Fejlett robotika

Az ember-robot együttműködésben a jövő

2017. június 20., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás ember-robot együttműködés ipari robot kollaboratív robot kuka KUKA Robotics robot robotika

Napjaink termelési környezetét nehéz automatizálás nélkül elképzelni. Sok esetben az automatizálás mértéke rugalmas. Az ipari robotok fokozatosan új feladatokat vesznek át, és szorosabban együtt dolgoznak a humán gépkezelőkkel. Az ember-robot együttműködés (HRC) az automatizálás szerves részévé válik.

Az emberek és a robotok közti közvetlen együttműködés – melyet ember-robot együttműködésnek (HRC) is neveznek – elsősorban a korábban alacsony szinten vagy egyáltalán nem automatizált szektorokban fordul elő. Ennek egyik klasszikus példája a gépjárműipar. A fehér burkolatú készülékek gyártásában a folyamatok 95%-a automatizált, és csak a folyamatok 5%-át végzik manuálisan. A végső összeszerelés esetében ennek pontosan az ellenkezője igaz. Ott a robot segédek érezhetően leegyszerűsítik a nagy erőfeszítést igénylő vagy ergonómiailag előnytelen feladatokat. Ennek eléréséhez a robotok egy olyan új generációjára van szükség, amelyeknek biztonságosan kell együttműködniük a humán operátorokkal. Ilyen robotokat már használnak a hajtóművekben és az erőátviteli rendszerekben csakúgy, mint a végső összeszerelésben. Ettől függetlenül sok más szektorban és alkalmazási területen is hatalmas lehetőségek rejlenek a HRC számára.

Robotok és alkalmazásbiztonság

Ahhoz, hogy az emberekkel zökkenőmentesen együtt tudjanak dolgozni, a robotoknak speciális tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Ergonómiájukat a közvetlen kontaktust is figyelembe véve kell megtervezni. Az emberekkel történő kontaktus miatt a robotnak képesnek kell lennie korlátozni a sebességét, hogy minimalizálja a rendszerben tárolt mozgási energiát, és megbízhatóan észlelje az ütközéseket. A robotmozgás minden tengelyében beépített érzékelők biztosítják, hogy a robot „észlelje” a környezetét, és azonnal reagáljon arra.

A HRC-alkalmazások esetében a teljes alkalmazást és az ahhoz kapcsolódó környezetet egyaránt figyelembe kell venni. Mindenekelőtt és mindenekfelett a robot, valamint a robotok és emberek által közösen használt környezet biztonsága meg kell hogy feleljen a szükséges követelményeknek, így biztosítva az alacsony kockázatú közös munkát. Ez biztonságos cella koncepciókat igényel. Nem utolsósorban pedig az operátornak biztonságban kell éreznie magát, és ily módon alakulhat ki benne a segédje szükséges elfogadása.

HRC és mobilitás az okosgyárért

A jövőbeni termelés maximális rugalmasságának biztosításához a HRC mobilitással történő összekapcsolása a következő logikus lépés. Ha egy érzékeny, kis tömegű robot erősségeit egy mobil és autonóm platformmal kombináljuk, a robot helytől független, nagy rugalmasságú, munkaterület szempontjából sem korlátozott gyártósegéddé válik – ez pedig ideális alap az Industrie 4.0 követelményeinek való megfeleléshez.

HRC a belső logisztikában

Az emberek, gépek, robotok és szállítószalag-rendszerek a logisztikai központokban is szorosan, hálózatokba kötve dolgoznak együtt az anyagáramlás hatékony kezelése érdekében. Az érzékelők és a hálózatba kapcsolt informatikai rendszerek használata révén minden komponens képes optimális döntéseket hozni a megfelelő időben az ellátási lánc minden pontján. Az együttműködő robotok – például egy automatizált összeválogató alkalmazásban – képesek közvetlenül kiszedni a konténerekből az automatikus raktári rendszerek által kiadott, előkészített árucikkeket egy, az alkalmazásba beépített modern képfeldolgozó rendszer támogatásának köszönhetően. Így a humán operátor növekvő mértékben végezheti a folyamat tökéletesítését szolgáló feladatokat.

A jövő gyárában a robot játssza a főszerepet

A HRC-megoldásoknak köszönhetően a robotok és a humán operátorok ideális termelőteamet alkothatnak. A humán operátor a kreatívan, stratégaként dolgozó kognitív erő, és az is marad – a robot pedig a megismételhetőséget, erőt és kitartást hozza az együttműködésbe, amint megfelel a legmagasabb biztonsági szabványoknak. A képességei pedig egyre javulnak. A robotok továbbra is jobban fognak dolgozni az emberekkel, el fogják sajátítani a gesztusokkal és a hangokkal történő irányítást, tudatában lesznek a környezetüknek, és intuitívan integrálódni fognak a különböző folyamatokba. Az intelligens gépek mobilak és tanulékonyak lesznek, megosztják a tudásukat, és rajokban fognak tevékenykedni – ezáltal kulcsszerepet betöltve a jövő gyáraiban.

www.kuka-robotics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek