Ember és robot közötti együttműködés a robotszerelésben

2017. október 09., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás ember-robot együttműködés ipari robot kollaboratív robot KUKA Robotics robot robotika

Emberi kollégájával együtt a KUKA LBR iiwa könnyűépítésű robot összecsavarozza a meghajtáso-kat a QUANTEC ipari robotnak. Így gondoskodik a produktív és ergonomikus működésről.

A kiindulási helyzet

Hogyan tudjuk optimalizálni a saját robotszerelésünket? Ugyanúgy, mint ahogyan egy ügyfél esetében tennénk: "A helyes kérdéseket tesszük fel, megtaláljuk az egyéni és testreszabott megoldást, majd gyakorlati alkalmazás során megvalósítjuk", véli Henning Borkeloh, a KUKA Systems Advanced Technology Solutions alelnöke. A QUANTEC-robot szerelés során a KUKA LBR iiwa könnyűépítésű robot alkalmazása már bevált. A guruló asszisztens 2015 elején kezdte meg munkáját az összeszerelésben.

A feladat

KR Quantec robotlengőkarhoz tartozó meghajtások szereléséről van szó a KUKA saját gyártásában. A meghajtást a konstrukciós előírások szerint pontosan 104 newtonméter forgatónyomatékkal kell csavarozni. Monoton és ergonómiailag kedvezőtlen munka.

A megoldás

Amikor a munkatárs megérinti a KUKA LBR iiwa robotot, azt jelzi számára, hogy elindíthatja az automatikus csavarozási folyamatot. Ezután a könnyűépítésű robot érzékeny és finomhangolt tulajdonságai révén elkezdi elhelyezni magát a munkaállomáson. Ezalatt a munkatárs elhelyezi az új lengőkart a második rakodóasztalon. A lengőkarok előre behelyezett csavarokat tartalmaznak, melyeket a KUKA LBR iiwa a konstrukciós előírások szerinti sorrendben pontos forgatónyomatékkal húz meg. A kezelő másodszori érintése után kezdi csak meg a KUKA LBR iiwa a második lengőkaron található csavarok meghúzását. A kezelő minden pillanatban beavatkozhat a munkafolyamatba. Nincsen szükség elválasztó védőkerítésekre.

Ezen kívül a KUKA flexFELLOW rugalmas applikációja a folyamatos dokumentáció lehetőségét nyújtja, mely növeli a minőséget és a folymatok biztonságát. „Saját gyártásunk során is az Ipar 4.0 mottója szerint cselekszünk.“ Itt robotok építenek robotot emberi közreműködéssel. A DGUV pedig bebizonyította, hogy milyen biztonságos ez az együttműködés. Az ügyfél haszna az, hogy a berendezés kevesebb területet igényel, a gyártás gyorsul és a munkatársak ergonómiai helyzete javul", mondja Borkeloh. Minden az ember és robot közötti együttműködését veszi célba. A KUKA flexFELLOW ezen felül a kézi szerelésben is alkalmazható. Legyen szó emberről vagy robotról, a folyamatban lévő gyártás mindig biztosítható.

A KUKA kezdettől fogva a teljes berendezést figyelembe vette, hogy a robotok biztonságosan tudjanak együtt dolgozni emberi kollégáikkal. Hiszen amikor a robot biztonságos sebességgel mozog és azonnal meg is áll, ha a legkisebb ellenállásba ütközik, a legfinomabb érzékelő sem elég, ha például egy éles szerszámot tart a megfogójában. Független szakértők igazolták, hogy a biztonsági intézkedések a mindennapokban is valóban működnek: 2015-ben a Német Törvényi Balesetbiztosítás gépeket és gyártási automatikát vizsgáló szakszervezeti vizsga- és tanúsító állomása (DGUV Test) tanúsította a flexFELLOW berendezést. Ennek során az ISO/TS 15066 biomechanikai határértékeinek minden kritériuma teljesült, így a berendezés megfelel a 2006/42/EK gépekre vonatkozó irányelvnek. Tehát biztonságos.

www.kuka.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek