Teljes gőzzel

Környezetbarát alkatrésztisztítás – nagyobb sebességgel és alacsonyabb költségekkel

2013. július 29., hétfő, 13:14

Címkék: Dürr Ecoclean felülettisztítás GesKor Kft. ipari tisztítás

Az EcoCSteam rendszerrel a Dürr Ecoclean egy új, környezetbarát tisztítási technológiát fejlesztett ki, amely megbízhatóan távolítja el a szemcsés és filmszerű szennyeződéseket is a különféle anyagú alkatrészekről, valamint felületekről bármilyen vegyi anyag használata nélkül. Az innovatív gőztisztítási eljárás teljesítményének alapja a telített gőz alkalmazása, amely mellé egy nagy sebességre gyorsított légáram is társul. Környezetvédelmi előnyein kívül az EcoCSteam eljárás könnyedén automatizálható, gazdasági és minőségügyi vonatkozásban is jeleskedik.

 
Az ipari alkatrész- és felülettisztításban, mint a gyártás összes többi területén, a költséghatékonyság, fenntarthatóság és minőség optimalizálása növekvő jelentőséggel bír. A Dürr Ecoclean GmbH innovatív EcoCSteam technológiája teljes mértékben támogatja ezt a trendet. Az új gőztisztítási eljárás garantálja a szemcsés, valamint filmszerű szennyező anyagok – például olajok, zsírok, emulziók, szerszámkenő anyagok, forgácsok, szemcsék, por és ujjlenyomatok – gyors, illetve megbízható eltávolítását bármilyen anyagról, tisztítószerek alkalmazása nélkül. Egy másik előnye ennek a környezetbarát technológiának, hogy alkalmas az automatizálásra, így problémamentesen integrálható a gyártósorokba.
 

Egyetlen megoldás számos alkalmazáshoz

A múltban a nagy és nehéz alkatrészek, például szélturbina hajtóművek, vasúti motorblokkok és jármű forgóvázak, kis és nagy hajómotorok tisztítása rendkívül nagy méretű és költséges tisztítóberendezéseket igényelt. Az ilyen alkalmazásokhoz az EcoCSteam teljesen új távlatokat nyit a tisztítási minőség és költséghatékonyság tekintetében. Továbbá az eljárás optimális eredményeket biztosít, ha mechanikus elemek, például hengerfejek, burkolatok és sajtolt alkatrészek tisztításáról van szó. Ugyancsak alkalmas tartályok, kompozit alkatrészek és profilos anyagok, valamint olyan fém-, illetve műanyag elemek tisztítására, amelyek utólagos festést vagy bevonatot kapnak. A hagyományos módszerekhez viszonyítva az EcoCSteam magasabb tisztítási minőséget biztosít kisebb ciklusidőkkel. Ezt sokféle alkalmazás demonstrálja az autóiparon belül és kívül egyaránt.
 
   
EcoCSteam – új távlatokat nyit a tisztítási                             Az EcoCSteam eljárás hatékonyságának 
minőség és költséghatékonyság tekintetében                    egyik kulcseleme az új gőzfejlesztési módszer
 

Folyamatmegbízhatóság az innovatív gőzfejlesztésen keresztül

Az EcoCSteam eljárás hatékonyságának egyik kulcseleme az új gőzfejlesztési módszer, amelyet a Dürr Ecoclean a szakterület szakértőivel együttműködve fejlesztett ki. A módszer az „átfolyó” vízmelegítés elvén alapszik, amelynél nyomottvíz halad át egy csővezetékrendszeren, amelyben fűtőspirálok találhatók. A tisztítási feladattól függően a víz így 135°C és 280°C közé hevíthető fel. A gőzzé alakulás azelőtt történik, hogy a víz a csővezetékekből a tisztító fúvókába kerül. A hagyományos hevítő rendszerekkel ellentétben az átfolyó gőzfejlesztő módszer állandó mennyiségű és minőségű gőzt biztosít, így a gőz tulajdonságai változatlanok maradnak a tisztítási feladat során. A víz- és gőzáram, valamint a hevítő teljesítmény pontosan a tisztítási alkalmazáshoz illeszthető az EcoCSteam rendszer programozható logikai vezérlőjével (PLC), amely állandóan figyeli és ellenőrzi ezeket a paramétereket.
 

Tisztaság a gőz és levegő kölcsönhatásának köszönhetően

A rendszer kiemelkedő tisztítási teljesítménye a telített gőz és a nagy sebességű légáram kölcsönhatásának köszönhető. Amint a gőzsugár kilép a fúvókából, teljesen körbeveszi az igen nagy sebességre gyorsított, hevített levegőt, és így a gőz közvetlenül a tisztítandó felületre koncentrálódik. A két közeg bárminemű keveredését megakadályozza a levegő nagy áramlási sebessége és a gőz tulajdonságai. Az optimális tisztítási eredmény érdekében a gőz nedvességtartalma pontosan a tisztítási feladathoz vagy az adott szennyeződés típusához igazítható. Olaj eltávolításához például nedves gőz kerül alkalmazásra, megváltoztatva az olaj viszkozitását, így az olaj ultrafinom cseppecskékké porlasztódik. Ezután a légáram lefújja ezeket a cseppecskéket az alkatrész felületéről a szemcsés szennyeződésekkel együtt. A nagy sebességű légáram biztosítja a szárítást is.
 

Gyors és költséghatékony tisztítás

Az EcoCSteam tisztítási folyamat általában egy vagy két lépésben megy végbe. A hagyományos tisztítási eljárásokhoz képest ez rövidebb tisztítási ciklusokat jelent, és ennek eredményeként nő a termelékenység. De ez a helytakarékos gőztisztítási technológia a költséghatékonyságban is jeleskedik. Egyrészről sokkal alacsonyabb beruházást igényel. Másrészről működési megtakarítást eredményez, mivel nincs szükség vegyi tisztítószerekre és nem kellenek fürdő- és szűrőberendezések sem. A kivételesen könnyű karbantartás és a nagyfokú üzemkészség olyan további előnyök, amelyek az EcoCSteam eljárás mellett szólnak.
 

A Dürr csoport

A Dürr Ecoclean csoport az ipari tisztítási, automatizálási és szűrési megoldások egyik vezető szállítója. A csoport innovatív szabványos berendezéseket, egyedileg tervezett rendszermegoldásokat és szolgáltatásokat nyújt az autóipar és beszállítói, valamint az általános piacok számára világszerte. A Dürr cégcsoport tagjaként a Dürr Ecoclean 10 telephelyen működik a világ 8 országában, körülbelül 1000 alkalmazottal. A Dürr egy gépészeti és üzemgépészeti csoport, amely működési területén belül vezető pozíciót tölt be a világpiacon. Eladásainak bő 80 százalékát az autóipari üzletágban generálja. A repülési, gép-, vegy- és gyógyszeripart is ellátja innovatív gyártási és környezetvédelmi technológiával. A Dürr Csoport négy divízióval van jelen a piacon: a Festő és Összeszerelő Rendszerek az autóipar számára tervez és épít festőüzemeket, valamint végösszeszerelő rendszereket. A Felhordás Technológia automatizált festékfelvitelt nyújt a robottechnológia segítségével. A Mérő és Feldolgozó Rendszerek divízió gépeit, illetve rendszereit a motor- és hajtóműgyártásban, valamint a gépjármű végösszeszerelésben használják, egyéb területek mellett. A negyedik divízió, a Tisztítás Technológiai Rendszerek az energiahatékonyságot és a kilépő levegő tisztításának növelését szolgáló eljárásokra specializálódott. A Dürr 23 országban, 51 helyszínen van jelen világszerte körülbelül 7700 alkalmazottal. A csoport 2,4 milliárd eurós árbevételt ért el 2012-ben.
 
www.durr-ecoclean.com / www.geskor.com
s.gessner@geskor.com
 
A cikk megjelent a FELÜLET című magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek