A szabványos és a testreszabott kombinációja

A VertiMaster V20 rendszer a moduláris technológiának köszönhetően pontosan az ügyfél igényeire szabható

2018. május 14., hétfő, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító automatizálás eszterga esztergálás forgácsolás gépgyártás ipar 4.0 Schiess

A Schiess GmbH az elmúlt években alakította ki az XL gépekből álló portfólióját. Az XXL gépektől, pl. a VertiMaster VMG-től eltérően e gépeknél visszatértünk a moduláris felépítés elvéhez.

Kiváló példa erre a kétállványos kivitelű VertiMaster V20 függőleges eszterga, a család legnagyobb anyagleválasztási teljesítményű tagja, melynek síktárcsa-átmérője 2 000 mm. E modellben a VertiMaster T sorozat, valamint a VertiMaster V12/V16 részegységei használatosak.

Méretezésüknek köszönhetően az állványok és a keresztgerendák a T sorozatban és a VertiMaster V20-ban egyaránt alkalmazhatók. E modulok egyik változatnál sem mozognak x irányban, ezért a fő hangsúlyt a megmunkálási erők felvételi topológiájának optimalizálása kapta. Ezek „közvetetten” hatnak a fejre, valamint a keresztgerendákon elhelyezett RAM-re. A RAM, és ezzel a megmunkálófejek is használhatók mind a T sorozatban, mind a V12/16 rendszerben. Az azonos fejeknek és az emiatt azonos szerszámcsatlakozásoknak köszönhetően a fej és a szerszám cseréje is azonos. A csere módja a VertiMaster T-nél is ez, ott azonban a megfelelő fejekhez kell igazítani a módszert. Azonos szerszámcsatlakozás esetén a módszer ugyanaz.

A perifériáknál (vezérlés, kapcsolószekrény, hidraulikus és pneumatikus egységek, hűtő-kenőanyag berendezések stb.), valamint a különálló részegységeknél (megvezetések, csapágyak, golyósorsós hajtások, motorok) egyaránt számos azonos részegység kerül beépítésre.

A gép felhasználási területe elsősorban az általános gépgyártás, illetve a járműipar. A gépet főként öntvények és acélok megmunkálására terveztük. A VertiMaster V20 rendszer a gyakorlatban eddig a vasúti kerekek gyártásában, valamint a hajtóműházak megmunkálásában került alkalmazásra. A vasúti kerekek gyártásához a gép legalacsonyabb kiépítettségi szintje is elegendő, mivel itt viszonylag egyszerű geometriáról van szó, amit azonban nagy pontossággal kell tartani.

Ezen a területen nagy előnyt jelent a síktárcsa masszív csapágyazása, amely különböző terhelések esetén is garantálja a pontos körkörösséget. A gép legalacsonyabb kiépítettségi szintjét a következők jellemzik: fix W tengely, tiszta esztergálási megmunkáláshoz való RAM és fejek. A bonyolult geometriájú, egyben nagy pontosságot követelő hajtóműház-megmunkáláshoz további opciókra, illetve kiépítettségi szintekre is szükség volt: a W tengely itt NC tengely, a RAM és a fejek esztergálási és marási megmunkálásra is alkalmasak, továbbá szükséges Y tengely is. Ebben az alkalmazásban a berendezés további előnye, hogy mindegyik tengely lineáris mérőrendszerrel van ellátva. Ezek rendkívüli mértékben javítják a gép pontosságát, még jobb készterméket biztosítva.

A gép egyéb alkalmazásokhoz tovább bővíthető, mivel nagyobb teljesítményű hajtások is kaphatók. Lehetőség van szénszálas kompozitok megmunkálására is, pl. a repülés- és űrtechnológiai felhasználásra. Ehhez azonban megfelelő fejek, valamint a gépnél megfelelő elszívás és „tokozás” szükségesek.

A VertiMaster V20 rendszer tehát a moduláris technológiának köszönhetően pontosan az ügyfél igényeire szabható. Jelenleg is folyik tovább az automatizálási lehetőségek tervezése és értékelése, elsősorban a palettacserélő területén. A gép természetesen megfelel az ipar 4.0 követelményeinek is. Érdeklődés esetén szívesen bemutatjuk a gépet működés közben is a Schiess GmbH ascherslebeni (Németország) telephelyén.

Bernd Duchstein

www.schiess.de


Nem feltétlenül ócskavas!

Manapság az iparban már nem lehet figyelmen kívül hagyni az élettartamköltségeket. Ez akkor válik különösen fontossá, amikor új gép vásárlása vagy meglévő gép felújítása között kell dönteni. A Schiess ebben a kérdésben is szakértő partnerként működhet együtt Önnel – mi ugyanis mindkettőben tudunk segíteni!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek