Indul a Korányi-projekt

2013. március 19., kedd, 21:58

Címkék: egészségügy eu fejlesztés kórház medica medika medikai gyártók orvostechnika orvostechnológia Semmelweis Egyetem

Még ebben a hónapban megkezdődhet a 12 milliárd forintból megvalósuló, húszezer négyzetméteres, hétszintes központi betegellátó épület építése - közölte a Semmelweis Egyetem, miután kiderült: eredményesen zárult a Korányi-projekt kivitelezésére indított közbeszerzési eljárása.

A beruházás - amelynek vállalkozási szerződését kedden írta alá az egyetem a Swietelsky Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft. által alkotott konzorciummal - az egyetem Klinikák metrómegállónál lévő területén valósul meg a tervek szerint jövő év nyarára.
A tájékoztatás szerint a több mint 12 milliárd forintból készülő új épületben radiológia, központi laboratórium, az országban egyedülálló intenzív osztály, száztíz ágyas traumatológia, valamint ortopédiai osztály is helyet kap. Új szolgáltatási egységként létrejön egy kiemelt sürgősségi központ és egy modern fizioterápiás részleg, az épület tetején pedig helikopterleszálló lesz. Az új központi épületet a szomszédos klinikákkal belső folyosóhálózat köti majd össze.
A 6,6 milliárdos építési beruházás mellett a projekt keretében nagy értékű eszköz- és műszerfejlesztés is megvalósul. Létrejön a teljesen digitalizált radiológia, jelentős előrelépés lesz az automatizált központi laboratórium, valamint a teljesen új felszerelésű 29 ágyas központi intenzív osztály is.
A 8,1 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósuló Korányi-projekttel olyan átszervezés indulhat el, amely egységesíti és gyorsítja az ellátást. A fejlesztés hatására rövidülnek a betegutak, gyorsabban jutnak a betegek a megfelelő ellátáshoz, és hatékonyabbá válik a szolgáltatás - olvasható a közleményben.
A kivitelezés megkezdése előtt az egyetemen jelentős előkészítő munka folyt. 2012 második felétől több régi épületet elbontottak, új parkoló és egy ideiglenes, fedett közlekedőfolyosó készült, amely a biztonságos betegszállítást és az akadálymentes közlekedést szolgálja az építkezés ideje alatt. Az előkészítő munkák legnagyobb részben a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, valamint a radiológiai klinikát magában foglaló épületet érintették, amely a Korányi-projekt révén egységes homlokzatot kap és egybeépül az új, hétszintes épülettel.
A kivitelezés a betegellátás biztonságát nem érinti, a klinikák működése zökkenőmentes lesz, és a betegeket is folyamatosan tájékoztatják.

Edupress.hu
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek