Raktárháborúk 1. rész

AutoStore®-ban tárolt ajándékszalagok a tökéletes csomagoláshoz

2019. december 12., csütörtök, 06:00

Címkék: anyagmozgatás automata tároló intralogisztika logisztika raktár raktári automatizálás raktárirányítási szoftver raktárlogisztika raktártechnika STILL tárolástechnika tárolórendszer

Egy évtizeddel ezelőtt egy automatizált raktár még fehér hollónak számított Magyarországon, miközben Nyugat-Európában már egyáltalán nem számított sem ritkaságnak, sem műszaki bravúrnak. Idehaza azonban olcsó volt a munkaerő, és bőségesen rendelkezésre állt, így ha megnövekedtek a logisztikai feladatok, akkor megnövelték a munkatársak és az eszközök számát. Még a technológiai fejlesztésekben élenjáró autógyártók is ódzkodtak az automata raktáraktól, mert attól féltek, hogy elvesztik az alkalmazkodási képességüket. Manapság azonban más a helyzet. Kevés és drága a munkaerő, az automata raktárak pedig lehetővé teszik a rugalmas alkalmazkodást. A rendszer átgondolt kivitelezése azonban kulcsfontosságú. Háromrészes cikksorozatunk a sikeres raktár-automatizálásról mutat be iparági példákat.

A C. E. Pattberg GmbH & Co. KG cég ajándékszalagokat gyárt és forgalmaz a kiskereskedelmi láncok és üzleti végfelhasználók számára. A tárolás és a kigyűjtés optimalizálása érdekében – ami különösen a karácsonyi csúcsforgalom idején okoz nehézségeket – a vállalat 2018-ban a Dematic cég AutoStore® rendszerét telepítette a hattingeni cégközpontba. A kompakt kigyűjtő rendszerrel csökkent a megrendelések összeállítása során vétett hibák száma, ezzel egyidejűleg a működési és a munkabérköltség is mérséklődött.

A kihívás

A karácsonyi szezon mutatja meg igazából, hogy mekkora forgalom bonyolódik le a C. E. Pattberg raktárában. Korábban zsúfolásig telt polcok, keskeny folyosók és számos kigyűjtő rendszer jelentették a mindennapokat a Hattingenben található gyártó- és raktárhelyiségben. A megrendelések feldolgozása összetett folyamatokat és hosszas sétákat feltételezett. Az ajándék- és dekorációs szalagokat magasraktári rendszerben tárolták 6 000 négyzetméter összterületen, amelyet az alkalmazottaknak naponta többször át kellett járniuk a megrendelések manuális kigyűjtéséhez és becsomagolásához. Ez komoly időráfordítással és magas személyzeti állománnyal járt, ezenkívül a hibaarány is bosszantóan nagy volt.

A megoldás

A KION-csoporthoz tartozó Still és Dematic cégek automatizált raktárlogisztikai megoldásai már Magyarországon is hódítanak. Az integrált automata raktár-technológiák, szoftverek és szolgáltatások globális piacvezetőjének számító Dematic révén a főleg targoncaspecialistaként ismert Still a raktártechnika területén is a világ élvonalában van.

„Jelentősen megnöveltük az áteresztőképességet, ami komoly megtakarítást jelent a működési és a munkaerőköltségekben. Az AutoStore® rendszerrel már készen állunk a jövő kihívásaira.”

Daniel Pattberg, a C. E. Pattberg GmbH & Co. KG vezérigazgatója.

A cég automatikus megoldást keresett az ajándék- és dekorációs szalagok tárolására és kigyűjtésére a hatékonyság növeléséhez. A C. E. Pattberg gyorsan kiválasztott egy kisebb tárolóautomatát (Miniload) polcrendszerrel és folyosókkal, és különféle ajánlatokat kért be. Az új rendszert 2018 nyarán kellett telepíteni, hogy a karácsonyi szezonra már tökéletesen készen álljon.

Az igények felmérésekor a Dematic arra a következtetésre jutott, hogy az automatizált Miniload gyorsan a képességei határához fog jutni. A rendszernek napi 1 100 kigyűjtést kell végeznie, amit a Miniload ugyan még képes teljesíteni, de bővítése már egyáltalán nem lenne egyszerű feladat.

A Dematic ezért az AutoStore® rendszerre tett javaslatot, amellyel optimális helykihasználás és kompakt tárolás hozható létre. Daniel Pattberg ügyvezető igazgató ma már boldog, hogy akkor hagyta magát meggyőzni. A rendszer teljesítménye, helytakarékos kialakítása és a jövőbeni üzleti fejleményekhez való egyszerű adaptálhatósága az AutoStore®-t minden versenytársa fölé emeli. A pontos tervezésnek köszönhetően a C. E. Pattberg a beruházási döntés meghozatala után mindössze hat hónappal azután már üzembe is helyezhette a rendszert.

A végrehajtás

Előnyök:

 • A Miniload rendszernél kompaktabb tárolóhely
 • Elegendő szabad hely a jövőbeli bővítésekhez
 • A munkatársak könnyebben és gyorsabban tájékozódnak
 • Kevesebb mozgásra van szükség a kigyűjtéshez
 • A megrendelések pontosabb és hatékonyabb feldolgozása
 • Hozzáadott érték az AutoStore® szoftverrel
 • A redundáns robotok miatt nincs állásidő

Műszaki adatok:

 • AutoStore® 170 négyzetméter alapterülettel és 16 szinttel
 • 4 500 cikk tárolása 7 800 tárolóládában
 • 8 robottal kiszolgált 2 kigyűjtő állomás napi 1 100 kigyűjtéssel
 • Akár 19 robotra és 3 kigyűjtő állomásra is bővíthető

Az AutoStore® rendszer csak 170 négyzetmétert foglal el a raktárban. Úgy épül fel, mint egy konténertorony: 16 szinten 7 800 tárolóládát helyeztek el. A rendszerben jelenleg 4 500 különféle ajándék- és dekorációs szalag tárolható, amelyek különböző mennyiségben kaphatók. A négyzetrácsos területen mozgó 8 robot automatikusan jut el a kívánt tárolóládához. Az AutoStore® rendszert két kigyűjtő állomás egészíti ki, majd a termékeket manuálisan válogatják és csomagolják. A C. E. Pattberg jelenleg az egyik kigyűjtő állomást a kitárazásra, a másikat az áruk betárazására használja.

Az AutoStore® rendszerben tárolt termékekkel a megrendelések közel 70%-a teljesíthető. A termék méretétől függően a tárolóládák 13 és 300 egység közötti mennyiséget tartalmaznak. Rövid idő elteltével a cég úgy döntött, hogy olyan ajándékszalagokat is bevisz a tárolórendszerbe, amelyeket korábban nem itt tervezett raktározni. Az a néhány termék, amely a méretbeli korlátok miatt nem helyezhető el a rendszerben, továbbra is a magasraktárakban van.

Az AutoStore® rendszerre való átállás gyorsan meghozta az első gyümölcseit. Mivel jóval kevesebb mozgásra van szükség, a kigyűjtő állomások is sokkal hatékonyabban működnek. A munkatársakat sem kell olyan hosszasan képezni. A manuális kigyűjtéshez nélkülözhetetlen termékismeretre sincs már szükség, mivel az AutoStore® automatikusan leszállítja az adott terméket. Ez csökkenti a megrendelések összeállításakor a hibaarányt is. Korábban helytakarékossági okokból egy raklapon akár négy terméket is tároltak, ma ezzel szemben minden tárolóládában mindössze egyetlen termék található.

Az AutoStore® rendszer lelkét jelentő szoftver automatikusan továbbítja az adatokat – például a csomagok számát – a kiszállításért felelős munkatársaknak. A címkéket további adatbevitel nélkül ki lehet nyomtatni. Az AutoStore® rendszerhez szükséges IT-integráció sem okozott problémát, az adatokat interfészprogramozás révén automatikusan továbbítják a vállalat ERP-rendszerébe.

Az eredmény

Az AutoStore® rendszernek köszönhetően ma már egy teljesen más kép fogad minket a hattingeni raktárban: a teli polcok és a szűk folyosók már a múlté. A cég az így létrejött nyitott teret a kiszállításhoz és a nagy megrendelések előkészítéséhez hasznosítja. A raklapok így gyorsabban berakhatók. Az AutoStore® rendszer további előnye, hogy a bővítéseket is lehetővé teszi. A Dematic már gondoskodott egy harmadik kigyűjtő állomás telepítéséről, ezenfelül a robotok száma is 19-re növelhető.

Folytatjuk

www.still.hu

Kapcsolódó cikkek:

Raktárháborúk 3. rész

Raktárháborúk 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek