A következő lépés

Automatizálás a versenyképesség megtartásáért

2017. május 18., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás BestOF Kft. mágneses rögzítés rögzítéstechnika

Ma szinte minden fémmegmunkáló rendelkezik villamosan kapcsolható mágnesasztallal, CNC-vezérlésű megmunkálóközponttal. Előnyeik révén gyorsabban, pontosabban, gazdaságosabban tudunk dolgozni, olyan munkadarabokat is lehet rezgésmentesen rögzíteni és akár ezred pontossággal megmunkálni, ami korábban elképzelhetetlen volt. Mi a következő lépés, amiről nem is olyan sokára már szintén csak úgy fogunk beszélni, hogy minden versenyképes fémmegmunkálónak van ilyen?

A CNC-gépek és az elektropermanens mágnesasztalok elterjedése valóban széles körű. A drága, legtöbbször teljesen egyedi, nem gazdaságos, csak egy adott feladatra alkalmas hidraulikus-mechanikus készülékeket, a mechanikus, hidraulikus szorítókat kiváltják az egyszerűbb és olcsóbb, pólushosszabbítókkal gyorsan, egyszerűen készülékké átalakítható megoldások, vagy az univerzális vákuumasztalokkal, alátétlapokkal vákuumos-mechanikus munkadarab-rögzítő készülékek.

Mind a rögzítés, mind az elengedés automatizálható, ahogy például egy fröccsöntő vagy présgépen a szerszámcsere. Ez az első lépés az automatizálás felé. A nagy sorozatoknál a gyártók már kialakították mechanikus megoldásaikat, most a kisebb sorozatokon van a hangsúly. Még olcsóbban, még rugalmasabban termelni, rövid idő alatt átállni, hatékonynak és versenyképesnek maradni. A mágnesasztalok, a vákuumasztalok elektronikusan vezérelhetők, monitorozhatók, az automatizált rendszerekbe integrálhatók a CNC-vezérlésű megmunkálóközpontokkal, robotokkal együtt.

A szűk keresztmetszet a munkadarab továbbítása. Hogyan kerül a nyers darab a gépbe, ki és hogyan teszi be, majd veszi ki a géptérből a kész darabot, milyen módon ellenőrzi a terméket, és mindezt milyen sebességgel? Egy igazi SMED-feladat, ami mára már nem csak a nagy cégek számára megoldandó. A következő lépés a gyorsan és rugalmasan átalakítható, teljesen automatizált szigetek kialakítása. A robot megfelelő megfogóval képes a darab behelyezésére, a mágnes vagy a vákuum megoldja a rögzítést mindig azonos, egyenletesen eloszló rögzítőerővel és elektronikus visszajelzésekkel.

A megmunkálás után az ellenőrzést az ember helyett egyszerűbb rábízni egy kamerára, amely megfelelő algoritmusú kiértékelő szoftverrel folyamatosan továbbítja az adatokat fáradhatatlanul, pontosan, a referenciadarabhoz képesti összehasonlítással. Ehhez feladatfüggően elég 300–500 ms-ra megállítani a robotot a megfelelő pozícióban, és biztosak lehetünk, hogy a megrendelőhöz megfelelő termékek kerülnek kiszállításra.

Kihez fordulhatunk, ha többet szeretnénk arról megtudni, hogy mi legyen a következő lépés?

A BestOf Kft. szakemberei folyamatosan nyújtanak automatizált megoldásokat a LEAN kereteiben SMEDproblémákra. Készséggel állnak ügyfeleik rendelkezésére, első lépésként konzultációval és tervezéssel.

Tóth András

Rózsa Balázs

www.bestofkft.com

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek