Alumíniumipari beruházás Várpalotán

A három és fél milliárdos fejlesztés ötven új munkahelyet is jelent

2012. május 03., csütörtök, 14:09

Címkék: Inotal Új Széchenyi Terv Várpalota

Az Inotal Zrt. beruházásának legfontosabb eleme egy új durvahuzal gyártósor, ami a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt kétmilliárd forintba kerül. A cég 260 millió forintos saját forrásból technológiai fejlesztést zárt le: új hőkezelő kemenceét állítanak üzembe és egy új huzalzsírtalanító sort üzemeltek be.

– A technológiai fejlesztéshez és munkahelyteremtéshez az Új Széchenyi Terv keretében 914 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek; két év alatt három és fél milliárd forintos beruházást hajtanak végre, a projekt támogatott részén felüli összeget a tulajdonosok 900 millió forintos befizetéséből és banki hitelből fedezik – mondta el Somogyi Ferenc cégvezető május 3-án.

– Nagy jelentőséggel bír a beruházás, hiszen a városban ötven új munkahely jön létre. A város és térsége gazdaságfejlesztési céljai megegyeznek az ország céljaival, ehhez megfelelő partner az Inotal – hangsúlyozta Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere, országgyűlési képviselője.

Nagy István vezérigazgató a fejlesztést a szabványtól eltérő igények, a meglévő infrastruktúra hasznosítása és a képzett munkaerő megtartása indokolta. Hozzátette: a cég fő termékei közé tartoznak az úgynevezett alumínium durvahuzalok, amelyek legfőképpen villamos vezetékek, élelmiszeripari csomagolóanyagok és mechanikai huzalok alapjául szolgálnak. Az új projekt legnagyobb eleme egy új durvahuzal gyártósor, ami a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt kétmilliárd forintba kerül; a negyven éve üzemelő régi berendezésekhez képest az új gép más, keresettebb ötvözetek előállítására is alkalmas.

A projekt keretében lapos termékek, hengerelt keskenyszalag és alumínium tárcsa (aerosolos palackok előterméke) gyártásának korszerűsítéséhez, a választék bővítéséhez négy új hőkezelő kemence kerül az üzembe; az új füstgáztisztító pedig magasabb hulladék-újrahasznosítást tesz lehetővé. Ezek mellett korszerűbb környezetvédelmi megoldásokat vezetnek be és bővül az informatikai háttér: a termékek, munkafolyamatok nyomon követését és irányítását végző, munkaállomásokkal kiegészített szerverpark épül a program során.

A fejlesztésnek köszönhetően az évi 36 ezer tonna értékesített mennyiséget 44.500 tonnára akarja növelni az Inotal. A 2010-es bázisévhez (299 fő) viszonyított ötven új munkahelyet 2013. februárjáig hozzák létre, a számítások szerint a beruházás hét év alatt térül meg - fejtette ki Nagy István. A vezérigazgató elmondta azt is: a csütörtökön bejelentett projekt mellett saját forrásokból 260 millió forintos technológiai fejlesztést zárnak le, ennek során új hőkezelő kemenceét állítanak üzembe és egy új huzalzsírtalanító sort üzemeltek be.

Az 1952-ben, Inotai Alumíniumkohó néven indult vállalkozást 2007-ben új tulajdonosi kör vásárolta meg és Inotal Zrt. néven alumínium félgyártmány termékeket (öntvehengerelt durvahuzal, tárcsa, keskenyszalag, húzott huzal) állít elő. A cég 2011-ben nettó 21,8 milliárd árbevételt ért el, létszáma 305 fő volt.

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek