A gyengéd érintés titka

Intelligens megfogó az együttműködő robotok számára

2016. augusztus 09., kedd, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2016 automatizálás befogástechnika ipari robot JL1 Co-act kollaboratív robot megfogó robotika Schunk

A rögzítési és megfogó technológiák éllovasának számító Schunk az AUTOMATICA szakkiállításon tartotta a kifejezetten az ember-robot együttműködésre kifejlesztett új generációs JL1 Co-act megfogó világpremierjét. A Schunk márkanagykövetének számító Jens Lehmann is elismeréssel beszélt az emberekkel történő közvetlen interakcióra és kommunikációra képes szelíd óriásról.

A JL1 Co-act megfogó legszembetűnőbb jellegzetességei a lekerekített éleket tartalmazó külső héj, a munkadarab károsodását megelőző integrált rendszer, valamint az emberi személyzettel történő kommunikációs interfészként szolgáló LED-panel. A JL1 megfogónak még az alapváltozata is megfelel az ember-robot együttműködésekre megállapított legszigorúbb követelményeknek: a teher semmilyen körülmények között nem eshet ki a megfogóból, mindig időben érzékeli az emberekkel történő érintkezést, és a megfogási mozdulatsor során a rendszer soha nem okozhat sérülést. A hajtástechnika a működési biztonságon kívül a szorítóerő széles tartományokban történő beállítását is lehetővé teszi. Amennyiben a folyamat – például vészleállítás következtében – megszakad, a JL1 továbbra is biztonságos megfogást biztosít.

Gyengéd héj – intelligens mag: a Schunk csúcstechnológiás JL1 Co-act megfogója újabb mérföldkő az ember/ robot együttműködés fejlődésében

A környezeti érzékelés révén a megfogó folyamatosan detektálja a környezetében található tényezőket, az adatokat pedig saját beépített szoftvere segítségével dolgozza fel és értékeli ki. Ha az emberekkel nem előre tervezett kontaktusba kerül, a szorítóerő automatikusan lekorlátozódik. A speciálisan kialakított megfogástechnika és a fellépő erőket folyamatosan mérő megfogó pofák rendszerének segítségével a JL1 valós időben adaptálja saját viselkedését attól függően, hogy egy munkadarabot vagy éppen egy emberi kezet érint. A megfogó megfelel az ipari robotokra vonatkozó DIN EN ISO 10218 biztonsági követelményeknek, de a tervezésekor már a jövőre vonatkozó DIN EN ISO 20218 követelményekre is tekintettel voltak.

Új mérce a biztonságos megfogástechnikában: a JL1 Co-act megfogó az AUTOMATICA szakkiállításon debütált a nagyközönség előtt. A kollaboratív megfogó ideális választás az ember/robot együttműködésen alapuló alkalmazások számára

A megfogó mint kommunikációs eszköz

A megfogó egyben a felsőbb szintű vezérlés és a kezelőszemélyzet közti kommunikációs eszközként is használható. LED-fények és színkódrendszer jelzi ki, hogy az automata rendszer üzemkész, és a megfelelő munkadarabot fogta-e meg. De a tervek messze túlszárnyalják ezeket az alapvető funkciókat: a jövőben a Co-act megfogó a szenzorok és a biztonsági mechanizmusok közötti komplex kapcsolat létrehozását is lehetővé teszi. A tervek között szerepel a JL1 erőmérő pofákkal és vizuális detektálással történő felszerelése, valamint a héj tapintó és kapacitív érzékelőkkel vagy rezisztív nyomásérzékeléssel történő kiegészítése. Ahogy az ember is több érzékszervének együttes használatával értékeli a külvilágot, úgy lesz képes a Co-act megfogó is több szenzorforrásból származó információk összegyűjtésére és a környezetről a lehető legpontosabb kép megalkotására. A robotokkal és a felsőbb szintű üzemirányítással történő kommunikációt OPC UA interfészek teszik majd lehetővé.

www.schunk.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek