A digitális gyár klasszikus példája

Dinamikus beruházásokkal és mindenre kiterjedő digitalizációval a DMG MORI kiterjesztette és megújította a lengyelországi FAMOT gyárat Pleszewben. Így az üzem a cégcsoport egyik legnagyobb és legmodernebb gyárává vált

2019. január 04., péntek, 06:00

Címkék: CLX 450 CLX 510 CMX 50 U CMX 600 V digitalizálás DMG MORI forgácsolás IIOT ipar 4.0 Lengyelország okosgyár szerszámgép szerszámgépipar

A FAMOT Pleszew Sp. z o. o. 1877-es alapítása óta, jelenleg 700 alkalmazottal, az egyik legrégebbi DMG MORI gyár. A 60 millió euró összértékű beruházással a DMG MORI továbbfejlesztette a gyárat, és a cégcsoporton belüli egyik legnagyobb üzemévé tette – a maga 50 000 m2-ével. Ebből 21 000 m2 a gyártás és az összeszerelés területe.

A gyárat az utóbbi időben folyamatosan fejlesztették és digitalizálták, megnövelve a kapacitását, és megalapozták a további fejlesztéseket. Ez az első olyan DMG MORI gyár, amely minden szinten digitálisan működik. Az ISTOS moduláris rendszerei, a DMG MORI Software Solution megoldásai, valamint a WERKBLiQ jövőorientált projektje együtt példaértékű digitális gyártást tesznek lehetővé. A FAMOT gyár megújulását 2018. október 8–12. között mutatták be a nagyközönségnek.

A jövő termelése az integrált digitalizációval

„A DMG MORI támogatja ügyfeleit az ipar 4.0 és az IIoT útján. Ha pedig élenjáró, célorientált és teljes körű szolgáltatásokat nyújtunk, mi is kihasználjuk a digitalizációban rejlő lehetőségeket – magyarázta dr. Michael Budt stratégiai igazgató, alátámasztva a FAMOT gyárban történt fejlesztéseket. – Első kézből szereztünk tapasztalatokat a digitalizáció implementálási lehetőségeiről, mivel integrált megoldást terveztünk a saját gyártásunk számára.” A megújult FAMOT gyár így egy valódi mérföldkő a DMG MORI cégcsoport életében, csakúgy, mint az ügyfelek számára.

A FAMOT az első minden szinten digitalizált DGM MORI gyár

A DMG MORI IT-infrastruktúrájának összekötése a rendeléskezeléssel, az ellátási lánccal és az ügyfélkapcsolatokkal döntő fontosságú lépés volt. Minden értékteremtő szinten – beleértve a belső folyamatokat, rendszereket és mind a felügyelt, mind a manuális folyamatlépéseket – gondosan kiépített hálózat dolgozik. Ez kezeli a beérkező rendeléseket az értékesítési oldalon, és egészen a gyártási karbantartás menedzsmentig elér. Közben irányítja a termeléstervezést és a belső MDE/BDE szoftvereket is a fontosabb paraméterek ellenőrzésében. „Ezzel hatékony, gyors és biztonságos gyártást tarthatunk fenn, folyamatos termelékenység- és minőségnövekedéssel, valamint az átláthatóság és a válaszadási képesség fokozásával – mondta dr. Michael Budt a célokról. – A specifikált rendszer az elkülönült megoldásokat és az új szoftvereket egy közös, agilis hálózatba integrálja.” A vállalatcsoporton belüli digitális testvérvállalatok – például az ISTOS a moduláris megoldásaival, mint a PLANNING SOLUTIONS – is támogatták a FAMOT gyár átalakulását.

A digitális FAMOT gyár egyik kulcseleme a „Manufacturing Service Bus” (gyártási szolgáltatási buszrendszer). „Ez a nyílt buszrendszer lehetővé teszi az egyes gyáron belüli speciális alkalmazások integrálását. Ezek között megtalálható az ERP, a HR-rendszer, valamint a szerszámmenedzsment is” – összegezte dr. Michael Budt. A termelésorientált ISTOS alkalmazás a termeléstervezéshez, az MDE/BDE rendszer, a központi állapotmegjelenítő és az egyéb adatmenedzsment-rendszerek, valamint a munkaerő-nyilvántartás is a fenti rendszerbe kapcsolódik. Az egyéb alkalmazások szintén a „Manufacturing Service Bus” rendszeren keresztül kommunikálnak, így a webalapú szolgáltatásplatform, a WERKBLiQ is, amelyet a DMG MORI leányvállalata fejleszt. Már önmagában a 2 000-es gyártási darabszám indokolja a buszrendszer alkalmazását. A kétirányú kommunikációra alkalmas hálózat teremt kapcsolatot a különféle alkalmazások között.

Strukturális, technológiai és emberierőforrás-beruházások

A rendelések és a termelési volumen növekedését tekintve – a CLX és CMX sorozat, valamint a gépvázak számában – a FAMOT gyár modernizációja szükséges volt. Dr. Michael Budt szerint „most tovább növelhetjük a kapacitásunkat, és biztosítottuk a folyamatos fejlesztések alapját is”. 2020-ra a FAMOT üzemében több mint 2 000 szerszámgép készülhet a CMX/CLX sorozatból és további 2 000 gépváz, valamint számos egyéb alkatrész és részegység a csoporton belüli többi gyár számára.

2020-ra a FAMOT kapacitása megduplázódik, így akár 2 000 eszterga- és maróközpont készülhet a CLX, CMX V és CMX U sorozatokból – emellett 2 000 gépváz a cégcsoport számára

A beruházások ugyanúgy érintették az épületet, mint a technológiát. Az üzemi terület nagysága eléri a 21 000 m2-t, ennek harmadán zajlik a gépek összeszerelése. Emellett egy új, nagy méretű bevonatoló is épült, illetve egy logisztikai csarnok. A 140 000 munkadarab mindennapi disztribúcióját egy KARDEX rendszer látja el a gyárban. Az új, 5. generációs CTX gépek alkatrészei számára létrehoztak egy indukciós edző helyiséget is. A gépeket Bielefeldben gyártják, de a vállalaton belüli vertikális integrációt jól mutatja a termelésbe bevont gyár fejlesztése. „A FAMOT szívében a mechanikai termelés áll, a gyár üzemterülete a legnagyobb a cégcsoporton belül. 50, többnyire DMG MORI szerszámgéppel dolgozunk, ezek ma már folyamatosan kapcsolatban állnak” – jelentette ki dr. Michael Budt.

A fenntartható növekedés új alkalmazottakat is kívánt, egyrészt a termelésben, másrészt a szerviz területén. A régió egyik legnagyobb munkáltatójaként 15 műszaki oktatási intézménnyel áll kapcsolatban a gyár, ezzel igyekeznek támogatni a leendő munkavállalókat. A fejlesztések hatással vannak továbbá az értékesítésre és a lengyelországi szervizszolgáltatásra is. A szerviztechnikusok száma ötvenre duplázódott az elmúlt öt évben. Elsősorban a szerviz területén volt szükség nagymértékű létszámnövelésre. Ezeket az embereket a DMG MORI képezte a feladatokra. „Amikor szervizminőségről beszélünk, és értékesítés utáni szolgáltatásokról, nem kötünk kompromisszumot – hangsúlyozta dr. Michael Budt. – Folyamatosan áldozunk továbbá az alkalmazásaink fejlesztésére mind a FAMOT-nál, mind a DMG MORI Polskánál. A munkatársaink elkötelezettsége pedig elengedhetetlen az ügyfeleink bizalmának fenntartásához.”

www.dmgmori.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek