Egy mindenkiért: nagy teljesítmény bármely alkalmazásban

Rugalmasság, biztonság, gyorsaság. Bemutatkozott az önhordó villás, négy súlykategóriában elérhető STILL EXV-CB targonca

2019. október 04., péntek, 06:00

Címkék: anyagmozgatás intralogisztika logisztika STILL targonca

A logisztikában évtizedeken keresztül, a 2008-as pénzügyi válságot követő években is az számított alapvető hozzáállásnak, hogy a költségek csökkentése a cél. Ebből a szempontból az anyagmozgatást nem tekintették valódi értékteremtő folyamatnak, hanem – az IT-hez hasonlóan – egy „elkerülhetetlen velejárónak”, amely viszi ugyan a pénzt, de nem járul hozzá a vállalkozás alapvető versenyképességéhez. Napjainkban azonban az anyagáramlás minősége – az IT-hez hasonlóan – kezd a megfelelő polcra kerülni a cégvezetők megítélésében.

Egyrészt egyre több döntéshozó ismeri fel, hogy az anyagmozgató eszközök esetében sem a nettó vételár a mérvadó, hanem a teljes birtoklási költség (TCO). Másrészt a gyártott és kezelt termékek volumene folyamatosan változik, az átlagos darabszámok egyre csökkennek, így a gépek TCO-ján és minőségén túl előtérbe kerül azok funkcionalitása és rugalmas kihasználhatósága is. Ami egy vállalkozás termékköréhez ma még megfelelő berendezésnek számít, az holnap már szűk keresztmetszetnek bizonyulhat. A vevők ezért olyan anyagmozgató berendezéseket keresnek, amelyek kellően rugalmasak ahhoz, hogy a megváltozott feladatokhoz is alkalmazkodni tudjanak. Legalább ilyen súllyal esnek latba a kiválasztott anyagmozgató rendszer automatizálási lehetőségei, mert a munkaerőhiány számos esetben már a vállalkozások puszta létét is veszélybe sodorja. Minden olyan megoldás életmentő lehet tehát, amely képes kiváltani vagy tehermentesíteni a szűkös emberi erőforrást.

Épp ezért az intralogisztikai fejlesztésekben élenjáró STILL nagyvállalatot az a cél vezérelte az EXV-CB megalkotásában, hogy a vállalatok zökkenőmentes és gazdaságos működését jelentős mértékben befolyásoló tényezők – az elérhető legnagyobb rugalmasság, a fokozott raktári biztonság és a maximális forgási sebesség – stabilizálását lehetővé tevő eszközt nyújtson partnerei számára.

Az önhordó és állítható villakarok különböző raklaptípusok mozgatását teszik lehetővé

Kettő az egyben

A fenti trendekből is következően egyre inkább teret hódítanak a magas emelésű targoncák, amelyek elsősorban a targoncamentes övezetekben, illetve a hagyományos ellensúlyos targoncák alternatívájaként kerülnek előtérbe. A magas emelésű targoncák nagy előnye, hogy míg egy villástargonca vezetéséhez megfelelő elméleti és gyakorlati képzésre van szükség, addig a maximum 6 km/óra sebességgel közlekedő gyalogvezérlésű targoncák számos országban képesítés és engedély nélkül is vezethetők, mindössze egy rövid cégspecifikus tanfolyamot kell hozzá elvégezni. Olyan vállalkozások számára, amelyeknek fontos a lehető legnagyobb rugalmasság, a STILL kifejlesztette ez ellensúlyos és önhordó villás EXV-CB magas emelésű targoncacsaládot. A sorozatba tartozó korszerűsített és méreteiben megnövelt modellek éppolyan rugalmasan működtethetők, mint egy targonca, emellett pedig ugyanolyan könnyen kezelhetők, mint egy emelőkosár. Az állítható villakaroknak köszönhetően minden teher – például zárt műanyag raklap vagy akár eldobható karton raklap is – könnyedén felvehető és szállítható. A kiegészítő tartozékok működtetésében még nagyobb adaptálhatóságot tesz lehetővé az akár három opcionális hidraulikus funkció. Az önhordó villák és az oszlopdőlés lehetővé teszik, hogy még a kisebb, enyhe lejtésű átnyúló vagy visszahúzható állványok is biztonságosan mozgathatók legyenek.

Egy pillantással áttekinthető: a nyelvfüggetlen szimbólumokat tartalmazó színes kijelző minden fontos információt – például az akkumulátor állapotát – megjelenít

Első a biztonság! De ne csak beszéljünk róla!

A gazdasági körülményektől függetlenül nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a nem megfelelő munkahelyi biztonság hosszabb távon sok pénzbe kerülhet. Tanulmányok sora mutatta ki azt, hogy egy adott vállalkozás megfelelő munkavédelmi gyakorlata és nyereségessége között kézzelfogható pozitív összefüggés van. A biztonság- és egészségvédelem kérdésének elhanyagolásával tehát nemcsak a munkavállaló jár rosszul, mert a vállalkozás értékes forrást áldoz fel az amúgy elkerülhető sérülések orvoslására. A megfelelő biztonságtechnika alkalmazása ezzel szemben – a hiányzások csökkenése révén – javítja a termelékenységet és ösztönzi a hatékonyabb munkamódszerek és technológiák elterjedését.

Az EXV-CB targoncák esetében azonnal szembetűnő, hogy a középre szerelt kormánykar vezetés közben minden esetben szabad kilátást biztosít. Az OptiSpeed ​​kormánymű a vezetőtől való távolság függvényében automatikusan beállítja a sebességet is. Amint a kormánykar elérte a függőleges helyzetet, a sebesség a kezelő biztonsága érdekében tovább csökken. A még biztonságosabb működtetés érdekében a gép már alapkivitelben is tartalmazza a kipróbált és bevált Curve Speed ​​Control funkciót, amely a targonca sebességét a kormányzási szöghöz igazítja. Az EXV-CB targonca alváza ezenkívül rendkívül alacsonynak számít, ami minimalizálja annak veszélyét, hogy a gépkezelők lába beszoruljon az alváz alá. A targoncához opcionális rakományvédő rács is elérhető, ami különösen a nagy terhek emelése esetén számít hasznos kiegészítőnek.

Maximális biztonság alapkivitelben is: az OptiSpeed ​​kormánymű a vezetőtől való távolság és a kormányszög függvényében automatikusan beállítja a sebességet is

Az oldalsó akkumulátorcsere magas rendelkezésre állást garantál még hideg környezetben történő alkalmazásoknál is

Az EXV-CB targonca opcionálisan oldalsó akkumulátorcserés változatban is kialakítható, ami lehetővé teszi az akkumulátor gyors, egyszerű cseréjét, a karbantartás során a könnyű hozzáférhetőséget és végső soron a magas rendelkezésre állást. Sőt, a gép több targoncavezetőre is adaptálható: a gyalogvezérlésű targonca képes több gépkezelő profilját eltárolni, és az adatállomány egy webalapú alkalmazás révén a STILL FleetManagerrel is összekapcsolható. A FleetManager könnyű hozzáférést biztosít bárhol és bármikor a releváns gépadatokhoz, testreszabott, költségmegtakarítást eredményező elemzések elkészítéséhez.

Az opcionális tartozékkonzol további kiegészítők felszerelését teszi lehetővé. A hűtött raktárakban vagy egyéb hideg környezetben történő munkavégzéshez speciális targoncaverzió is választható. Süle-Szigeti Attila, a STILL marketingvezetője szerint: „Az önhordó villás EXV-CB olyan rugalmas, hogy akár a logisztika svájci bicskájának is nevezhetnénk. Ez a rugalmasság a magas szintű emelőtargoncát a hagyományos targoncák valódi alternatívájává teszi az előraktározási zónától a munkafolyosókig.”

Rövid, kompakt, 600 kg-ig terhelhető változat

Az új termékcsaládban egy kompakt, 600 kg teherbírású verzió is elérhetővé vált a már meglévő 1,0, 1,2 és 1,6 tonnás változatok mellett. Ez a rendkívül rövid modell különösen a korlátozott terekkel rendelkező területeken könnyíti meg a munkát. A targonca emelési magassága 3 324 mm és 4 224 mm között van további teherbíró kapacitással. Az akkumulátor feszültsége és a maximális vezetési sebesség változatlan – 24 V és 6 km/óra – maradt, ezáltal a terméksorozatba tartozó összes targonca biztonságosan manőverezhető a folyósokon vagy az előraktározási zónában. Az erőteljes, megbízható, kevés karbantartási igényű háromfázisú hajtó- és emelőmotorok nagyobb anyagmozgatási kapacitás elérését teszik lehetővé. Az érzékeny proporcionális szelepvezérlés révén a targonca a legszűkebb helyen is pontosan kormányozható. Az elektromos kormányt ezenkívül bal- és jobbkezes munkatársak is simán működtethetik egyetlen kézzel. Az EXV-CB minden helyzethez optimális vezetési programokkal rendelkezik. A modern, nyelvfüggetlen színes kijelző segítségével a gépkezelő nemcsak az összes információhoz férhet hozzá, hanem választhat is a különböző vezetési programok – ECO, BOOST vagy Blue-Q – között.

www.still.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek