Ami megváltoztatja a világot

Csúcsminőségi fémmegmunkálás az Ipar Napjai kiállításon

2018. június 20., szerda, 06:00

Címkék: 3D 3d fémnyomtatás 3D nyomtatás additív gyártás fémnyomtatás ic-Hungary Ipar Napjai 2018 Sodick szikraforgácsolás szikraforgácsoló

A felső kategóriás szikraforgácsoló gépek mellett az additív gyártás területéről is a legmodernebb technológiát mutatta be az IC-Hungary Kft. a május 15–18. között rendezett Ipar Napjai kiállításon. A Sodick szikraforgácsoló gépeivel és az OR-Laser 3D fémnyomtatóval elérhető kiváló minőséget élő gyártási bemutatók során demonstrálták.

Modellfrissítés után

Az ALC400G a Sodick 2013-ban bemutatott SL intelligens gépsorozatának modellfrissített tagja. Az akár Ra0,1 µm felületi érdességet biztosító generátort többek között olyan prémium funkciók egészítik ki, mint az automata tartályemelés vagy a 3D modellkezelés. A konstrukciós alapot a merev Meehanite öntöttvas géptest, a kerámia alkatrészek és a lineármotorok adják. Változott viszont a gép alsó és felső huzalvezető rendszere, ezáltal pontosabb és megbízhatóbb befűzés érhető el, nőtt a huzalvezetők és az áramátadók élettartama, valamint maga a huzal stabilitása is. Az ALC sorozat gépeiben az adatkábelek nagy része már optikai kábel, így ezen a részen nullára csökkennek a kontakthibák. A 19" vízszintes elrendezésű vezérlőpanellel felszerelt vezérlés 1 Gbit/sec kommunikációs technológiát használ a szikraköz szabályozásában, így minden pillanatban a legideálisabb megmunkálás érhető el.

Rövid ciklusidő kiváló folyamatbiztonság mellett

A japán Sodick szikraforgácsoló gépei hosszú ideje képviselik a csúcsminőséget, ami nem kis részben a lineártechnológia következetes alkalmazásán és továbbfejlesztésén alapul. Egy átlagos méretű tömbös szikraforgácsoló gépben a legtöbbet mozgásban lévő Z tengely súlya elérheti a több száz kilogrammot, ennek golyósorsón keresztüli dinamikus mozgatása pedig nagy igénybevételnek teszi ki a mechanikus alkatrészeket: az orsót, a hajtásban részt vevő gépelemeket és a motort. A Sodick által alkalmazott kerámia alkatrészekkel és lineármotorokkal pont került a súly és a dinamika problémakörének végére. A Sodick AG40L tömbös szikraforgácsoló gépen a tengelygyorsulás 1,5 G, a gyorsjárati sebesség akár 36 m/perc Z irányban – szemben a hagyományos gépek 1 G alatti tengelygyorsulásával és 6–12 m/perc közötti maximális sebességével a Z tengely mentén. A ciklusidő nagyobb része így valóban megmunkálással tölthető.

A gyártástechnológia jövője is bemutatkozott

A két prémium kategóriás szikraforgácsoló gép mellett az IC-Hungary standján egy Orlas Creator 3D fémnyomtató is helyet kapott. A fémnyomtatás jelenleg az additív gyártástechnológia talán legígéretesebb és legfelkapottabb területe. Hatalmas előnyt jelent komplex geometriával rendelkező, kis sorozatokban készülő alkatrészek gyártása során, és költséghatékony megoldást jelenthet akár a kisebb vállalatok számára is. Az elérhető felületi minőséget és anyagsűrűséget számos tényező befolyásolhatja a dőlésszögektől az anyagfajtáig, de az Orlas Creator megjelenése választ ad ezen technológiai korlátokra.

A megmunkálási folyamat egy intuitív 3D CAD/CAM rendszerrel tervezhető meg, a létrehozott alkatrész felbontása, finomsága pedig a komplexebb technológiát alkalmazó 3D fémnyomtatókéval vetekszik, hozzátéve, hogy egy Orlas Creator bekerülési és üzemeltetési költsége jóval alacsonyabb, így a gyártott alkatrészek egységköltsége is kedvezőbb.

Az additív megmunkálás előnyei már napjainkban is ismertek az orvosi és fogászati implantátumok gyártásában, de a technológiai iparágak jóval szélesebb körét forradalmasítja. Nem fikció többé az ékszerek 3D nyomtatása sem – a 3D nyomtatással készült ékszerek már napjainkban sem különböztethetők meg a hagyományos öntészeti technológiával gyártott társaiktól. Az Orlas Creator arany, ezüst, platina és más értékes, az ékszeriparban használatos fémek esetében is kitűnően használható. A 3D nyomtatás másik húzóágazata a légiipar, hiszen az egyszerű és gyors prototípusgyártás, a csökkentett munkadarabsúly és az alacsonyabb költségek olyan tényezők, amelyek a légiipar öldöklő hatékonysági versenyében a siker vagy a bukás fő letéteményesei.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek