Ékszert a nyomtatóból?

Komplett megoldás a repülőgépipar, az orvosi implantátum-gyártás és az ékszeripar számára.

2017. január 06., péntek, 06:00

Címkék: 3d fémnyomtatás 3D nyomtatás fémnyomtatás forgácsolás ic-Hungary marás OPM250L OR-Laser repülőgépipar

A 3D fémnyomtatás technológiája már nem ismeretlen, de arra azért még várnunk kell, hogy a mindennapjainknak is a része legyen. A Sodick és az OR-Laser a kiváló gépeivel ezt az időt szeretné a lehető legrövidebbre szabni.

Mind a Sodick, mind az OR-Laser high-end kategóriába tartozó gépgyártók, és mindkét cég rendelkeznek 3D fémnyomtató géppel. Azonban a két gép célközönsége nagymértékben különbözik. Ha megvizsgáljuk a két gépet, akkor láthatjuk is, hogy miért.

A Sodick OPM250L gép két technológiát ötvöz magában: a HSC gyorsmarást, valamint a lézeres szinterezést. A „layer by layer” elnevezésnek megfelelően a gép a kívánt minta szerint rétegenként alakítja ki a munkadarabot, a rétegvastagság 50 mikrométer. Minden egyes réteg lézeres hegesztése után egy HSC maróorsó kialakítja a pontos kontúrt. Így a 250 × 250 × 250 mm-es munkatartományon belül akár 0.01 mm-es pontosságú, további felületkezelést nem igénylő kész munkadarabot kaphatunk.  A megmunkálható anyagok közt többféle acél (pl.: szerszámacél) található, de a paletta idővel bővülni fog. A nyomtató előnye, hogy komplett megoldást kínál, és csak egy kész 3D modell kell. A gép elvégzi a hegesztési pálya generálását, a marás kontúrjának meghatározását, így egy 1-fázisos munkafolyamatban elkészíthetünk komplex alkatrészeket is. A gyártó elsősorban a nagyobb vállalatokat célozza meg a termékkel. Legfőbb felhasználási területe, a mérnöki munka megkönnyítése érdekében, a prototípusgyártás.

Az OR-Laser 3D fémnyomtatója az első, melyet felhasználási módja és megfizethetősége szempontjából is kifejezetten a kis- és középvállalatoknak fejlesztettek. A gép egyik fő piacát a repülőgép gyártó ipar jelenti, mivel ezzel a technológiával rövidebb idő alatt, olcsóbban és egyszerűbben tudnak speciális alkatrészeket legyártani.

A technológia, az adottságainak köszönhetően kiváló lehetőségeket kínál az orvosi és fogászati implantátumon gyártásában. Napjaink technológiai fejlettsége mellett a páciensek CT felvételeiből egyedi CAD modelleket lehet létrehozni. Ezekből a modellekből személyre szabott implantátumokat lehet készíteni, melyek pontosan illeszkednek a sérült testrészekbe. A behelyezésre került darabok esetében a kilökődés veszélye sem áll fenn, hiszen a gép több egyéb fém mellett képes orvosi fémet és platinát is nyomtatni.

Ezen tulajdonsága révén jutunk el a nyomtató legkülönlegesebb felhasználási módjához. A 3D ékszer nyomtatás nem kitaláció többé. A gép képes az arany és az ezüst nyomtatására. Innentől kezdve csak az ékszerészek kreativitása szab határt a modern ékszergyártásban.

Az OR-Laser ORLAS CREATOR egy komplett, önálló egységként működő 3D fémnyomtató rendszer, amely magában foglalja a hardware-t, a cég saját CAD/CAM rendszerét, valamint egy intelligens és felhasználóbarát vezérlést, amely egy hordozható táblagépen fut. Így könnyítve a kezelő munkáját.

A munkatér egy 100 mm átmérőjű kör alapterületű 110 mm magas henger. Az Sodick-hoz hasonlóan az OR-Laser gépe is rétegről rétegre építi fel a darabot. Különlegessége, hogy a 20 – 100 μm vastagságú fémpor rétegeket egy körbe forgó kar hordja fel a munkaterületre, ezzel gyorsítva a nyomtatás folyamatát. Ezután egy lézer rajzolja meg a kívánt formát szintén rétegről rétegre. A géphez a fémpor alapanyagot különleges patronokban lehet megvásárolni, melynek cseréje egyszerű és biztonságos.

A két gép összehasonlítása nem egyszerű feladat, hiszen a felhasználási módjuk és felvásárló körük is más. Mindkét gép csúcskategóriás. Az OPM250L jobb felületi minőség elérésére képes a HSC gyorsmarónak köszönhetően. Ellenben az ORLAS CREATOR kompaktabb, akár egy irodában is használható. Végezetül mindkét gép kiváló eredményeket mutat a maga területén és mindkét cég rengeteg erőforrást fektet a fejlesztésébe. Hiszen ez a jövő.

www.ichungary.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek