Kész a bálák fogadására az új pécsi erőmű2012-07-10

2012. július 11., szerda, 11:29

Címkék: Biomassza Pannonpower Holding Zrt.

A tüzelőanyag-tároló csarnok intelligens logisztikai rendszer legapróbb részleteivel ismerkedhettek meg a közelmúltban a pécsi erőmű új biomassza-tüzelésű blokkjának tüzelőanyag-beszállítói. A több mint 5500 négyzetméter hasznos alapterületű csarnok gyakorlatilag készen áll a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek fogadására, a mintegy 3,5 napra elegendő tüzelőanyag tárolására alkalmas csarnokot várhatóan augusztusban töltik fel először.

A tüzelőanyag-beszállítás folyamatával ismerkedtek meg a PANNONPOWER új erőművi blokkjának bálabeszállítói július elején. Csaknem félszázan vettek részt a pécsi erőmű partnereinek szervezett zártkörű bemutatón, ahol a helyszínen, a legapróbb részletekig ismertették a beszállítás folyamatát. Bemutatták, hogy a bálákat szállító pótkocsis teherautókat hogyan kell felpakolni, azok milyen útvonalon közelíthetik meg a tüzelőanyag-tároló csarnokot, ott hogyan azonosítják majd a szállítókat, és a kor színvonalán álló intelligens logisztikai rendszer milyen módon veszi át a bálákat.

„A félautomata rendszer soronként egyszerre emeli meg a bálákat, amelyeknek a tömegét és a nedvesség-tartalmát is azonnal megméri” – mondta el Rudolf Péter, a pécsi erőmű tüzelőanyag-beszállításáért felelős Pannon-Biomassza Kft. ügyvezetője. „Ezt követően a 21 méter fesztávolságú daruk a kazán aktuális tüzelőanyag-igényétől függően vagy a kazánt ellátó szállítószalagra, vagy a csarnokba helyezik el a bálákat. A mintegy 5500 négyzetméteres és 15 méter magas csarnokban három és fél napra elegendő tüzelőanyag fér el, ez biztosítja azt, hogy a tüzelőanyag kedvezőtlen közlekedési viszonyok mellett is folyamatosan rendelkezésre álljon.”

A bálatároló építészeti munkálatai gyakorlatilag teljes egészében elkészültek, a tűzvédelmi kivitelezési munkálatok pedig végső stádiumban vannak, így a hónap végére a csarnok alkalmas lesz a tüzelőanyag fogadására. A meleg üzemi próbákhoz szükséges első szállítmányok augusztus első felében érkeznek meg a csarnokba, amelynek első teljes feltöltése a jövő hónap végére történik meg. Az új erőmű nagyméretű kockabálákat fogad majd: a 2,5 méter hosszú, 1,2 méter széles és 0,9, illetve 0,7 méter magasságú bálák bármilyen szántóföldi növény szármaradványából készülhetnek. A rendszer nemcsak a gabonaszárból készített bálákat képes befogadni, hanem a napraforgó, a repce, vagy akár a kukorica szárából képzett bálákat is, mindemellett a gyepterületek kaszálásából származó széna is felhasználható.

A Pannonpower új, bálázható mezőgazdasági melléktermékek tüzelésére alkalmas erőművi blokkja évente 240 ezer tonna lágyszárú biomasszát használ majd fel. A 2013 nyaráig szükséges tüzelőanyag-mennyiség teljes egészére aláírt beszállítói szerződésekkel rendelkezik az erőmű, amely év végén kezdi meg működését. Magyarország legnagyobb lágyszárú biomassza-tüzelésű blokkjaként az új egység jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az erőmű Pécs város mintegy 31 ezer lakását és több mint 450 közintézményét a következő fűtési szezontól zöld távhővel tudja ellátni. A mintegy 24 milliárd forintból épülő új erőművi blokk révén a város függetlenedni tud a fosszilis tüzelőanyagoktól, miközben többlet széndioxid-kibocsátás nélkül képes villamos- és hőenergia előállítására.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek