a DMG MORI bemutat majd az EMO-n. A DMG MORI HEITEC 2017-es, sikeres indítása óta több tucat projekt valósult meg. A jövőben a vállalat összes szerszámgépét automatizálási megoldásokkal kiegészítve kínálja majd, amelyek így képesek lesznek megfelelni a hatalmas és folyamatosan növekvő keresletnek. A 2-es csarnok számos automatizálási megoldása közül egy másik kiemelkedő az új vezető nélküli járművel (AGV = Automated Guided Vehicle) ellátott DMU 65 monoBLOCK, amely egy önálló, az automatikus palettakezelésre kifejlesztett rendszer. Ez az innovatív megoldás rugalmas automatizálási elrendezést kínál, amely szabad hozzáférést biztosít a berendezéshez, és intelligens biztonsági koncepciójával hozzájárul ember és gép zökkenőmentes együttműködéséhez.

A digitális jövő tevékeny létrehozása: a DMG MORI automatizálási és digitalizációs megoldásai élőben idén a hannoveri EMO kiállítás 2-es csarnokában

Intelligens szolgáltatások és alkalmazások integrált kapcsolatokkal az összekapcsolt gyártásért

A DMG MORI számára az összekapcsolhatóság a digitális gyár megvalósításához vezető út egyik legfontosabb alapköve, hisz csak nyílt felületek és szabványos protokollok biztosíthatják a jövőorientált integrációt és a különböző berendezések és folyamatok zavartalan együttes működését. Pontosan emiatt a jövőben a cég valamennyi gépének alapfelszereltségét képezi majd ez a szabványos kapcsolati megoldás, méghozzá külön kiadás nélkül. Az új IIoT interfész támogatja mind a szabványos MQTT és MTconnect protokollokat, mind pedig az OPC UA-n alapuló új umati (univerzális gép és eszköz interfész) protokollt.

A digitalizáció tekintetében a vállalat az „összekapcsolhatóság” témakörére mint minden jövőorientált termék és technológia alapját képező tulajdonságra összpontosít

A DMG MORI továbbá a már említett integrált összekapcsolhatósággal összhangban fejlesztett új CELOS APP-okat is bemutatja. Az új APPLICATION CONNECTOR például lehetővé teszi az összes webalapú alkalmazás működtetését közvetlenül a CELOS-on keresztül. Tehát a MES vagy ERP rendszerekkel való közvetlen kapcsolat is lehetségessé válik, csakúgy, mint a speciálisan ügyfelek számára kifejlesztett alkalmazásokhoz való csatlakozás. Az új JOB IMPORT funkció lehetővé teszi a megrendelések közvetlenül MES-ből vagy ERP-ből történő behívását a CELOS JOB MANAGER programba.

A my DMG MORI új digitális ügyfélportálján a legnagyobb hangsúlyt a maximális kihasználhatóság kapta. A DMG MORI ebben a szolgáltatásban egyesíti az „integrált digitalizáció”, az „első a minőség” és az „első az ügyfél” alapelvek elvárásait. Az eredmény pedig egy egyedülálló online portál az interaktív együttműködés új szintre emeléséhez a cég és ügyfelei között.

A jövőben többek között a különböző szervizigények gyakorlatilag egy gombnyomással küldhetők majd el a my DMG MORI felületén keresztül. Így az interaktív kérelmező formuláknak köszönhetően a félreértések is elkerülhetők lesznek, és a pontos kérelmek, valamint az opcionálisan mellékelhető fényképek és videók azonnal elérkeznek a megfelelő DMG MORI szervizszakértőhöz. Ezenfelül a „Tracking & Tracing” funkció biztosítja majd az átláthatóságot az összes folyamat és eljárás esetén. Olyannyira, hogy még a tartalék alkatrészek rendelése is percre pontosan követhető lesz.

A 2-es csarnok számos automatizálási megoldása közül kiemelkedik a DMU 65 monoBLOCK és az új AGV (Automated Guided Vehicle), ami egy önálló palettakezelő rendszer

Nyílt, átfogó folyamatlánc az additív gyártásban

Négy komplett, porágyas és fúvókás technológiájú additív gyártási folyamatlánc teszi a DMG MORI-t az additív megmunkálások világszintű szakértőjévé. A LASERTEC SLM sorozat porágyas gépei bonyolult munkadarabok gyártására is alkalmasak, hisz a szelektív lézerhegesztés pontossága lehetővé teszi olyan komplex geometriák kialakítását is, amelyeket hagyományos módszerekkel képtelenség lenne előállítani. A sorozat berendezései között megtalálható a 300 × 300 × 300 mm-es munkatérrel rendelkező sikeres LASERTEC 30 SLM 2. generációja és a LASERTEC 12 SLM, amely egyedülálló pontosságát a mindössze 35 µm-es fókuszátmérőjének köszönheti. A rePLUG pormodulok által biztosított gyors alapanyagcserével az átállások csupán 2 óra alatt elvégezhetők. Az OPTOMET szoftveres támogatása pedig lehetővé teszi az összes folyamatparaméter automatikus kiszámítását a megszokott több hónap helyett mindössze pár nap alatt. A rétegek vastagsága szabadon kalkulálható, ami gyorsabb, ennélfogva termelékenyebb gyártást tesz lehetővé.

my DMG MORI: egyedi ügyfélportál az átláthatóság, a minőség és a sebesség növelése érdekében minden szolgáltatási folyamatban

Az elsősorban nagyobb, akár ø500 × 400 mm-es és 600 kg súlyú munkadarabok előállítására kifejlesztett LASERTEC 65 3D hybrid egy berendezésben egyesíti a lézeres felhordóhegesztés és az 5 tengelyes szimultán marás nyújtotta lehetőségeket. Ez a hibrid megközelítés lehetővé teszi a rendkívül összetett geometriák elkészítését készre munkált alkatrész minőségben, valamint a különböző anyagok egy alkatrészben történő felhasználását. A DMG MORI a LASERTEC 65 3D hybridet egy sor olyan megfigyelő és kalibrációs szenzorral felszerelve mutatja be az EMO-n, amelyek tovább növelik a folyamat megbízhatóságát és az előállított alkatrészek minőségét. Az alkatrészgyártáson felül a lézeres felhordóhegesztés a sérült vagy kopott szerszámok javítására is alkalmassá tehető. A kiállításon erre is lesz példa a DMG MORI standjánál.

A LASERTEC SLM sorozat porágyas gépei komplex munkadarabok előállítására is alkalmasak

Folyamatmegolások, zöldmezős projektek tanúsítása

A DMG MORI évek óta sikeresen működteti Technology Excellence Center névre hallgató központjait, amelyek a kulcsfontosságú repülőgép-, jármű-, alakítástechnika és orvostechnológia iparágak jelentette kihívásokra összpontosítanak. A stratégia a következő: a cég partnereivel már a projektek korai fázisaitól kezdve szorosan együttműködni a lehető legjobb gyártási koncepciók megvalósítása érdekében. Itt a középpontban már rég nemcsak a szerszámgépek állnak, hanem inkább az integrált folyamatmegoldások, amibe beletartozik a tanúsítás és a zöldmezős projektek megfelelő eszközökkel való támogatása is. A DMG MORI ebben a tekintetben számos partnerrel működik együtt, hogy a lehető legjobb szerszámok, munkadarab-rögzítők és automatizálási megoldások integrálása megtörténhessen. A szolgáltatások köre oly mértékben kiterjedt, hogy a DMG MORI az ügyfelei számára nyújtott tanúsítási szolgáltatások segítségével egy új iparágba, például az orvostechnológiai szektorba történő belépést is elősegíti. A DMG MORI Technology Excellence Centerek minden szolgáltatása sikeresen hozzájárulhat a projektek eredményes lezárásához egyetlen forrásból.

www.dmgmori.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek