Flexi Soft – a balesetvédelmi vezérlő

2013. október 15., kedd, 16:03

Címkék: balesetvédelem Ethernet Flexi Soft ipari kommunikáció Sick szenzortechnika

Az új Flexi Soft erőteljes, moduláris és könnyen üzembe helyezhető balasetvédelmi vezérlő, amely méretezhetőségénél fogva hatékonyan adaptálható balesetvédelmi alkalmazások széles körének követelményeihez. Intuitív felhasználói szoftverének segítségével gyerekjáték a funkcióblokkok és a logikai funkciók társítása. Moduláris felépítésének köszönhetően a balesetvédelmi vezérlő feladatai modulonként növelhetők – egészen a legmagasabb biztonsági szintig.

  
A balesetvédelmi rendszermegoldások kialakítása így jelentős mértékben leegyszerűsödik. A terepi környezetbe való integrálás és a megfelelő kétirányú kommunikáció a szenzorok, vezérlők és kezelőelemek között, valamint a végső ellenőrzési szint teszi különösen érdekessé a Flexi Soft rendszert kicsi és közepes méretű gépek esetében. Az idei évben új hálózati megoldásokkal és továbbfejlesztett funkciókínálattal lesz elérhető a Flexi Soft, a SICK méltán híres moduláris balesetvédelmi vezérlője.
 

Biztonságos összeköttetés drag&drop módszerrel

A balesetvédelmi vezérlő egy CPU, amely átviteli modulokkal és gateway-ekkel bővíthető. A konfigurálás egy különösen intuitív felhasználói interfészen keresztül történik. A szükséges szenzorok és kezelőelemek könnyen „összeköthetők” az előzőleg kiválasztott Flexi Soft modullal, drag&drop módszerrel, majd a paraméterek beírása következik. A következő lépés a balesetvédelmi alkalmazás konfigurálása a logikai szerkesztőben, amely egy sor különféle logikai és funkcióblokkot tartalmaz, amivel nagyon komplex összekapcsolások is kialakíthatók és áttekinthetően megjeleníthetők. A komplett konfiguráció a vezérlő rendszercsatlakozójában tárolódik. Mivel a  tápellátás is ezen a csatlakozón keresztül érkezik, minden szükséges berendezés csere kábelezési nehézségek nélkül végrehajtható. Ezzel biztosítható a rendszer maximális szintű rendelkezésre állása.
 
Flexi Soft, a SICK méltán híres moduláris balesetvédelmi vezérlője

Akár 144 I/Os is lehetséges

A Flexi Soft CPU, amely opcióként két integrált EFI (SICK balesetvédelmi kommunikációs busz) csatlakozási lehetőséggel is kapható, 12 Flexi Soft modul  csatlakoztatására alkalmas, így a rendszer 96 bemenet és 48 kimenet definiálására alkalmas. Rendelkezésre állnak többcsatornás bemeneti és átviteli vegyes modulok, relé modulok és terepi modulok (a standard vezérlőbe történő integráláshoz). Intelligens SICK balesetvédelmi szenzorok (mint például az S300, vagy S3000  balesetévédelmi lézer szkenner, vagy a C4000 balesetvédelmi fényfüggöny) használata esetén a felhasználó EFI-vel (Enhanced Function Interface) kiegészített balesetvédelmi vezérlőt választhat ki. Ilyen esetben az optoelektronikus védőberendezések közvetlenül a vezérlővel kommunikálnak – csak egy bővítő IO modulra van szükség a kapcsolt jelek kiküldéséhez. Ehhez az IO modulhoz csatlakoztathatók a különböző kezelőelemek, például meghajtók, mágnesszelepek, végső kapcsoló elemek (FSD) vagy visszajelző lámpák.
 

Számos biztonsági szenzor számára nyitott bővítő modulok

A bemeneti oldalon a bővítő modulok számos különféle balesetvédelmi szenzor integrálását teszik lehetővé. Ezek között megtalálható a SICK csaknem minden érzékelője – például balesetvédelmi kapcsolók és -reteszelők, -pozíció- és lengő kapcsolók, -érintkezésmentes kapcsolók és -kezelőberendezések, valamint csaknem minden optoelektronikus védőberendezés, például lézer szkennerek, kamerarendszerek, fényfüggönyök, valamint egysugaras és többsugaras balesetvédelmi berendezések. Lehetséges más gyártóktól származó balesetvédelmi szenzorok, például nyomásérzékelő, vagy kétkezes vezérlőelemek integrálása is.
 

Az Ethernet kommunikáció átfogó diagnosztikát tesz lehetővé

Feladattól függően a Flexi Soft buszos rendszerbe integrálható. Ebben az esetben minden modul kétirányú kommunikációs interfésszel van felszerelve. Ez az adatátviteli lehetőség sok egyéb előnnyel is jár, beleértve minden vezérlési- és szenzorfunkciók átfogó diagnosztikáját, valamint a folyamat kijelzését. Azon tipikus folyamati és diagnosztikai adatok mellett, amelyeket a Flexi Soft rendszer magasabb rangú vezérlőnek küld el a megfelelő terepi kapcsolaton keresztül, vezérlőtől származó parancsok szintén feldolgozhatók a Flexi Soft logikai szerkesztőben.
 
www.sick.hu
office@sick.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek