A Mazak két új hibrid többfunkciós gépet mutatott be Hannoverben

Két új, additív és szubtraktív gyártásra egyaránt alkalmas hibrid többfunkciós gép tartotta világpremierjét az EMO kiállításon

2018. január 17., szerda, 06:00

Címkék: additív gyártás forgácsolás lézer lézertechnológia Yamazaki Mazak

A japán szerszámgépgyártó óriás hibrid többfunkciós gépsorozatába tartozó legújabb modellekkel gyorsan és egyszerűen felépíthető az alkatrész-geometria, majd a forgácsoló funkcióval nagy pontosságú utómegmunkálás végezhető el egyetlen beállítással.

A hibrid megmunkálásnak számos előnye van, idetartozik a teljes ciklusidő lerövidülése, a hulladékanyag csökkenése vagy – például a kovácsoláshoz és az öntészethez hasonlóan – az anyag előkészítésére fordított idő minimalizálása. A Mazak additív technológiájának egyik legnagyobb előnye ezenkívül a különböző anyagok alkalmazásának képessége. Az újabb anyagokkal történő bevonatolás vagy azok az eredeti munkadarabhoz történő hozzáadása olyan alkatrészek gyártását teszi lehetővé, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

A végeredmény a gyártási idő jelentős lerövidülése, ezenkívül a gyártási folyamathoz szükséges gépek és gépkezelők száma is csökkenthető. A technológia nem mellékesen a nagy értékű alkatrészek javításában is alkalmazható. Az Európában most debütált VARIAXIS j-600/5X AM 5 tengelyes függőleges megmunkálóközpontot additív gyártófejjel szerelték fel a nagy sebességű additív gyártáshoz. A Wire-Arc AM gyártófej a berendezés keresztszánján található, innen építi fel rétegenként a hálószerű 3D formákat. A huzalos technológia a fémporoshoz képest gyorsabb anyagfelvitelt tesz lehetővé.

Az INTEGREX i-300S AM az INTEGREX AM széria legújabb modellje

A 12 000 ford/perc fordulatszámú főorsó és a széles (+90°- tól –120°-ig) forgástartományú B tengely nagy pontosságot és termelékenységet tesz lehetővé. A berendezés nagy merevségű és pontos felépítménnyel rendelkezik, a lineáris tengelyek mentén hengergörgős lineáris vezetékekkel, a két forgó tengelyen hengergörgős csigahajtással látták el. A világ leggyorsabb CNC-vezérlőjének számító SmoothX könnyen programozható mind a forgácsoláshoz, mind az additív gyártás automatizálásához. A j-600/5X AM alkalmazások széles körében használhatók a hajócsavar-alkatrészek, szerszámok és formák megmunkálásától kezdve az olajfúróalkatrészek gyártásáig és javításáig.

Az INTEGREX i-AM gépsorozat új tagjának számítaz INTEGREX i-300S AM modell is, amely a hibrid megmunkálásban is érvényesíti a Mazak DONE-IN-ONE filozófiáját. Az additív megmunkálás során több lézersugár végzi a fémpor szinterezését. A fúvóka közepén áteresztett fémpor lehetővé teszi különböző fém anyagok ötvözését. A multilézeres szinterezés előnye, hogy a fémszemcséket teljesen át lehet olvasztani, ami nagy anyagsűrűséghez vezet a késztermék esetében.

A VARIAXIS j-600/5X AM 5 tengelyes függőleges megmunkálóközpontot additív gyártófejjel szerelték fel a nagy sebességű additív gyártáshoz

A multilézeres fémszinterezés során a gravitáció még az additív gyártófej billentése közben is megakadályozza a fémpor bejuttatásának esetleges zavarait, így ideális komplex geometriák és finom szerkezetű modellek létrehozásához, például járó kerekek bevonatolására vagy egy hengergörgő finommodellezésére. Az áttervezett multilézeres additív gyártófejet mozgó keretes rendszer vezeti, ami nagy munkatéren történő megmunkálás esetében is biztosítja a szükséges pontosságot és hatékonyságot.

Az új gép forgácsolási képességei szintén kiemelkedők a saját kategóriájában. Nagyobb munkadarab-kapacitással rendelkezik, mint a mérettartomány bármely más többfunkciós gépe, a nagy teljesítményt pedig a 4 000 r/min fordulatszámú fő- és mellékorsók biztosítják.

Az ipar 4.0 koncepció gyors térhódítására tekintettel a japán gépgyártó minden AM gépe könnyen integrálható az ügyfél meglévő vagy jövőbeni gyártási rendszerébe. A SmoothX vezérlővel lehetőség van a gyártási folyamat valós idejű megfigyelésére és elemzésére, így lerövidíthetők a ciklusidők és csökkenthetők a raktárkészletek és a közvetett munkaerőköltségek.

www.mazakeu.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek