CHIRON-megoldások az EMO kiállításon

Rendkívül produktív öttengelyes megmunkálás, automatizálási megoldások és digitális opciók a gyártás optimalizálásához

2017. szeptember 08., péntek, 06:00

Címkék: CHIRON DataLine EMO Hannover fémmegmunkálás forgácsolás rolatast SCHERER Feinbau stama

A hatékony és precíz öttengelyes megmunkálás, valamint a gyártásoptimalizálást elősegítő automatizálási megoldások és digitális opciók állnak a CHIRON idei kiállítási standjának középpontjában. A CHIRON az idei EMO-n is a cégcsoporthoz tartozó STAMA, a SCHERER Feinbau, valamint a retrofitspecialista CMS vállalatokkal együtt állít ki.

A kiállítási standon számos – részben félig automatizált – gyártórendszer demonstrálja majd élőben, hogyan készíthetők el költséghatékony módon a termékek a különböző iparágak számára. A termékválaszték az orvosi iparban használt fogászati ​​szögfejektől és a rozsdamentes acél csontlemezektől a gépjárműipar hengerfejein és hosszgerendáin át egészen a repülőgépiparban alkalmazott turbinaalkatrészekig és gépészeti hidraulikus blokkokig terjed.

A cégcsoport „SMARTline” gyűjtőnév alatt mutatja majd be a gyártás optimalizálásához kínált digitális megoldásokat: az intelligens gépfelügyeletet, a digitális hálózatosodást, valamint a gépkommunikációt elősegítő szoftvermodulokat.

A CHIRON a „SMARTline” gyűjtőnév alá csoportosította a gyártás optimalizálásához kínált digitális opciókat (Forrás: CHIRON)

Dinamikus öttengelyes megmunkálás DZ08 FX Precision+ technológiával

A 2017-es EMO kiállításon kerül sor az ikerorsós DZ08 FX Precision+ megmunkálóközpont világpremierjére. A gép precíziós technológiája rendkívül magas termelékenység elérését teszi lehetővé. A gép 7 Nm nyomatékkal, 14 kW teljesítménnyel és akár 40 000 fordulat/perc fordulatszámmal rendelkezik mindössze 1,9 másodperces beállási idő mellett. A nagy dinamikát az X tengelyen 10 m/s2, az Y tengelyen 17 m/s2, a Z tengelyen pedig 20 m/s2 gyorsulás kölcsönzi a megmunkálóközpontnak. Gyorsjáratban 75 m/perc (X/Y) és 100 m/perc (Z) sebesség érhető el. A szerszámcserélési idő forgácstól forgácsig 3,0 másodperc, miközben maga a szerszámcsere mindössze 0,8 másodpercet vesz igénybe.

A kétorsós DZ08 FX Precision+ megmunkálóközpont a minimumra szorítja le az öttengelyes megmunkálás ciklusidejét (Forrás: CHIRON)

A Precision+ technológia az X, Y és Z tengelyeken érintésmentes lineáris közvetlen meghajtások alkalmazását írja elő. A megoldás magasabb jerkértékek meghatározását teszi lehetővé, így az előtoló sebesség is gyorsabban érhető el, ezenkívül a pályagörbén végzett mozgatási sebesség is gyorsabb, magasabb felületi minőség mellett. A közvetlen mérőrendszerek minden tengelyen biztosítják a legmagasabb pontosságot. Az új megmunkálóközpont rozsdamentes acél csontlemezek gyártását végzi majd a kiállítási standon. A CHIRON emellett az öttengelyes FZ12 FX MAGNUM maróközpontot, valamint a kibővített munkatérrel rendelkező FZ18 FX MAGNUM gépet is bemutatja. A marógépek repülőgép-turbinákat és a hidraulikus vezérlőblokkokat gyártanak majd.

A kétorsós DZ08 FX Precision+ megmunkálóközpont a minimumra szorítja le az öttengelyes megmunkálás ciklusidejét (Forrás: CHIRON)

„Mill Turn”: szimultán marás és esztergálás

A párhuzamosan végzett maráshoz és esztergáláshoz a Mill Turn technológiával rendelkező megmunkálóközpontok, például az FZ08 MT Precision+ használata ajánlott. A forgófej, az esztergaorsó, a revolverfej és az ellenorsó kombinációja lehetővé teszi a komplex munkadarabok öttengelyes és hatoldalú megmunkálását is.

Komplett rendszer automatikus esztergáláshoz és maráshoz

A nagymértékben automatizált rendszerekre kiváló példa a CHIRON a SCHERER Feinbau-val együtt kifejlesztett komplett megoldása, amely hengerfejalkatrészek dupla orsós marását és esztergálását teszi lehetővé. Az interfészmentes kombinációs megoldás egy SCHERER VDZ 100 DS függőleges esztergaközpontból és egy CHIRON DZ12 W megmunkálóközpontból áll, a munkadarab ki- és betöltését pedig egy integrált Variocell Uno robotcella végzi. A rendszer kezelői beavatkozás és szűk keresztmetszetek nélküli működést tesz lehetővé előre kiszámítható áteresztési idő mellett.

Variocell UNO integrált automatizálási megoldás esztergáláshoz SCHERER VDZ 100/DS, maráshoz pedig CHIRON DZ 12 W szerszámgépekkel kombinálva (Forrás: CHIRON)

A szoftveres támogatás következetes bővítése

Az automatizálás kulcsfontosságú mozgatórugója az intelligens szoftvermodulok alkalmazása, amelyeket a CHIRON „SMARTline” gyűjtőnév alatt kínál. A gépek és folyamatok diagnosztizálására szolgáló „DataLine” alkalmazás speciális alkalmazási követelményekhez konfigurálható. Az alkalmazás adatokat gyűjt a munkadarabokról, a szerszámokról és magáról a megmunkálóközpontról, majd a feldolgozás után továbbítja azokat a vállalat illetékes munkatársaihoz. A sorozatgyártás során segít a kis folyamateltolódások és azok okainak azonosításában, ami nagymértékben emeli a gép rendelkezésre állási idejét.

A kiállítás során megismerhető lesz a „RemoteLine” webalapú távdiagnosztikai és karbantartási eszköz, valamint az NC programok programozási automatizálására és szimulációjára szolgáló „ProcessLine” megoldás is.

Találkozzunk 2017. szeptember 18–23. között Hannoverben az EMO szakkiállításon, a 12. pavilon C04. standján!

www.chiron.de

www.rolatast.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek