Digitális gyártásban erősít a DMG MORI 2. rész

Helyszíni beszámoló a japán-német konszern pfronteni házi kiállításáról

2018. február 23., péntek, 06:00

Címkék: additív gyártás CELOS DMG MORI Házi Kiállítás ipar 4.0 lézer lézertechnológia Pfronten

Digitális gyár, holisztikus automatizálási megoldások és csúcsmodern technológia: a DMG MORI hagyományos pfronteni házi kiállításán ismét megtekinthető volt a japán-német gépgyártó óriás teljes technológiai kompetenciája. A mintegy 9 ezer látogató 70 gépet tekinthetett meg a mintegy 8 500 m2 kiállítási területen. Az ötnapos rendezvényen mutatkozott be először a nagyközönség előtt az új NTX 3000 eszterga-maró központ, valamint az innovatív gyártási folyamatok, például az additív gyártás újdonságai.

Tökéletes szerszámgyártás lézer szinterezéssel

Az additív gyártás terén úttörő szerepet játszó DMG MORI univerzális folyamatláncokkal demonstrálta a porágyas, valamint a fúvókás technológia terén elért fejlesztéseit. Az additív forradalom kiindulópontja mindkét esetben az ultrafinom, kevesebb, mint 1 mikron átmérőjű szemcseméretekben érkező fém alapanyag. A japán-német gépgyártó kínálatában egyaránt elérhető a LASERTEC 3D hibrid sorozat a lézeres felrakó hegesztés és a forgácsolás kombinálásához, valamint a LASERTEC 3D modellek a kizárólagos additív gyártáshoz. A porágyas technológiára épülő portfóliót a LASERTEC SLM gépek tették egésszé – szerves együttműködésben a CELOS SLM vezérlővel.

A LASERTEC 3D hibrid gépek közé tartozó LASERTEC 65 3D kizárólag nagyobb alkatrészek lézeres felrakó hegesztésére fejlesztették ki, a LASERTEC SLM sorozat pedig a technológiai összképet egészíti ki a szelektív lézersugaras olvasztással. A két új fejlesztés a DMG MORI átfogó gépválasztékával számos lehetőséget kínál a fémmegmunkálás minden válfajára.

A LASERTEC 30 SLM nagyfokú folyamatbiztonságot és hatékonyságot garantál a szelektív lézersugaras olvasztás folyamata során

LASERTEC SLM: forradalmi többréteges folyamat

A cégen belül a hangsúly jelenleg a LASERTEC SLM gépekre helyeződött át. A porágyas technológia során az anyagot vékony rétegekben terítik el egy süllyeszthető, 300 × 300 × 300 mm térfogatú platformban. A folyamatosan mozgó lézersugár a meghatározott geometriában olvasztja össze a fémport. Miután a sugár az adott réteg minden pontján végigfutott, a tálca a kívánt rétegvastagság (20 és 100 μm között) méretével ereszkedik lejjebb. A folyamat mindaddig megismétlődik, amíg az alkatrész teljesen fel nem épül. Miután a munkadarabot kiemelték a porágyból, a megmaradt alapanyagot egy szűrőn keresztül a főtartályba továbbítják újrahasznosításra.

Univerzális szoftver megoldás a porágyas technológiához

A CELOS SLM egy integrált szoftvermegoldás CAM-programozáshoz és vezérléshez egyetlen forrásból és egységes felhasználói felülettel. Az összehangolt és egységes felhasználói felület lehetővé teszi az alkatrészek programozását és az adatok a gépre olvasását a lehető legrövidebb idő alatt – az alkatrészek összetettségétől függetlenül. A CELOS SLM vezérlőt olyan adaptált előkészítési stratégiával vértezték fel, amely automatikusan a folyamat megkezdése előtt generálódik és lehetővé teszi az energiabevitel mintegy 10 μs időintervallumban történő pontos szabályozását, így pontosan a szükséges energiamennyiség kerül a porrétegbe. A programba integrálták a folyamathoz kapcsolódó összes paramétert, így a szkennelési sebességet, a lézer teljesítményt és a fókuszátmérőt. Ez megakadályozza az anyag torzulását és feszültségek kialakulását, így a vékony vízszintes és függőleges falak is stabilan állíthatók elő.

Alapanyagcsere a szennyeződés veszélye nélkül, kevesebb, mint két órán belül

Az új gyorscserélő modul biztosítja a kellő rugalmasságot a gyártástervezéshez és a LASERTEC SLM rendszerek magas kihasználtsági fokához. A portartályt is tartalmazó modul csatlakoztatása után csak a munkakamrát kell gondosan megtisztítani. Ez megakadályozza, hogy idegen anyag kerüljön a zárt porciklusba. A cserélhető modul az anyagcsere idejét másfél napról alig két órára rövidíti le.

Folytatjuk

www.dmgmori.com

Kapcsolódó cikkek:

Digitális gyártásban erősít a DMG MORI 3. rész

Digitális gyártásban erősít a DMG MORI 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek