Energiahatékonyság a haszongépjárművek gyártásában

Optimalizált fogyasztás

2021. szeptember 06., hétfő, 11:18

Címkék: autóipar autóipari beszállító energiafogyasztás energiahatékonyság energiamegtakarítás Festo haszongépjármű Iveco

Az energiahatékonyság nem csak az utakon játszik fontos szerepet. Már a gépjárműgyártás során is segítenek okos automatizálási megoldások az energia- és költségmegtakarításban. A Madridban található IVECO üzem a Festo energiahatékony megoldására épít.

A nehéz haszongépjárművek spanyolországi gyártóhelyén – amely egyben az IVECO kutatási és fejlesztési központja is – az utóbbi években számos fejlesztés történt a környezetvédelem területén. A gyártott járművek CO2-kibocsátása 53%-kal csökkent. Az összes maradékanyag 99%-a újrahasznosításra kerül. A beruházási javakra, mint például haszongépjárművekre specializálódott CNH Industrial N.V. első IVECO üzemeként a madridi telephely 2017-ben elérte a World Class Manufacturing Gold Level szintet a gyártóberendezések és gyártási folyamatok integrált irányításáért. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében még egy lépéssel tovább léptek és bevezettek egy energiahatékonysági megoldást, amely a Festo MS9 karbantartó berendezés-sorozatán alapul. Az ügyfél igényei szerint kidolgozott megoldás alapvetően az MSE6-E2M energiahatékonysági modulhoz hasonlóan működik, de nagyobb áramlási sebességet nyújt.

Energiahatékonyság akcióban: műanyag karosszériarészek manuális festése az IVECO üzemben Madridban

Automatikus ellenőrzés

Az energiahatékonysági modul járműfesték-keverő helyiségben történő használata révén az üzem fenntartható módon energiát takarít meg. Az IVECO Madrid keverőhelyisége mind a manuális, mind a robotokkal felszerelt festőkabinok belső beszállítójának központja. A pneumatikus festékkeverési folyamat előnyeit Miguel Ángel Daganzo karbantartási menedzser írja le: „A modul automatikusan vezérli és szabályozza a sűrített levegő ellátást. Energiát takarítunk meg azáltal, hogy az okos eszköz folyamatosan rögzíti a felhasznált levegő mennyiségét és automatikusan kikapcsolja a levegőellátást, ha a berendezés készenléti üzemmódban van.

Kompakt felépítése révén az energiahatékonysági modul illik az ATEX biztonsági szekrénybe. Kezelése érintőképernyőn, okostelefonon vagy táblagépen keresztül történik.

Kevesebb karbantartási munka

A Festo energiahatékonysági modulja az okos pneumatika révén hatékonynak mutatkozik a festőkabinokban. Az állandó nyomáson tartáson kívül megszűnik a költséges szivárgások rögzítése és jelentése is. „A rendszer nem csak észleli, hogy csökken a nyomás, hanem utal is rá” – magyarázza Miguel Ángel Daganzo. „Ezért már nincs szükség arra, hogy egy egész dolgozói csapat karbantartási munkákat végezzen.”

 

 

Átlátható folyamatok

Ezen kívül az energiahatékonysági modul ellenőrzi a releváns folyamatadatokat. Dazu Miguel Ángel Daganzo: „A fontos folyamatadatok nyomon követése számunkra lényeges előny, ami teljes mértékben az Ipar 4.0 céljait követi. Gyártóüzemeinkben nő a pneumatika energiahatékonysága azáltal, hogy egyre több adat áll rendelkezésünkre a folyamatokról, amelyek korábban nem voltak elérhetők.” A modul által gyűjtött információk könnyen fogadhatók és olvashatók okostelefonon vagy táblagépen keresztül. A hibák gyorsan és könnyen észlelhetők. A reakcióidők lerövidülnek.

A festékkeverő helyiségben az energiahatékonysági modul csökkenti a sűrített levegő fogyasztást.

Biztonságos használat

Az energiahatékonysági modult a rendszer vezérlésére szolgáló érintőképernyővel ellátott CPX terminállal együtt közvetlenül a berendezésen telepítették. Biztonsági okokból mind a modult, mind a CPX termináli két ATEX szekrény védi. Ezzel az automatizálási megoldás megfelel az Európai Unió ATEX irányelvének robbanásveszélyes környezetben történő használatra. Ugyanakkor a modul kompakt kialakítása az IVECO Madrid javára szolgál. Mint energiahatékonysági benchmark, az IVECO fontolóra veszi az energiahatékonysági modul alkalmazását további üzemekben.

www.festo.com/efficiency

www.festo.com/e2m

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek