Keretmegállapodással az energiatakarékos közvilágítási rendszerekért

2012. július 05., csütörtök, 12:50

Címkék: E.ON Energiaszolgáltató Kft. energia GREP Green Public Lighting Zrt. közvilágítás

A települési önkormányzatok közvilágítási rendszereinek modernizációjára kötött együttműködési keretmegállapodást a GREP Zrt. és az E.ON Energiaszolgáltató Kft. A kistelepülési önkormányzatok akár 40-50 százalékos energia-, és jelentős költségmegtakarítást is elérhetnek közvilágítási rendszereiken, ha csatlakoznak a két szervezet közös korszerűsítési programjához

Sok száz település számára biztosít lehetőséget közvilágítási rendszereik modernizációjára és kedvező energiaköltségek melletti üzemeltetésére a GREP Green Public Lighting Zrt. és az E.ON Energiaszolgáltató Kft. között létrejött együttműködési keretmegállapodás. A helyhatóságok kötelező feladata a közvilágítás biztosítása, amelyet a két vállalat együttes fellépésének köszönhetően jelentős energia- és költségmegtakarítás mellett üzemeltethetnek a jövőben. Ez utóbbi főleg a költségvetési források 2013-as visszafogásának tükrében jelenthet vonzó megoldást a kistelepülések számára.

Az E.ON tavaly indította útjára energiahatékonysági programját, amelynek első területe a közvilágítás. A szakmai együttműködés ennek a programnak a keretében jött létre a GREP Zrt.-vel. Az együttműködés legfontosabb mozgatórugója a két fél szakértelme, és az ezek összekapcsolásából fakadó szakmai know-how és finanszírozási bázis, amely révén az önkormányzatok önerő nélkül, kezelhető futamidők mentén, magas színvonalú fejlesztésekre támaszkodva csökkenthetik energetikai és üzemeltetési kiadásaikat.

„Ez egy minden érintett számára nyerő helyzet. Az önkormányzatok számára garanciát jelent, hogy két, a maga szakterületén tapasztalt vállalkozás vállalja fel a projektek lebonyolítását. Biztos háttérnek számít a GREP Zrt. közvilágítási know-howja, munkatársainak sokéves tapasztalata ezen a területen, illetve az E.ON, mint áramszolgáltató által nyújtott hosszú távú és kiszámítható partnerség” – mondja Horváth Szilveszter, a GREP Zrt. vezérigazgatója.

„Az E.ON elkötelezett a korszerű, hatékony és környezettudatos technológia alkalmazásában, célja hogy Magyarország közvilágítása energia- és költséghatékonyan működjön. Az ehhez szükséges fejlesztések megvalósítására önkormányzati partnereink igényeinek és lehetőségeinek megfelelő konstrukciók kidolgozására törekszünk. A következő évek kiemelt feladata az energia- és költséghatékony, környezetbarát közvilágítási rendszerek kialakítása. Üdvözöljük az együttműködést a GREP Zrt.-vel és mindazon partnerekkel, akikkel közösen megvalósítjuk a programot” – emeli ki az együttműködés kapcsán Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az önkormányzatoknak mindenképpen érdemes elgondolkozniuk az együttműködésen. A tervek szerint jövőre jelentősen csökken az önkormányzati szektor központi támogatása. Ha jól sáfárkodnak a lehetőségeikkel a kisebb – két-háromezer fős lakosú – önkormányzatok sem kell, hogy minden szolgáltatási terülten vesztesei legyenek a források csökkenésének. A közvilágításban rejlő megtakarítási potenciál szinte minden esetben képes fedezni a kieső támogatást úgy, hogy közben a szolgáltatási színvonal is emelkedik.

„A két-háromezer fős lakosú települések esetében már egy esetleges 10 százalékos forráskivonással is szinte megoldhatatlan feladat a kieső pénzek pótlása. Esetükben ennek következménye a fűnyíróelv alapú költségcsökkentés, amely alól kötelező feladatok ellátása sem jelent kivételt minden esetben. A legtöbbször viszont a korszerűsítés révén a közvilágítási kiadásokban a 10 százalékos forrásmegtakarítás már az első évben biztosítható. Ráadásul úgy, hogy közben emelkedik a szolgáltatás színvonala is” – mondja Horváth Szilveszter.

A kistelepülések esetében átlagosan 40-50 százalék körüli energia-megtakarítást is el lehet érni, amely középtávon jelentős kiadáscsökkenést biztosít. Az elvégzett beruházás megtérülését követően a teljes magtakarítás a helyi városvezetés kasszájában landol.

„Egy kisebb község éves közvilágítási kiadása 3 millió forint körül alakul. Ebből az első évben 300 ezer forint garantáltan az önkormányzat kasszájában maradhat, míg a megtérülést követően jelenértéken számítva évi 1-1,5 millió forint plusszal gazdálkodhat a település, amelyet újabb fejlesztésekbe fektethet be, vagy a működésére fordíthat” – forintosítja a lehetőséget a GREP Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek